Küresel piyasalar Kırım'ı takip ediyor

Küresel piyasalar Kırım'ı takip ediyor

Küresel piyasalarda yön üzerinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yapılan referandumda Rusya'ya bağlanma kararı çıkmasının ardından gelecek haber ve açıklamalar ana belirleyici olacak.

A+A-

Küresel piyasalarda yön üzerinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yapılan referandumda Rusya'ya bağlanma kararı çıkmasının ardından gelecek haber ve açıklamalar ana belirleyici olacak.

ABD'de geçen hafta faizlerde genel olarak yatay bir seyir izlenirken, bu hafta çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz ve parasal genişlemenin sınırlandırmaya yönelik kararı öncesinde hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi geçen hafta haftalık bazda yüzde 2,35 oranında değer kaybederken, cuma günü önceki kapanışa göre yüzde 0,27 düşüş kaydetti. Analistler, Fed kararlarının takip edileceğini ancak Kırım referandumu sonrasında Rusya Parlamentosu’nun alacağı karar ile bu konuda gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında da hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX endeksi haftalık bazda düşüşünü ikinci haftaya taşıdı. DAX endeksi haftanın son işlem gününde tepki alımlarıyla yüzde 0,43 oranında yükseliş kaydederken, haftalık bazda ise değer kaybı yüzde 3,15 oldu. Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,8, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,4 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise yarın açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı öncesinde küresel piyasalardaki negatif seyre karşın açıklanan sanayi üretimi ve cari açık verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin de desteği ile haftalık bazda yüzde 0,3 yükseliş kaydeden BIST 100 endeksi, 61.000 - 65.000 bandındaki dalgalı hareketini devam ettirdi. Bugün yurt içinde aralık ayı işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD imalat verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, Kırım konusunda gelecek haber ve açıklamaların ise yön üzerinde ana belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, aralık ayı işsizlik oranı 

12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı TÜFE 

14.30 ABD, New York Fed mart ayı imalat endeksi 

15.15 ABD, şubat ayı kapasite kullanımı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.