Küresel risk piyasaların risk iştahı kaçtı

Küresel risk piyasaların risk iştahı kaçtı

Küresel piyasalar ABD'den gelecek enflasyon verisini beklemeyi sürdürürken risk iştahındaki düşüş dikkat çekti.

A+A-

Perşembe açıklanacak çekirdek PCE verisi ve Fed üyelerinin açıklamaları gölgesinde hisse senedi piyasaları ivme kaybediyor.

S&P 500 dört işlem günü içinde ilk kez yüzde 0,4 ile Pazartesi gününü kayıpla kapadı. ABD hisse vadelilerinde Salı sabahı da hafif düşüş görülüyor.

JPMorgan Chase’in kötümser stratejisti Marko Kolanovic bu kez artan faiz ve işgücü maliyeti ile şirketlerin fiyatlama gücünü kaybetmesi sebebiyle şirket kârlılıklarında zayıflama beklediğini açıkladı.

Asya’da ise Japonya tahvil getirileri beklentinin üstünde açıklanan enflasyonla birlikte yükselişte. Japonya ocak tüketici enflasyonu yüzde 2,2 ile yüzde 1,9’luk beklentinin üzerinde açıklandı. Veri sonrası Japonya iki yıllık tahvil getirisi yüzde 0,169 ile 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yen de veri sonrası dolara karşı yüzde 0,2 güçlendi.

Asya Pasifik hisse senetleri hafif hareketler sergiliyor. Hang Seng yüzde 0,4 kayıp yaşarken CSI 300 yükselişte.

Pazartesi günkü iki ve beş yıl vadeli tahvil ihaleleri sonrası ABD tahvil getirileri yükseldi. Pazartesi günü üç baz puan yükselen 10 yıllık getiri sabah saatlerinde yüzde 4,2736’dan işlem gördü.

Jeopolitik gelişmelerin de izlendiği petrol piyasasında şu sıralar ABD ve Çin’den gelen fiziki talep etkili oluyor. Pazartesi günü yüzde 1,1 yükselen Brent petrol salı sabahı 82,50 dolardan alıcı buluyor.

Bitcoin bir eşiği daha aştı

Bitcoin ETF’ler aracılığıyla artan yatırımcı ilgisi ve yazılım şirketi MicroStrategy’nin yaptığı alımlarla Aralık 2021’den bu yana ilk kez 57 bin doları aştı. Dijital para birimi bu sabah yüzde 4,4’e kadar yükseliş kaydetti ve 57 bin 39 dolara kadar ulaştı. Böylece yılbaşından bu yana süregelen Bitcoin rallisi en büyük kripto para biriminin fiyatını yüzde 33 yukarı taşımış oldu.

11 Ocak’ta ilk Bitcoin ETF’lerinin işlem görmeye başlamasından bu yana ETF’lere net 5,6 milyar dolar giriş yaşandı.

Kripto para arzının düşmesinin yarattığı genel değer kazancı algısının yanı sıra Pazartesi günü yazılım şirketi MicroStrategy’nin bu ay 3 bin Bitcoin aldığını açıklaması da ralliye katkı verdi.

Şirket stratejisi gereği Bitcoin aldığını açıklayan MicroStrategy yaklaşık 10 milyar dolar değerinde Bitcoin varlığına sahip. Bitcoin başta altın olmak üzere birçok varlık sınıfından da daha iyi performans gösteriyor.

Bitcoin/altın fiyatı rasyosu 30’a yaklaşarak 2021’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Fairlead Strategies Kurucusu Katie Stockton “Orta vadeli pozitif ivme ve son yakalanan çıkış düşünüldüğünde Bitcoin’de ciddi bir geri çekilme beklemiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Fundstrat Global Advisors Dijital Varlık Strateji Başkanı Sean Farrell de yayımladığı notta yükselen faizlere rağmen kripto paralarda iyimser bir ivme yakalandığına dikkat çekti.

İlgili Haberler