Kรผresel piyasalar, ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) tutanaklarฤฑ sonrasฤฑ pozitif seyrederken, bugรผn Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) toplantฤฑ tutanaklarฤฑ takip edilecek.
Fed, Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 25-26 Temmuzโda dรผzenlenen son toplantฤฑsฤฑna iliลkin tutanaklarฤฑ dรผn akลam yayฤฑmladฤฑ. Fed yetkilileri, son toplantฤฑlarฤฑnda, bilanรงo kรผรงรผltmeye eylรผl ayฤฑnda baลlanmasฤฑ konusunda uzlaลฤฑrken, faiz politikasฤฑnda anlaลamadฤฑ.
Bazฤฑ รผyeler, FOMC’nin, mevcut koลullar รงerรงevesinde faiz oranฤฑnฤฑn ne zaman artฤฑrฤฑlacaฤฤฑ konusunda sabฤฑrlฤฑ olabileceฤini belirterek, verilerin, enflasyondaki dรผลรผลรผn sรผrmeyeceฤini ve yรผzde 2 hedefine ulaลฤฑlacaฤฤฑnฤฑ kanฤฑtlaya kadar yeni bir faiz artฤฑลฤฑna gidilmemesi gerektiฤini savundu.
Bazฤฑ รผyeler de tam istihdama ulaลan iล gรผcรผ piyasasฤฑndan veya gevลek finansal koลullardan kaynaklanabilecek risklerden endiลelendiklerini ifade ederek, faiz artฤฑลฤฑnฤฑn ertelenmesinin, enflasyonun Fed’in hedefini aลmasฤฑna neden olabileceฤini ve bunu geriye รงevirmenin maliyetli olacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Dolar endeksi, Fed tutanaklarฤฑ sonrasฤฑ 94,10 seviyesinden 93,40’a kadar gerilerken, bu sabah saatlerinde de รถnceki kapanฤฑลa gรถre yรผzde 0,17 azalฤฑลla 93,38 seviyesinde bulunuyor.
ABD’de dรผn aรงฤฑklanan konut baลlangฤฑรงlarฤฑ, temmuzda yรผzde 0,8 artฤฑล beklentisine karลฤฑn yรผzde 4,8 azaldฤฑ. ฤฐnลaat izinleri de temmuzda yรผzde 4,1 dรผลรผลle beklenenden fazla geriledi.
Bu arada, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, son 3 gรผnde 8 รผyenin istifa etmesinin ardฤฑndan Danฤฑลmanlar Konseyi’ni feshetme kararฤฑ aldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Analistler, bugรผn ABD’de haftalฤฑk iลsizlik maaลฤฑ baลvurularฤฑ, Philadelphia Fed imalat endeksi, sanayi รผretimi ve kapasite kullanฤฑmฤฑ verileri ile Dallas Fed Baลkanฤฑ Robert Kaplan’ฤฑn konuลmasฤฑnฤฑn takip edileceฤini bildirdi.
Avrupa tarafฤฑnda, Avrupa ฤฐstatistik Ofisi’nin ikinci รถn tahmin verilerine gรถre, Avro Bรถlgesi’nde mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล GSYH, bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde birinci รงeyreฤe kฤฑyasla yรผzde 0,6 yรผkseldi. Bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine kฤฑyasla Avro Bรถlgesi’nde GSYH artฤฑลฤฑ ise yรผzde 2,2 olarak รถlรงรผldรผ.
Analistler, Avrupa’da gรผndemin en รถnemli gรผndem maddesinin bugรผn aรงฤฑklanacak ECB toplantฤฑ tutanaklarฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ, ฤฐngiltere perakende satฤฑลlar ve Avro Bรถlgesi TรFE’nin de takip edileceฤini bildirdi.
Asya tarafฤฑnda, Japonyaโda temmuz ayฤฑ dฤฑล ticaret fazlasฤฑ 419 milyar yen oldu. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,14 azalฤฑลla 19,702.63 puandan kapanฤฑrken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,37 artฤฑลla 3.258,80 puan ve Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,53 artฤฑลla 23.360,70 puan seviyelerinde bulunuyor.
Yurt iรงinde dรผn Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi dalgalฤฑ bir seyir izledi. En yรผksek 107.924,49 ve en dรผลรผk 104.939,35 puanฤฑ gรถren endeks, gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลa gรถre yรผzde 0,05 azalฤฑลla 106.861,99 puandan tamamladฤฑ.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde veri akฤฑลฤฑnฤฑn sakin olduฤunu, yurt dฤฑลฤฑnda ise ECB toplantฤฑ tutanaklarฤฑ ve ABD’de aรงฤฑklanacak verilerin takip edileceฤini belirterek, teknik aรงฤฑdan endekste 105.000 seviyesinin destek, 108.500 seviyesinin ise direnรง konumunda bulunduฤunu bildirdi.
Piyasalarฤฑn bugรผn takip edeceฤi veriler ลรถyle:
11.30 ฤฐngiltere, temmuz ayฤฑ perakende satฤฑลlar
12.00 Avro Bรถlgesi, temmuz ayฤฑ TรFE
14.30 ECB toplantฤฑ tutanaklarฤฑ
15.30 ABD, haftalฤฑk iลsizlik maaลฤฑ baลvurularฤฑ
15.30 ABD, aฤustos ayฤฑ Philadelphia Fed imalat endeksi
16.15 ABD, temmuz ayฤฑ sanayi รผretimi
16.15 ABD, temmuz ayฤฑ kapasite kullanฤฑmฤฑ
Kรผresel piyasalar, Fed tutanaklarฤฑ sonrasฤฑ pozitif seyrediyor
Kรผresel piyasalar, ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) tutanaklarฤฑ sonrasฤฑ pozitif seyrederken, bugรผn Avrupa Merkez Bankasฤฑ'nฤฑn (ECB) toplantฤฑ tutanaklarฤฑ takip edilecek.







