Federasyon Konseyi’nde konuลan Rusya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg‘in, Almanya’nฤฑn nรผkleer silahtan vazgeรงmesi durumunda bu silahlarฤฑ Almanya’nฤฑn doฤusundakiler de dahil diฤer Avrupa รผlkelerine yerleลtirecekleri yรถnรผndeki ifadesini deฤerlendirdi.
Sputnikโin haberine gรถre, Lavrov, “Tamamen sorumsuzca ve sadece cepheleลmeyi kรถrรผklemeyi deฤil, aynฤฑ zamanda sฤฑcak รงatฤฑลmayฤฑ provoke etmeyi amaรงlฤฑyor. Ne hesaplar yaptฤฑklarฤฑnฤฑ bilmiyorum ancak bu, rahatsฤฑzlฤฑk verici bir tutum. Eฤer nรผkleer silahlarฤฑ Polonya, Romanya ya da Rusya’ya รงok daha yakฤฑn bir yere konuลlandฤฑrma dรผลรผnceleri varsa, o zaman karลฤฑ รถrneklerle bunun perspektifsiz olduฤunu gรถstermemiz gerekebilir” dedi.
‘Lukaลenko’nun aรงฤฑklamalarฤฑ Batฤฑ’ya bir uyarฤฑ’
Lavrov, Belarus Devlet Baลkanฤฑ Lukaลenko’nun, NATO’nun bu adฤฑmฤฑ atmasฤฑ halinde Rus mevkidaลฤฑ Vladimir Putin’den Belarus’a nรผkleer silah yerleลtirmesini isteyeceฤine dair aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ da yorumladฤฑ.
Lavrov, Lukaลenko’nun sรถzlerinin Batฤฑ’ya yapฤฑlan bir uyarฤฑ ve NATO’nun pervasฤฑz aรงฤฑklamalarฤฑna bir yanฤฑt olarak gรถrรผlebileceฤini sรถyledi.
‘Ukrayna’nฤฑn Donbass’a asker yฤฑฤmasฤฑ Rusya’yฤฑ endiลelendiriyor’
Bu arada Lavrov, Ukrayna’nฤฑn askerlerini Donbass’a yฤฑฤmasฤฑnฤฑn Rusya’yฤฑ endiลelendirdiฤini kaydetti.
Ukrayna’nฤฑn bรถlgeye takviye gรผรงler gรถnderdiฤini ve bunun rotasyon iรงin olduฤunun aรงฤฑklandฤฑฤฤฑnฤฑ ancak hiรงbir askerin bรถlgeden ayrฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Rusya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ, “Bu endiลe verici. Batฤฑlฤฑ meslektaลlarฤฑmฤฑzฤฑn bunu รงok iyi bildiฤini dรผลรผnรผyorum, zira Ukrayna, destek alabilmek iรงin onlarฤฑ bilgilendirmeden hiรงbir ลey yapmaz” ifadelerini kullandฤฑ.
‘Belarus’un Kฤฑrฤฑm’la ilgili kanun รงฤฑkarmasฤฑna gerek yok’
Lukaลenko’nun Kฤฑrฤฑmโฤฑn fiili olarak Rusyaโya ait olduฤu yรถnรผndeki aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ yorumlayan Lavrov, bu tutumun gรผรงlendirilmesi iรงin Minsk’in herhangi bir kanun รงฤฑkarmasฤฑ gerekmediฤini vurguladฤฑ.
Lavrov, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Bunun iรงin bir ลey yapฤฑlmasฤฑ, kanun รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ gerekmiyor. Belarus’un Rusya’yla sadece diplomatik deฤil, aynฤฑ zamanda mรผttefiklik iliลkileri var. Rusya’yla bu formatta iliลkileri olmayan รผlkeler iรงin bile รถzel bir yasal dรผzenlemeye gerek yok. Eฤer bazฤฑlarฤฑ hala tam olarak anlamadฤฑysa, Lukaลenko Kฤฑrฤฑm’ฤฑn de-facto ve de-jure olarak Rusya’nฤฑn bir parรงasฤฑ olduฤunu aรงฤฑkรงa sรถyledi. De-facto olarak her zaman parรงasฤฑydฤฑ, de-jure olarak da 2014’teki referandumdan sonra oldu.
Belarus lideri, โKฤฑrฤฑmโฤฑn fiili olarak Rusyaโya ait olduฤunu hepimiz biliyorduk. Referandumdan sonra hukuki olarak da Kฤฑrฤฑm Rusyaโnฤฑn olduโ demiลti.
Kฤฑrฤฑm ziyareti iรงin davet aldฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Lukaลenko, โKฤฑrฤฑmโฤฑ ziyaret etmek benim hakkฤฑm. Kimin yรถnetimi altฤฑnda olursa olsun bu benim de Kฤฑrฤฑmโฤฑm. Kฤฑrฤฑmโa gideceฤimiz konusunda Putinโle belli bir anlaลmamฤฑz var. Bunu รผรง kez konuลtuk. Tarih konusunda o karar verecekti. Ben de, ne zaman davet edersiniz gelirim, dedimโ ifadesini kullanmฤฑลtฤฑ.







