Küresel piyasalarda satış baskısı

Küresel piyasalarda satış baskısı

Küresel hisse senedi piyasaları, veri takviminin zayıf olduğu haftanın ilk yarısında genel olarak pozitif bir görünüm sergilerken, dün açıklanan makro ekonomik verilerin ardından artan satış baskıları ile sert bir şekilde düştü.

A+A-

Küresel hisse senedi piyasaları, veri takviminin zayıf olduğu haftanın ilk yarısında genel olarak pozitif bir görünüm sergilerken, dün açıklanan makroekonomik verilerin ardından artan satış baskıları ile sert bir şekilde düştü.

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler nisan ayı sanayi üretimi dışında beklentileri karşılarken, yatırımcıların uzun vadeli tahvillere yöneldiği ve hisse senedi piyasalarında düşüşlerin hızlandığı görüldü. Borsalarda salı günü kırılan tarihinin en yüksek seviye ve kapanış rekorlarının ardından etkili olmaya başlayan satışlar dün etkisini artırarak yüzde 1'i aşan kayıplara neden oldu. Dow Jones endeksi yüzde 1,01 düşüşle günü 16.447 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,94, Nasdaq endeksi yüzde 0,76 değer kaybetti. Açıklanan verilerin ardından dün 80.34 ile son bir ayın en yükseğini gören dolar endeksi bugün 80 seviyesinin hemen üzerinde dengelenirken, bugün konut satışları ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

Avrupa hisse senedi piyasalarında etkili olan satış baskısı İspanya borsasında yüzde 2,35, Yunanistan borsasında yüzde 4,63 değer kaybına neden olurken, gelişmiş piyasalarda düşüşler yüzde 1 seviyelerindeydi. Almanya'da açıklanan 1. çeyrek GSYH artışının beklentilerin üzerinde olmasına karşın küresel piyasalardaki satış baskısının etkisiyle DAX endeksi günü yüzde 1,01 düşüşle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,25 değer kaybetti.

Yurt içinde ise küresel piyasalarda dolara olan talebin artması ve hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerin etkisiyle, dolar/TL 2,09 seviyesini aştı, BIST 100 endeksi 75.228 puana geriledi. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı beklenti anketinin takip edileceğini belirten analistler, ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin de başta dolar kurunun seyri olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, mart ayı dış ticaret verileri

14.30 Türkiye, TCMB mayıs ayı beklenti anketi

15.30 ABD, nisan ayı yeni konut satışları

17.00 ABD, mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.