AKP’nin zincir marketler ile kavgasฤฑndan yeni ayrฤฑntฤฑlar ortaya รงฤฑkฤฑyor. diken.com..tr’den Altan Sancar’ฤฑn AKP kaynaklarฤฑna dayandฤฑrdฤฑฤฤฑ habere gรถre, zincir market olayฤฑnฤฑn ardฤฑnda “el deฤiลtirme” kavgasฤฑ var.
Zincir marketlerin son yฤฑllarda gazeteler yerine aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak dijital medyada reklam yapmaya baลlamasฤฑ ve 2022’de gazete reklamlarฤฑnฤฑ neredeyse sฤฑfฤฑrlamalarฤฑ dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda Albayrak ailesi ile ilgili olarak haberde ileri sรผrรผlen iddialar oldukรงa รงarpฤฑcฤฑ.
diken.com.tr’de yer alan haber ลรถyle:
Eski ve mevcut AKPโli bazฤฑ isimler BฤฐMโin hedef alฤฑndฤฑฤฤฑ tartฤฑลmaya iliลkin endiลeli olduklarฤฑnฤฑ dile getiriyor. AKPโden ayrฤฑlan bir isim, BฤฐM tartฤฑลmasฤฑnda amacฤฑn โel deฤiลtirmeโ olduฤunu savunuyor.
Bahรงeli ve Erdoฤan, yakฤฑn tarihteki aรงฤฑklamalarฤฑyla artan hayat pahalฤฑlฤฑฤฤฑndan โรผรง harflilerโ olarak adlandฤฑrdฤฑklarฤฑ zincir marketleri sorumlu tuttu. ฤฐki liderin kastettiฤi marketler A101, ลok ve BฤฐM.
BฤฐM yรถneticisi ve Gฤฑda Perakendecileri Derneฤi Baลkanฤฑ Galip Aykaรง, Bahรงeliโnin โZincir marketlerin FETรโyle irtibatฤฑ araลtฤฑrฤฑlmasฤฑ gerekmekte. Bu aรงgรถzlรผlere mรผsamaha gรถsterilmemeliโ sรถzlerine โรรง harfliler diye bizleri farklฤฑ yere koymaya รงalฤฑลanlara sรถyleyeceklerimiz var. Lรผtfen aynaya baksฤฑnlar, kendilerini gรถreceklerdir. Bunlarฤฑn hepsinde art niyet ve algฤฑ yรถnetimi vardฤฑrโ diye yanฤฑt vermiลti.
Aรงฤฑklamalara tepki gรถsteren MHP Genel Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Semih Yalรงฤฑn, ertesi gรผn Aykaรงโฤฑ tehdit etmiลti: โHalkฤฑn ekmeฤine uzattฤฑklarฤฑ haris ve tecavรผzcรผ elleri kฤฑracaฤฤฑz.โ
ลok Marketler de Aykaรงโฤฑ dernek baลkanlฤฑฤฤฑndan istifaya รงaฤฤฑrmฤฑลtฤฑ. Ertesi gรผn MHPโnin hedef aldฤฑฤฤฑ BฤฐM CEOโsu Galip Aykaรง, Gฤฑda Perakendecileri Derneฤi (GPD) baลkanlฤฑฤฤฑndan istifa etmiลti.
AKP dรถneminde bรผyรผdรผ
Bir dรถnem Erdoฤanโla yakฤฑn olan Cรผneyt Zapsu ve kardeลi Aziz Zapsu tarafฤฑndan 1994โte kurulan BฤฐMโin ortaklarฤฑ arasฤฑnda en dikkat รงeken isim Mustafa Latif Topbaล.
Topbaล, Erenkรถy Cemaatiโyle olan kuvvetli baฤlarฤฑyla bilinen ve muhafazakรขr kimlik taลฤฑyan bir isim. Yolculuฤuna az sayฤฑda maฤazayla baลlayan BฤฐMโin yรผkseliลi ve sektรถrde en bรผyรผk paya sahip zincir haline gelmesiyse AKP dรถnemine denk geliyor.
