Baลkent Beyrut’ta Cumhurbaลkanฤฑ Miลel Avn liderliฤinde toplanan Yรผksek Savunma Konseyi, รผlkedeki gรผvenlik ve yaลamsal meselelerin yanฤฑ sฤฑra ilaรง ve akaryakฤฑt sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ gibi birรงok konuyu ele aldฤฑ.
Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑndan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, รผlkenin gรผneyi ve kuzeyinde yer alan petrol tesislerindeki kimyasal maddeler ile Beyrut’taki Uluslararasฤฑ Refik Hariri Havalimanฤฑ’na yakฤฑt ikmal konularฤฑnฤฑn da gรถrรผลรผldรผฤรผ toplantฤฑda, sorunlarฤฑn รงรถzรผmรผ iรงin kamuoyuyla paylaลฤฑlamayan bir dizi karar alฤฑndฤฑฤฤฑ ifade edildi.
Toplantฤฑya katฤฑlanlardan Enerji Bakanฤฑ Gacar, basฤฑna yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Bugรผnlerde elektriฤe en muhtaรง olduฤumuz dรถnemi yaลฤฑyoruz. Elektrik ihtiyacฤฑmฤฑz 3 bin megavata ulaลฤฑrken, temin edilen yakฤฑta gรถre รผretimimiz 750 megavatฤฑ geรงmiyor.” dedi.
Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Riyad Selame’nin akaryakฤฑtฤฑ artฤฑk sรผbvanse edemeyeceklerini Yรผksek Savunma Konseyine ilettiฤini aktaran Gacar, “รรถzรผm รถnerisi ise Lรผbnan Elektrik Kurumunun yakฤฑt temini iรงin Meclisin bir รถdenek taslaฤฤฑnฤฑ onaylamasฤฑdฤฑr.” ifadelerini kullandฤฑ.
Bakan Gacar, devletin akaryakฤฑta saฤladฤฑฤฤฑ sรผbvansiyonun kalkmasฤฑ halinde serbest piyasada fiyatlarda istikrarฤฑn gรถrรผleceฤine iลaret etti.
Bazฤฑ bรถlgeler elektrik jeneratรถrleri iรงin yakฤฑt bulunamฤฑyor
Lรผbnan’da dรถviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakฤฑt temin etmekte zorluk yaลanฤฑrken รผlke genelinde haftalardan beri gรผnlรผk elektrik kesintileri 20 saati buluyor.
Baลkent Beyrut’tan sonra Lรผbnan’ฤฑn en bรผyรผk ikinci kenti olan kuzeydeki Trablusลam Belediye Baลkanฤฑ Riyad Yamak, bugรผn dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, devlet kurumu ve kentte hizmet veren yaklaลฤฑk 500 jeneratรถrden yapฤฑlan elektrik kesintileri nedeniyle zor gรผnler geรงirdiklerini belirtti.
Lรผbnan’ฤฑn diฤer bรถlgelerinde bulunmasฤฑna raฤmen Trablusลam’da jeneratรถrlerde kullanฤฑlan mazotun bulunamadฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Yamak, konuyu yetkili makamlarla gรผnler รถnce konuลmalarฤฑna raฤmen hiรงbir adฤฑm atฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ, hatta kentteki petrol tesislerinden bugรผn 1 milyon litreden fazla yakฤฑtฤฑn diฤer bรถlgelere sevk edildiฤi bilgisi aldฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
รlkenin gรผneyindeki bazฤฑ belde sakinleri de elektrik jeneratรถrlerine yakฤฑt bulamadฤฑklarฤฑ gerekรงesiyle Zahrani bรถlgesinde yer alan petrol tesislerine girmeye รงalฤฑลtฤฑ.
Lรผbnan’daki ekonomik kriz
Farklฤฑ din ve mezheplere dayalฤฑ siyasi bรถlรผnmeler aรงฤฑsฤฑndan oldukรงa kฤฑrฤฑlgan bir yapฤฑya sahip Lรผbnan ekonomisi, 1975-1990 yฤฑllarฤฑndaki iรง savaลtan bu yana en bรผyรผk krizi yaลฤฑyor.
Yerel para birimi Lรผbnan lirasฤฑ, Merkez Bankasฤฑ kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada bรผyรผk deฤer kaybฤฑyla farklฤฑ fiyatlardan iลlem gรถrรผyor.
Mezhepsel siyasi gruplarฤฑn, istifa eden Hassan Diyab hรผkรผmetinin yerine bir yฤฑlฤฑ aลkฤฑn sรผredir yenisini kurma konusunda anlaลamadฤฑฤฤฑ iรงin kriz her geรงen gรผn farklฤฑ sektรถrleri vurmaya devam ediyor.
ฤฐlaรง, akaryakฤฑt ve gฤฑda baลta olmak รผzere temel ihtiyaรง รผrรผnlerini bir yฤฑlฤฑ aลkฤฑn sรผredir sรผbvanse eden Merkez Bankasฤฑnฤฑn rezervleri de gรผnden gรผne eriyor.







