Kurtarma odası yokmuş

Kurtarma odası yokmuş

Soma'daki kaza ile ilgili olarak işletme sahibi şirket basın toplantısı düzenledi. Kaza anında 787 işçinin bulunduğu madende yasal zorunluluk olmadığı için kurtarma odası yokmuş

A+A-

Soma Holding yetkililerinin katılımıyla Soma'daki maden kazasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Soma Holding Genel Müdürü Ramazan Doğru, "Bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kaza. Tespit edilmesi mümkün olmayan, kömür içerisinde bir kızışma meydana geldi. Burada aşırı bir hava hızı var. Ocağın genel girişi olduğu için, meydana gelen kızışmasının ani şekilde, korların çok çabuk şekilde yangını şiddetlendirdiğini düşünüyoruz. Trafo ile alakası yok" dedi ve ekledi:

"Bana ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı, göz gözü görmüyor diye lanse edildi. Yanlış bilgi buradan kaynaklanıyor. Trafo ilk yangının çıktığı yerden uzak bir yerde. Trafo ile hiç alakası yok."

Doğru, kazanın kesin oluş biçiminin bilirkişi tarafından belirleneceğini söyledi. Soma Holding yetkililerinin açıklamasına göre, kazanın meydana geldiği işletmenin toplam çalışan sayısı 2,941 iken; kaza anında yeraltı bulunanların sayısı ise 787 olarak belirlendi.

Soma Holding yetkilisi Celalettin Gökaşan da, "Yerin altındakilerden 363 tanesini bizzat listeledik. 122 arkadaşımız ambulanslarla yakın hastanelere sevkedildi. Şu an itibariyle almış olduğumuz bilgiye göre 284 arkadaşımız vefat etti. 18 kişi muhtemelen içeride" diye konuştu.

Şirket yetkilileri, madende sığınma odası bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine ise; sığınma odasının yasal bir zorunluluk olmaması nedeniyle bulunmadığını söyledi.

İşletme devam edecek

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise, kazanın ardından madeni işletmeye devam edip etmeyecekleri ile ilgili soru üzerine, eksikliklerin giderilmesinin ardından işletmeye devam edeceklerini söyledi.

Gürkan, "Bu işletmenin gerekli tüm tedbirleri alınarak, eksik kalan şeyler de ilave edilerek, yarım kalmış olan odalar da bitirilerek bu işletme devam edecek" dedi.

Yöneticilerden aldığı bilgiye göre, olayın bir kaza gibi göründüğünü söyleyen Gürkan, "Bu işletme, Çalışma Bakanlığı'nın iş güvenliği müfettişlerince tüm ayrıntısıyla incelenecek. İş güvenliği müfettişleri dışında, yine güvenlikle alakalı resmi makamların önereceği bir üniversiteye tekrar inceletilecektir. Buradan bir rapor çıkacaktır. Bu rapor şirketin ne kadar kusurlu olduğunu gösterecek... Burada herhangi şekilde kim olursa olsun, işletmenin içinde doğmuş olan bir ihmal, bir yanlışlık, bir eksiklik varsa; bu hatayı yapan arkadaşımın her şekilde cezalandırılması veya ne gerekiyorsa hukuken, ben takipçisi olacağım" diye konuştu.

İşletme Müdürü Akın Çelik ise, olayda hiçbir ihmallerinin bulunmadığını belirterek; olayın 3-5 dakika içerisinde gerçekleştiğini ve öncesinde ocak içi sensörlerden gelen değerlerde herhangi bir uyarı hissetmediklerini söyledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik ise, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu madenin 2009'dan beri 11 kere denetlendiğini ve güvenlik uygulamaları açısından herhangi bir eksik tespit edilmediğini söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.