Muhafazakar sermaye endiลelenmeye mi baลladฤฑ?
Bazฤฑ AKPโli vekillere gรถre bu dรถnemde bรผyรผyen Aykaรง ve BฤฐM baลta olmak รผzere โmuhafazakar sermayeโ ลu gรผnlerde hedef haline gelmekten korkuyor.
Tartฤฑลmaya iliลkin gรถrรผลรผnรผ sorduฤumuz AKPโli bir vekil, โhayat pahalฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn sebepleri arasฤฑnda zincir marketlerin olduฤunun kabul edilmesi gerektiฤiniโ savunuyor. Vekil, bu durumun sorumluluฤunun yalnฤฑzca BฤฐM รผzerinden tartฤฑลฤฑlmasฤฑnฤฑnsa doฤru olmadฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyor.
Kendi iktidarlarฤฑ รถncesinde muhafazakรขr sermaye sahiplerinin โรถnรผnรผn kesildiฤiniโ savunan AKPโli, BฤฐM รผzerinden tartฤฑลma yรผrรผtรผlmesinin kendi โmahalleleriโ iรงinde โintikam almaโ olarak algฤฑlandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor. AKPโli โรok sayฤฑda iล insanฤฑ beni arayarak, yaลanan tartฤฑลmanฤฑn BฤฐMโe mal edilmesinin mahalle iรงinde huzursuzluk yarattฤฑฤฤฑnฤฑ ilettiโ diyor.
โBaลka adreslere gidebilirlerโ
Muhafazakรขr sermaye sahiplerinin endiลeli olduklarฤฑnฤฑ savunan bir diฤer AKPโli vekilse Tรผrkiyeโde farklฤฑ โmahallelerdenโ รงok sayฤฑda zincir market olduฤunu hatฤฑrlatarak: โBazฤฑlarฤฑnฤฑn sahipleri bizim mahalleden deฤil diye mi onlar gรผndem olmuyor. Bu soruyu ben deฤil, bรผyรผk kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑ รงevremiz soruyorโ ifadelerini kullanฤฑyor.
AKPโli bir milletvekili โBu insanlar bugรผne kadar bizimle yol yรผrรผdรผ, bir iki eleลtiri veya ลikayetleri oldu diye onlarฤฑ gรถzden รงฤฑkarmak, baลka adreslere gitmelerine yol aรงarโ yorumunu yapฤฑyor.
ฤฐddia: Tartฤฑลma reklam anlaลmasฤฑndan baลladฤฑ
AKPโli ismin โลikรขyetโ olarak adlandฤฑrdฤฑฤฤฑ durum akฤฑllara BฤฐM ortaฤฤฑ Topbaลโฤฑn eski Hazine ve Maliye bakanฤฑ Berat Albayrakโฤฑ Erdoฤanโa ลikรขyet ettiฤi iddiasฤฑnฤฑ getiriyor. รyle ki bu iddialarฤฑn ardฤฑndan Albayrak ailesine ait A Haber ve Sabahโta โfฤฑrsatรงฤฑโ olarak haberleลtirilmiล ve konu mahkemeye taลฤฑnmฤฑลtฤฑ.
ฤฐddialarฤฑ sorduฤumuz BฤฐM yรถneticileriyle de yakฤฑn iliลkileri olan ve AKPโde uzun sรผre aktif gรถrevde bulunduktan sonra ayrฤฑlan bir baลka isim de Albayrak ailesini iลaret ediyor.
Ailenin โBฤฐMโe kendi istedikleri fiyattan reklam anlaลmasฤฑ imzalatmak istediฤini, ama BฤฐM yรถneticilerinin bu isteฤi kabul etmediฤiniโ sรถylรผyor. Bunun รผzerine yayฤฑn organlarฤฑ BฤฐM aleyhine yayฤฑnlara baลlฤฑyor.
