Küresel piyasalarda ticaret savaşı paniği

Küresel piyasalarda ticaret savaşı paniği

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin endişeler piyasalara satış getirdi

A+A-

Asya borsaları, Wall Street'teki sert düşüşü izleyerek gerilerken, ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirilerindeki keskin düşüş ve tekrar canlanan ticaret savaşı endişeleri yatırımcıların risk iştahını azalttı. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 0.3 düştükten sonra bugün de yüzde 1.4 ekside bulunuyor. 

ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin düzleşmesi, yani uzun ve kısa vadeli getiriler arasındaki farkın azalması, resesyon endişelerini gündeme getirerek hisse senedine olan iştahı sarstı. Ayrıca hafta sonunda ticaret savaşında ateşkes ilan eden ABD ile Çin'in nihai bir anlaşmaya varamayacağına dair şüpheler yatırımcı güvenini etkiledi. 

ABD'nin Dow Jones endeksi dün yüzde 3.1, Nasdaq ise yüzde 3.8 geriledi. Tahvil piyasalarındaki oynaklığa karşı hassas olan ABD finans sektörü hisseleri ise yüzde 4.4 düştü. 

Wall Street'teki keskin gerilemenin ardından bugün S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.5 artıda bulunuyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta üç yıldır süregelen faiz artırım sürecinin sonuna yaklaştığını işaret etmesi ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisinin yüzde 3'ün altına inmesine yol açtı. 

Ayrıca ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişeleri getiri eğrisinin düzleşmesini hızlandırdı. İki ile 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi arasındaki fark 10 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi. Verim eğrisinin düzleşmesi ekonomik yavaşlamanın bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Piyasalar uzun vadeli tahvil getirilerindeki gerilemeyi önümüzdeki dönemde ekonominin zayıflayacağı şeklinde yorumluyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.