Kurumlar Vergisi Genel Tebliฤi’nde ‘Yabancฤฑ Paralarฤฑn ve Altฤฑn Hesaplarฤฑnฤฑn TL Mevduat ve Katฤฑlma Hesaplarฤฑna Dรถnรผลtรผrรผlmesine’ iliลkin deฤiลiklik yapฤฑldฤฑ. Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ Gelir ฤฐdaresi Baลkanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn bugรผnkรผ Resmi Gazete’de yayฤฑmlanan tebliฤi ลรถyle:
Bu Tebliฤde, 20/1/2022 tarihli ve 7352 sayฤฑlฤฑ Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanunun 2 nci maddesiyle 5520 sayฤฑlฤฑ Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geรงici 14 รผncรผ maddede yer alan dรผzenlemelere iliลkin aรงฤฑklamalara yer verilmiล olup, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliฤine aลaฤฤฑdaki bรถlรผm eklenmiลtir.
MADDE 1- 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayฤฑlฤฑ Resmรฎ Gazeteโde yayฤฑmlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliฤi (Seri No: l)โnin โ39. Kรผรงรผk ve Orta Bรผyรผklรผkteki ฤฐลletmelerde (KOBฤฐ) Birleลme ฤฐลlemleriโ baลlฤฑklฤฑ bรถlรผmรผnden sonra gelmek รผzere aลaฤฤฑdaki bรถlรผm eklenmiลtir.
โ40. Yabancฤฑ Paralarฤฑn ve Altฤฑn Hesaplarฤฑnฤฑn Tรผrk Lirasฤฑ Mevduat ve Katฤฑlma Hesaplarฤฑna Dรถnรผลtรผrรผlmesinden Elde Edilen Kazanรงlara ฤฐliลkin ฤฐstisna Uygulamasฤฑ
40.1. Yasal dรผzenleme
7352 sayฤฑlฤฑ Kanunun 2 nci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununa aลaฤฤฑdaki geรงici madde eklenmiลtir.
โGEรฤฐCฤฐ MADDE 14- (1) 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayฤฑlฤฑ Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ Kanununun 4 รผncรผ maddesinin รผรงรผncรผ fฤฑkrasฤฑnฤฑn (I) numaralฤฑ bendinin (g) alt bendi hรผkmรผne istinaden Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลรผmรผn desteklenmesi kapsamฤฑnda dรถnรผลรผm kuru รผzerinden Tรผrk lirasฤฑna รงevrilen hesaplar ile ilgili olarak; kuramlarฤฑn 31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑ, dรถrdรผncรผ geรงici vergi dรถnemine iliลkin beyannamenin verilme tarihine kadar Tรผrk lirasฤฑna รงevirmeleri ve bu suretle elde edilen Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑฤฤฑ, bu kapsamda aรงฤฑlan en az รผรง ay vadeli Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑnda deฤerlendirmeleri durumunda aลaฤฤฑda belirtilen kazanรงlar kuramlar vergisinden mรผstesnadฤฑr:
a) Bu fฤฑkra kapsamฤฑndaki yabancฤฑ paralarฤฑn dรถnem sonu deฤerlemesinden kaynaklanan kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑnฤฑn 1/10/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasฤฑndaki dรถneme isabet eden kฤฑsmฤฑ,
b) 2021 yฤฑlฤฑ dรถrdรผncรผ geรงici vergi dรถnemine iliลkin beyannamenin verilme tarihine kadar Tรผrk lirasฤฑna รงevrilen hesaplarla ilgili oluลan kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑ ile sรถz konusu hesaplardan dรถnem sonu deฤerlemesinden kaynaklananlar da dรขhil olmak รผzere vade sonunda elde edilen faiz ve kรขr paylarฤฑ ile diฤer kazanรงlar.
(2) Birinci fฤฑkra kapsamฤฑna girmemekle birlikte, kuramlarฤฑn 31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑ 2022 yฤฑlฤฑ sonuna kadar Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลรผmรผn desteklenmesi kapsamฤฑnda dรถnรผลรผm kura รผzerinden Tรผrk lirasฤฑna รงevirmeleri ve bu suretle elde edilen Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑฤฤฑ en az รผรง ay vadeli Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑnda deฤerlendirmeleri durumunda oluลan kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑnฤฑn, geรงici vergi dรถnemi sonu deฤerlemesiyle Tรผrk lirasฤฑna รงevrildiฤi tarih arasฤฑna isabet eden kฤฑsmฤฑ ile dรถnem
sonu deฤerlemesinden kaynaklananlar da dรขhil olmak รผzere vade sonunda elde edilen faiz ve kรขr paylarฤฑ ile diฤer kazanรงlar kurumlar vergisinden mรผstesnadฤฑr.