โBiat ettirmeโ hedefi
BฤฐMโe kesilen para cezalarฤฑ iรงin โbiat ettirmeโ hedefi taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ savunan kaynak, โmedyanฤฑn da bu amaรงla kullanฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑโ sรถylรผyor. BฤฐMโe karลฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑn hedefinin yalnฤฑzca yรผksek enflasyonun sorumlusu olarak gรถstermek olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, muhafazakรขr sermaye gruplarฤฑna da โaba altฤฑndan sopa gรถstermeโ hedefi olduฤunu belirtiyor: โTopbaล ailesinin โbรผyรผklerininโ Berat Albayrak Hazine ve Maliye bakanฤฑ olunca Erdoฤanโa giderek ekonominin bu ลekilde iyiye gitmeyeceฤini sรถylediฤi 2019โdan beri kulislerde konuลuluyor. รyle ki bu iddianฤฑn รผzerinden รงok geรงmeden BฤฐMโe 1 milyar liralฤฑk ceza kesiliyor. BฤฐM cezayฤฑ erken รถdeyerek indirimden yararlansa da ceza ลirketi olumsuz etkiliyor. รstelik bir de reklam meselesi olunca taraflar birbirine adeta hasฤฑm oluyor. Neyse ki Erdoฤan araya girince sular duruluyor.
Turkuvaz Medya sahiplerinin BฤฐMโle meselesi var ve dikkat ederseniz en รงok โyaygara koparanโ yayฤฑnlar da buradan geliyor. MHP lideri Bahรงeliโnin marketlerle ilgili aรงฤฑklamasฤฑndan sonra Galip Aykaรงโฤฑn suรงlamalara yรถnelik tonu sert bulunan aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn sonucunda MHP de topa sert biรงimde girmiล oldu. Oysa Bahรงeliโnin aรงฤฑklamasฤฑndaki FETร imasฤฑ BฤฐM iรงin deฤildi. Fakat Aykaรงโฤฑn karลฤฑ aรงฤฑklamasฤฑ ve MHPโnin tepki gรถstermesi sonucunda yaลanan durumu da malum grup fฤฑrsata รงevirmiล oldu. Aรงฤฑk biรงimde โterbiyeโ edip istediklerini almak istiyorlar.โ
โBize bunu yapanlar BฤฐMโe neden yapmasฤฑnโ
Turkuvaz grubu iรงin bir iddia dile getiren eski AKPโli โteyit ettiฤiโ bir bilgiyi paylaลฤฑyor: โBฤฐMโin el deฤiลtirmesini istiyorlar. Ama bunu gรถze alabilirler mi emin deฤilim. Uygun ลartlarฤฑ yakalayabilirlerse elbette yapmak isterler, fakat buna cesaret edilemez. Tรผrkiye bรผtรผn olumsuz koลullara raฤmen dรผnyaya aรงฤฑk piyasasฤฑ olan bir hukuk devletidir. BฤฐM, halka aรงฤฑk ve yabancฤฑ ortaklarฤฑ olan bir ลirket. Burada bahsi geรงen paralar da milyarlarca dolara ulaลฤฑyor. Bรถyle bir hukuksuzluk Tรผrkiyeโde dengeleri alt รผst eder, yer yerinden oynar. Tรผrkiyeโnin itibarฤฑnฤฑ da yerle bir eder.โ
AKPโden ayrฤฑlan Ahmet Davutoฤlu ve Ali Babacanโฤฑn yeni partiler kurduklarฤฑnฤฑ ve muhafazakรขr sermaye aรงฤฑsฤฑndan bu partilerin de โcazibeliโ olduฤunu savunan isim, sermaye sahiplerine, โSรผrรผden ayrฤฑlan kurt kapar, baลka partilere gidemezsiniz, sรผrรผndรผrรผrรผmโ mesajฤฑ verildiฤini dรผลรผnรผyor. Eski AKPโli isim โPartiden ayrฤฑldฤฑktan sonra hakkฤฑmda aรงฤฑlan davalar oldu. Kapฤฑma kadar polisler geldi, bize bunu yapanlar BฤฐMโe neden yapmasฤฑnโ diyor.







