Genรงlik ve Spor Bakanlฤฑฤฤฑ’na (GSB) baฤlฤฑ Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) รผniversite รถฤrencilerine, รถฤrenim hayatlarฤฑnda koลullarฤฑ uygun รถฤrenim kredisi saฤlฤฑyor.
Gerรงek Gรผndem’in haberine gรถre mezun olduktan sonra faiziyle birlikte geri รถdenmesi gereken KYK borcu, iล bulmakta zorlanan vatandaลlara yรผk haline geliyor. Her yฤฑl รงok sayฤฑda รผniversite รถฤrencisi KYK รถฤrenim ve รผniversite katkฤฑ payฤฑ (harรง kredisi) borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyememeleri nedeniyle icralฤฑk oluyor. ฤฐcra iลlemleriyle birlikte genรงlerin banka hesaplarฤฑna bloke konmasฤฑ ve maaลlarฤฑna e-haciz uygulanmasฤฑ maฤduriyetleri artฤฑrฤฑyor.
KREDฤฐNฤฐN DEฤERฤฐ AZALDI
AKP Genel Baลkanฤฑ ve Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan baลbakan olarak gรถreve geldiฤinde 45 lira olan olan KYK bursu, yaklaลฤฑk 3 buรงuk gram altฤฑna denk geliyordu. 2021โe gelindiฤinde 650 lira olan burs, yaklaลฤฑk 1,30 gram altฤฑn deฤerinde.
5 BUรUK MฤฐLYON Kฤฐลฤฐ รDEYEMEDฤฐ
KYK Genel Mรผdรผrlรผฤรผ Kredi Dairesi Baลkanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan aรงฤฑklanan 2020-2021 verilerine gรถre, Tรผrkiye’de yรผksekรถฤrenime 7 milyon 940 bin รถฤrenci kayฤฑtlฤฑ durumda. Bu รถฤrencilerden KYK bursu alanlarฤฑn oranฤฑ ise sadece yรผzde 5,6 ile sฤฑnฤฑrlฤฑ kaldฤฑ. Geri รถdemeli KYK kredisi almak zorunda kalan รถฤrenciler ise mezuniyetlerini borรงla yaลฤฑyor. Artan iลsizlik ve dรผลรผk รผcretler nedeniyle KYK รถฤrenim kredisi alan ve borรงlarฤฑnฤฑ รถdemekte zorlananlarฤฑn sayฤฑsฤฑ 5 buรงuk milyon oldu.
Genรงlik ve Spor Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn verilerine gรถre ise รถฤrenim kredisi borcunu erteleme yolunu aรงan 5505 Sayฤฑlฤฑ Kanunโdan 2006-2020 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda toplamda 313 bin 686 kiลi yararlandฤฑ. Borรง erteleme talebinde bulunan genรงlerin oranฤฑ 2006 yฤฑlฤฑna oranla 2019โda yรผzde 416 arttฤฑ. Borcunu รถdeyemediฤi iรงin icra tehlikesiyle karลฤฑ karลฤฑya olan genรงlerin sayฤฑsฤฑnฤฑn 280 bine dayandฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑktฤฑ. 2019โun ocak-aฤustos dรถnemleri arasฤฑnda 31 bin kiลi borรง erteleme talebinde bulunurken Bakanlฤฑk 2006-2019 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda, en รงok borรง erteleme talebinin 46 bin 36 baลvuru ile 2017 yฤฑlฤฑnda yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
400 BฤฐN Kฤฐลฤฐ ฤฐCRALIK OLDU
CHP Grup Baลkanvekili Engin Altay ise eylรผl ayฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “650 lira kredi veriyor, bunu maharet sayฤฑyor. 2002โde devlet bu รงocuklarฤฑmฤฑza 45 lira veriyordu, bu รงocuklar 2002โde bir รงeyrek altฤฑn alabiliyordu, รผstรผne 13 lira kalฤฑyordu. ลimdi verdiฤi bursla รงeyrek altฤฑn almak iรงin รงocuklarฤฑn รผstรผne para koymasฤฑ lazฤฑm. 5 buรงuk milyon รถฤrenci KYK ile borรง-icra iliลkisi iรงinde. 400 bini icrada.” ifadeleriyle รถฤrencilerin durumu hakkฤฑnda elde ettiฤi verileri paylaลmฤฑลtฤฑ.
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Borรงlularฤฑ Hareketi ฤฐรง Anadolu Bรถlge Temsilcisi Ufuk Karakuล ise gerรงekleลtirdikleri basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnda, “Mezun olunca asgari รผcret ile geรงinmeye รงalฤฑลฤฑrken, okurken aldฤฑฤฤฑmฤฑz kredilerin borรงlarฤฑ yรผzรผnden maaลฤฑmฤฑzฤฑn dรถrtte birini de icra ile kaybediyoruz. Biz bugรผn borรงluyuz! Barฤฑnamฤฑyoruz! Geรงinemiyoruz! Bugรผne kadar bizlere destek olan siyasi parti temsilcilerine tek tek teลekkรผr eder gelecek iktidardan beklentilerimiz bugรผnkรผ yaลanan sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ bir daha yaลamamaktฤฑr.โ deฤerlendirmesinde bulundu. Saadet Partisi Milletvekili, Abdรผlkadir Karaduman ise KYK kredilerinin รถdenemez hale gelmesinin nedenini, “Resmรฎ enflasyon %18.95 iken KYK borรงlusu iลsiz gencin 28 bin TL olan borcu %72 enflasyon farkฤฑ eklenerek 48 bin TL oluyor.” ifadeleriyle aรงฤฑkladฤฑ.
“MAAลINA E-HACฤฐZ KOYUYOR”
CHP Genel Baลkan Koordinatรถr Baลdanฤฑลmanฤฑ Erdoฤan Toprak ise, “Mรผteahhitlerinin yรผz milyonlarca TL, milyonlarca euro vergi borcunu, kira รถdemesini silen ya da erteleyen iktidar, 5,5 milyon KYK kredi borรงlusu genci sรผrรผndรผrรผyor. Mezun olup iล bulamayan milyonlarca รผniversiteli iลsiz gencin peลine dรผลรผyor.
Hasbelkader iล bulanlarฤฑn maaลฤฑna e-haciz koyuyor. Genรงlerin geleceฤini karartฤฑp, icra davalarฤฑyla bankalarฤฑn kara listesine aldฤฑrฤฑyor. Defalarca yapฤฑlandฤฑrma yasalarฤฑ รงฤฑkarttฤฑlar, genรงlerin sorununu รงรถzmediler. Faizle borรงlarฤฑ katmerlendirip maฤduriyeti sรผrdรผrรผyorlar. Genรงlere verilen 640 TL burs iรงin bir de beddua edenler, KYK yurtlarฤฑnda aylฤฑk รผcretin 230-390 TL, gรผvence bedelinin ise 314-533 TL arasฤฑnda olduฤunu gizliyor, sรถylemiyor. Bursun รผรงte birini yurt รผcretine veren genรง ne yiyecek, dolmuลa otobรผse nasฤฑl binip okula gidecek? Hiรง sosyal yaลamฤฑ olmayacak mฤฑ?” ifadeleriyle genรงlerin durumuna vurgu yapmฤฑลtฤฑ.