(3) Kuramlarฤฑn 31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan altฤฑn hesabฤฑ ile bu tarihten sonra aรงฤฑlacak iลlenmiล ve hurda altฤฑn karลฤฑlฤฑฤฤฑ altฤฑn hesabฤฑ bakiyelerini 2022 yฤฑlฤฑ sonuna kadar Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลรผmรผn desteklenmesi kapsamฤฑnda dรถnรผลรผm fiyatฤฑ รผzerinden Tรผrk lirasฤฑna รงevirmeleri ve bu suretle elde edilen Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑฤฤฑ en az รผรง ay vadeli Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑnda deฤerlendirmeleri durumunda Tรผrk lirasฤฑna รงevrildiฤi tarihte oluลan kazanรงlar ile dรถnem sonu deฤerlemesinden kaynaklananlar da dรขhil olmak รผzere vade sonunda elde edilen faiz ve kรขr paylarฤฑ ile diฤer kazanรงlar kuramlar vergisinden mรผstesnadฤฑr.
(4) Bu maddede รถngรถrรผlen sรผre ve ลekilde dรถnรผลรผm kuru/fฤฑyatฤฑ รผzerinden Tรผrk lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna รงevrilen yabancฤฑ paralar ile altฤฑn hesaplarฤฑna iliลkin olarak bu istisnayla sฤฑnฤฑrlฤฑ olmak รผzere Kanunun 5 inci maddesinin รผรงรผncรผ fฤฑkrasฤฑ hรผkmรผ uygulanmaz.
(5) Bu maddenin birinci, ikinci ve รผรงรผncรผ fฤฑkralarฤฑnda yer alan istisna hรผkรผmleri, aynฤฑ ลartlarla geรงerli olmak รผzere bilanรงo esasฤฑna gรถre defter tutan gelir vergisi mรผkelleflerinin kazanรงlarฤฑ hakkฤฑnda da uygulanฤฑr.
(6) Tรผrk lirasฤฑ mevduat veya katฤฑlma hesabฤฑndan vadeden รถnce รงekim yapฤฑlmasฤฑ durumunda bu madde kapsamฤฑnda istisna edilen tutarlar nedeniyle zamanฤฑnda tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaฤฑ cezasฤฑ kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.โ
40.2. ฤฐstisnanฤฑn kapsamฤฑ ve yararlanabilecek olanlar
Mรผkelleflerin 31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan yabancฤฑ paralar ve altฤฑn hesaplarฤฑ ile 1/1/2022 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) aรงฤฑlacak iลlenmiล ve hurda altฤฑn hesabฤฑ bakiyeleri Kurumlar Vergisi Kanununun geรงici 14 รผncรผ maddesi kapsamฤฑndadฤฑr.
Dolayฤฑsฤฑyla, sรถz konusu yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑ ve altฤฑn hesaplarฤฑnฤฑ 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayฤฑlฤฑ Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ Kanununun 4 รผncรผ maddesinin รผรงรผncรผ fฤฑkrasฤฑnฤฑn (I) numaralฤฑ bendinin (g) alt bendi hรผkmรผne istinaden Tรผrk Lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลรผmรผn desteklenmesi kapsamฤฑnda dรถnรผลรผm kuru/fฤฑyatฤฑ รผzerinden, 5520 sayฤฑlฤฑ Kuramlar Vergisi Kanununun geรงici 14 รผncรผ maddesinde รถngรถrรผlen sรผre ve ลekilde Tรผrk Lirasฤฑna รงeviren kurumlar vergisi mรผkellefleri bu istisnadan yararlanabileceklerdir.
Kendilerine รถzel hesap dรถnemi tayin edilmiล olan kurumlar vergisi mรผkellefleri de hangi รถzel hesap dรถnemine tabi olduklarฤฑna bakฤฑlmaksฤฑzฤฑn, 31/12/2021 tarihi itibarฤฑyla รงฤฑkaracaklarฤฑ bilanรงolarฤฑnฤฑ dikkate almak suretiyle bu bilanรงoda yer alan yabancฤฑ paralar ve altฤฑn hesaplan ile 1/1/2022 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) aรงฤฑlacak iลlenmiล ve hurda altฤฑn hesabฤฑ bakiyeleri dolayฤฑsฤฑyla bu istisnadan yararlanabileceklerdir.
