Tรผrkiye ile Libya arasฤฑnda imzalanan hidrokarbon anlaลmasฤฑnฤฑn, Libyaโda verilen bir mahkeme kararฤฑ doฤrultusunda askฤฑya alฤฑndฤฑฤฤฑ bildirildi. Anlaลma, Tรผrkiye ile Libyaโnฤฑn yakฤฑnlaลmasฤฑnฤฑn bir gรถstergesi olmasฤฑ bakฤฑmฤฑndan Akdenizโde gerilime neden olmuลtu.
Sรถzcรผ Gazetesiโnin Reuters Haber Ajansฤฑโna dayandฤฑrarak aktardฤฑฤฤฑย haberdeย yer alan bilgilere gรถre;
Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤlu, geรงen hafta Libya ile hidrokarbon alanฤฑnda mutabakat muhtฤฑrasฤฑ imzalandฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑล, Yunanistan ve diฤer Avrupa Birliฤi รผyesi รผlkelerin bu anlaลmaya karฤฑลamayacaklarฤฑnฤฑ sรถylemiลti. Ankara-Atina hattฤฑnda tansiyonun yรผksek olduฤu bir dรถnemde imzalanan anlaลma Avrupaโda tepkilere yol aรงmฤฑล, Avrupa Komisyonu Dฤฑล ฤฐliลkiler Sรถzcรผsรผ Peter Spano, Tรผrkiye ile Libya arasฤฑndaki mutabakatฤฑn yasallฤฑฤฤฑnฤฑn kabul edilmediฤini belirtmiลti.
Fransa ve Almanya gibi รผlkeler de anlaลmaya itiraz ederken, Yunanistan ve Mฤฑsฤฑr’dan รงok sert aรงฤฑklamalar gelmiลti. Yunanistan Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Nikos Dendias, โBu anlaลma Akdenizโdeki gรผvenliฤi ve istikrarฤฑ tehdit etmektedirโ derken Mฤฑsฤฑrlฤฑ mevkidaลฤฑ Semih ลรผkrรผ de Libyaโda iki ayrฤฑ yรถnetim olduฤuna dikkat รงekerek Trablus hรผkรผmetinin bรถyle bir anlaลmayฤฑ imzalama yetkisi bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ savunmuลtu.
Mahkeme kararฤฑyla askฤฑya alฤฑndฤฑ
Anlaลmayla ilgili tartฤฑลmalar sรผrerken Reuters haber ajansฤฑ Libyaโda bir mahkemenin anlaลmayฤฑ askฤฑya aldฤฑฤฤฑnฤฑ aktardฤฑ. Anlaลmanฤฑn askฤฑya alฤฑndฤฑฤฤฑna dair bilgi bir adli kaynak tarafฤฑndan verildi.
Anlaลma, Libya ve Tรผrkiyeโnin petrol ve gaz keลifleri yapmalarฤฑnฤฑ kapsฤฑyordu ancak Mฤฑsฤฑr ve Yunanistanโฤฑn da sรถz konusu sularda hak iddialarฤฑ bulunuyor.
Libya ve Tรผrkiye arasฤฑndaki hidrokarbon anlaลmasฤฑ, 2019โda imzalanan mutabakatฤฑn devamฤฑ niteliฤindeydi. Mฤฑsฤฑr ve Yunanistan da buna karลฤฑ 2020’de โdeniz yetki alanlarฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlandฤฑrma anlaลmasฤฑnฤฑโ imzalamฤฑลtฤฑ.







