Bahreyn’in en bรผyรผk bankalarฤฑndan Bank of Bahrain and Kuwait (BBK), Tรผrkiye’de temsilcilik aรงtฤฑ.
1971 yฤฑlฤฑnda kurulduฤu Bahreyn Krallฤฑฤฤฑ’nฤฑn yanฤฑ sฤฑra Kuveyt, Hindistan’da Mumbai, Haydarabad, Aluva ve Yeni Delhi, Birleลik Arap Emiklikleri’nden (BAE) ise Dubai’de faaliyet gรถsteren, fiziksel olarak bulunmadฤฑฤฤฑ รผlkelerde de uluslararasฤฑ bankacฤฑlฤฑk departmanฤฑ รผzerinden hizmet veren BBK, Tรผrkiye’de aรงtฤฑฤฤฑ temsilcilik ile Tรผrkiye ve bรถlge arasฤฑnda ticaret kรถprรผsรผ kurmayฤฑ, iล fฤฑrsatlarฤฑnฤฑ geliลtirmeyi hedefliyor.
Bank of Bahrain and Kuwait (BBK) รst Yรถneticisi (CEO) Reyadh Sater, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Tรผrkiye’deki temsilcilikte daha รงok yaptฤฑklarฤฑ iลlerin tanฤฑtฤฑmฤฑnฤฑ yapacaklarฤฑnฤฑ belirterek, “Buradaki รงalฤฑลanlarฤฑmฤฑz bize mรผลterilerimizin ne istediฤini bildirecek, biz de bu ลekilde buradaki fฤฑrsatlarฤฑ daha iyi ลekilde gรถreceฤiz.” dedi.
Sater, Tรผrkiye’yi BBK’yฤฑ Kรถrfez dฤฑลฤฑna taลฤฑyacak stratejik nokta olarak gรถrdรผklerini ifade ederek, BBK’nฤฑn Tรผrkiye’de temsilcilik aรงmasฤฑnฤฑn Bahreyn ve Tรผrkiye’nin ticari iliลkilerini daha da geliลtireceฤini kaydetti.
Tรผrkiye’nin ekonomik gรผcรผ, Kรถrfez ฤฐลbirliฤi Konseyi (GCC) ve รถzellikle Bahreyn ile olan olumlu iliลkileri nedeniyle BBK’nฤฑn bรผyรผme stratejisi doฤrultusunda bรผyรผk รถneme sahip olduฤunu vurgulayan Sater, “BBK ve Tรผrkiye’nin neredeyse 20 yฤฑla dayanan iliลkilerinin รถzellikle son 6 yฤฑlda daha da artmasฤฑ, bizim de yรถnรผmรผzรผ Tรผrkiye’ye รงevirmemize neden oldu.” ifadesini kullandฤฑ.
‘ฤฐlk amacฤฑmฤฑz koordinasyonu saฤlamak’
Reyadh Sater, Bahreyn Kralฤฑ Hamad bin ฤฐsa El Halife’nin birkaรง ay รถnce Tรผrkiye’yi ziyaret etmesinin iki รผlkenin birbirlerini anladฤฑฤฤฑnฤฑn ve bu iliลkiyi daha ileri gรถtรผrmeyi istediฤinin gรถstergesi olduฤunu ifade ederek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Tรผrk ekonomisi gerรงekten รงok gรผรงlรผ. Tรผrk insanฤฑ รงok iyi รงalฤฑลฤฑyor. Aslฤฑnda dรผnyadaki ekonomilerin รงoฤunluฤu gรผรงlรผk รงekiyor. Ama Tรผrkiye รงok kฤฑsa zamanda mรผkemmel iลler รงฤฑkardฤฑ. Tรผrkler รงok zorluklardan geรงti ama her seferinde krizlerden daha gรผรงlรผ รงฤฑktฤฑlar. Bizim bรผyรผme stratejimiz Tรผrk pazarฤฑna odaklanmak. Tรผrk ekonomisi, gรผรงlรผ ve gรผรงlรผkleri yenmeye yeteneฤi olan zorluklara karลฤฑ baลarฤฑyฤฑ yakalayacak.”