Kazanรงlarฤฑnฤฑ bilanรงo esasฤฑna gรถre tespit eden gelir vergisi mรผkelleflerinin de aynฤฑ ลartlarla bu istisnadan yararlanabilmeleri mรผmkรผndรผr.
รte yandan, 31/12/2021 tarihi itibarฤฑyla ลirket aktifinde mevcut olmakla birlikte, 1211 sayฤฑlฤฑ Kanunun ilgili hรผkmรผ kapsamฤฑnda Tรผrk Lirasฤฑna dรถnรผลรผmรผ yapฤฑlamayacak olan alacaklar ve
verilen avanslar gibi hesaplarda izlenen yabancฤฑ paralarฤฑn bu kapsamda istisnaya konu edilemeyeceฤi tabiidir.
40.3. ฤฐstisna uygulamasฤฑ
40.3.1. Dรถrdรผncรผ geรงici vergilendirme dรถnemine iliลkin beyannamenin verilme tarihine kadar Tรผrk Lirasฤฑna รงevrilen yabancฤฑ paralara iliลkin istisna uygulamasฤฑ
Kurumlar Vergisi Kanununun geรงici 14 รถncรผ maddesi kapsamฤฑnda, 31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑ dรถrdรผncรผ geรงici vergilendirme dรถnemine iliลkin beyannamenin verilme tarihine kadar Tรผrk Lirasฤฑna รงevirmek suretiyle elde ettikleri Tรผrk Lirasฤฑ varlฤฑฤฤฑnฤฑ 1211 sayฤฑlฤฑ Kanunun ilgili hรผkmรผ kapsamฤฑnda aรงฤฑlan Tรผrk Lirasฤฑ mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑnda deฤerlendiren mรผkellefler, aลaฤฤฑdaki kazanรงlarฤฑ iรงin kurumlar vergisi istisnasฤฑndan yararlanabileceklerdir.
40.3.1.1. Yabancฤฑ paralarฤฑn dรถnem sonu deฤerlemesinden kaynaklanan kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑna iliลkin istisna
31/12/2021 tarihli bilanรงolarฤฑnda yer alan yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑ, bu Kanunun geรงici 14 รผncรผ maddesi ve 1211 sayฤฑlฤฑ Kanunun ilgili hรผkmรผnde รถngรถrรผlen sรผre ve ลekilde Tรผrk Lirasฤฑ mevduat veya katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลtรผren kurumlar vergisi mรผkelleflerinin, sรถz konusu yabancฤฑ paralarฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ geรงici vergilendirme (1/10/2021-31/12/2021) dรถnemine iliลkin dรถnem sonu deฤerlemesinden kaynaklanan kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑ kurumlar vergisinden istisna tutulacaktฤฑr.
Mรผkellefler gerek dรถnem iรงi gerekse dรถnem sonu kur farkฤฑ kazanรงlarฤฑnฤฑ muhtelif usullere gรถre belirleyebilmektedirler. Ancak, istisnaya konu edilecek kur farkฤฑ gelirinin tespitine mรผnhasฤฑr olmak รผzere, dรถnem iรงi dรถviz รงฤฑkฤฑลlarฤฑnda ve istisna tutarฤฑnฤฑn hesaplanmasฤฑnda ilgili hesaba giriล sฤฑrasฤฑnฤฑn esas alฤฑnmasฤฑ gerekmektedir.
รte yandan, 31/12/2021 tarihli bilanรงonun โBankalar Hesabฤฑndaโ yer alan yabancฤฑ paralarฤฑn birden fazla dรถviz tevdiat hesabฤฑndan oluลmasฤฑ halinde Kurumlar Vergisi Kanununun geรงici 14 รผncรผ maddesi ve Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑnฤฑn ilgili mevzuatฤฑ รงerรงevesinde dรถnรผลtรผrรผlebilen dรถviz cinslerine iliลkin dรถviz tevdiat hesaplarฤฑ istisna tutarฤฑnฤฑn belirlenmesinde birlikte dikkate alฤฑnacaktฤฑr. ฤฐstisna hesabฤฑnda aynฤฑ dรถviz cinsinden dรถviz tevdiat hesaplan birlikte dikkate alฤฑnacaฤฤฑndan, bu hesaplar arasฤฑnda yapฤฑlan aktarma iลlemlerinin giriล รงฤฑkฤฑล olarak deฤerlendirilemeyeceฤi tabiidir.







