Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, รผlkesinin nรผkleer gรผรงlerini seferber etmeye hazฤฑr olduฤunu sรถyledi, “Silahlฤฑ kuvvetlerimiz her tรผrlรผ krizle baล etmeye hazฤฑr” dedi.
BBC Tรผrkjรงe’nin haberine gรถre รผlkenin resmi haber ajansฤฑ KCNAโya gรถre, Kore Savaลฤฑ sonrasฤฑ ilan edilen ateลkesin 69. yฤฑldรถnรผmรผ etkinliฤinde konuลan Kim Jong-un, “ABD’yle askeri รงatฤฑลmaya hazฤฑrฤฑz” diye konuลtu.
Gรผney Kore‘nin yeni yรถnetimini de ilk kez eleลtiren Kim, Seul yรถnetiminin “savaลa doฤru ilerlediฤini” savundu.
Kim, konuลmasฤฑnda, “Kuzey Kore, ABDโnin nรผkleer tehdidi ile baลa รงฤฑkmak iรงin acilen savunmasฤฑnฤฑ gรผรงlendirmeli. Dรผzenli tatbikatlarฤฑmฤฑzฤฑn ABD tarafฤฑndan provokasyon olarak yorumlanmasฤฑ yanlฤฑล. Gรผney Kore bize karลฤฑ รถnleyici bir saldฤฑrฤฑ dรผzenlerse, hรผkรผmeti ve ordusu yok edilecek” ifadelerini kullandฤฑ.
ABD ve Gรผney Kore, Kuzey Koreโnin yedinci kez nรผkleer deneme yapmaya hazฤฑrlandฤฑฤฤฑndan ลรผpheleniyor.
Kuzey Kore en son 2017’de nรผkleer deneme gerรงekleลtirdi, bu yฤฑl ise 31 kez fรผze denemesi yaptฤฑ.
ABD’ye gรถre Kuzey Kore her an nรผkleer deneme gerรงekleลtirebilir. ABD’nin Kuzey Kore รzel Temsilcisi Sung Kim, “Pyongyang bu yฤฑl rekor sayฤฑda fรผz denedi” dedi.
Kore Yarฤฑmadasฤฑ’nda gerginlik giderek artฤฑyor.
Gรผney Kore ve ABD, Haziran ayฤฑnda Japon Denizi yรถnรผne 8 balistik fรผze gรถnderdi. Fรผzelerin yedisi Gรผney Koreโden, biri ABDโden atฤฑldฤฑ.
1950-53 yฤฑllarฤฑnda Kuzey Kore ile ABD destekli Gรผney Kore arasฤฑndaki Kore Savaลฤฑ ateลkesle sonlanmฤฑล olsa da, Kuzey Kore bunu ABDโye karลฤฑ bir galibiyet olarak yorumluyor ve her yฤฑl โZafer Gรผnรผโ kutlamalarฤฑ dรผzenliyor.
Kuzey Kore savaลฤฑn eลiฤinde mi?
Kim Jong-unโun sรถzleri kulaฤa korkutucu geliyor ancak Kuzey Koreโnin รถzellikle bu tรผr anma etkinlikleri sฤฑrasฤฑnda abartฤฑlฤฑ ifadeler kullandฤฑฤฤฑna daha รถnce de tanฤฑk olduk.
Ancak bu sรถzlerden, Kuzey Kore liderinin yeni Gรผney Kore lideri Yoon Suk-yeolโa karลฤฑ ne kadar kฤฑzgฤฑn olduฤunu anlฤฑyoruz.
Mayฤฑsโta gรถreve gelen Yoon, Kuzey Koreโye karลฤฑ รงok daha agresif bir savunma politikasฤฑ uygulamaya karar verdi.
Bu yeni politika kapsamฤฑnda Seul yรถnetimi, Pyongyangโdan bir tehdit geldiฤini dรผลรผnรผrse, komuta ve kontrol yapฤฑlarฤฑna karลฤฑ รถnleyici bir saldฤฑrฤฑ dรผzenleyebiliyor, yani Kim Jong-unโu doฤrudan hedef alabiliyor.