Tรผrkiye’de daha fazla bรผyรผme hedeflediklerini belirten Sater, “Temsilcilik ofisimizi aรงtฤฑฤฤฑmฤฑzdan dolayฤฑ belli bir sermaye giriลi yapmadฤฑk. ฤฐlk amacฤฑmฤฑz, koordinasyonu ve iki รผlke arasฤฑndaki danฤฑลmayฤฑ saฤlamak.” dedi.
‘Tรผrkiye ekonomisine gรผveniliyor’
BBK CEO’su Sater, Tรผrklerin son yฤฑllarda stratejilerinde oldukรงa baลarฤฑlฤฑ olduฤunu ve bunun da yatฤฑrฤฑmcฤฑlara cazip geldiฤini ifade ederek, Kรถrfez รผlkelerinden รงok sayฤฑda kiลinin Tรผrkiye’den mรผlk edindiฤini, bunun da Tรผrkiye ekonomisine ve yatฤฑrฤฑm ortamฤฑna gรผvendiklerini gรถsterdiklerini kaydetti.
Tรผrkiye’nin dรผnyanฤฑn 17’nci bรผyรผk ekonomisi olduฤunu belirten Sater, Tรผrkiye’nin jeopolitik olarak birtakฤฑm sorunlarla yรผzleลtiฤini, bunlarฤฑ รงรถzmesi halinde Tรผrkiye’nin รงok daha gรผรงlรผ olacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Son zamanlarda Tรผrkiye’den birรงok altyapฤฑ firmasฤฑ ve bรผyรผk ลirketin GCC รผlkelerinde iล yapmaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Sater, ลรถyle devam etti:
“รรผnkรผ GCC รผlkelerinde yeni geliลmeler var. รnceden รin ve Avrupalฤฑ ลirketler bรผyรผk hisseler alฤฑyordu. Artฤฑk Tรผrk ลirketleri de teklif veriyor ve bรผyรผk projeler yapabiliyor. Tรผrk ลirketleri artฤฑk global alanda da rekabet edebilir seviyede. Kรถrfez รผlkelerinde daha รงok iล yapabilmek iรงin Tรผrk ลirketlerinin Kรถrfez รผlkelerindeki yerel bankalarla baฤlantฤฑlฤฑ olmasฤฑ gerekir.”
‘Kรถrfez’de Tรผrk ลirketlerinin yanฤฑnda olacak’
BBK Tรผrkiye Mรผdรผrรผ Bilgรผn Gรผrkan da Tรผrkiye’den Kรถrfez’e giden รงok bรผyรผk Tรผrk ลirketleri olduฤunu belirterek, BBK’nฤฑn Kรถrfez’de Tรผrk ลirketlerinin yanฤฑnda olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Gรผrkan, BBK’nฤฑn Bahreyn’in en bรผyรผk bankasฤฑ olduฤunu ve her tรผrlรผ รผrรผnรผ bulunduฤunu ifade ederek, “O yรผzden hangi รผrรผnleri Tรผrkiye’de yapabilirler, hangi finans alanฤฑna daha iyi yatฤฑrฤฑm yapabilirler? Bunu gรถzlemlemek iรงin ฤฐstanbul’da temsilcilik ofisi aรงฤฑldฤฑ. Kรถrfez รผlkelerinde yaลayanlar Tรผrkiye’deki jeopolitik sorunlarฤฑn bittiฤinde ekonominin daha รงok bรผyรผyeceฤini dรผลรผnรผyor.” ลeklinde konuลtu.
Gรผrkan, temsilcilik ofislerinin, Tรผrkiye’ye atฤฑlan bankacฤฑlฤฑk sistemindeki bir adฤฑm olduฤunu sรถyledi.







