Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Marmara’daki tsunamiye รถnlem alฤฑnmalฤฑ

Kocaeli รœniversitesi Jeofizik MรผhendisliฤŸi Bรถlรผmรผโ€™nde gรถrevli Doรง. Dr. Ergin UlutaลŸ, "Marmara'da tsunami tehlikesi var. EฤŸer Marmara'da deprem olursa 1,5- 2 metre yรผksekliฤŸinde tsunami oluลŸur" dedi
Marmara'daki tsunamiye รถnlem alฤฑnmalฤฑ Borsatek

Kocaeli รœniversitesi Jeofizik MรผhendisliฤŸi Bรถlรผmรผโ€™nde gรถrevli Doรง. Dr. Ergin UlutaลŸ, “Marmara’da tsunami tehlikesi var. EฤŸer Marmara’da deprem olursa 1,5- 2 metre yรผksekliฤŸinde tsunami oluลŸur” dedi

Doรง. Dr. Ergin UlutaลŸ, vatandaลŸlarฤฑn olasฤฑ Marmara depremi iรงin รถnlemlerini artฤฑrmasฤฑ gerektiฤŸini belirtti. Marmaraโ€™da yaลŸanacak bir depremin ardฤฑndan Marmara Deniziโ€™nde tsunami de oluลŸabileceฤŸini sรถyleyen UlutaลŸ, “Bir tsunami tehlikesi var Marmaraโ€™da. EฤŸer biz o tehlikeye karลŸฤฑ รถnlemler almazsak risk oluลŸturmuลŸ oluyoruz. Dolayฤฑsฤฑyla bu anlamda riski artฤฑrฤฑp ya da azaltmak bizim elimizde. Marmaraโ€™da olasฤฑ bir faylanma durumunda en kรถtรผ senaryoyu konuลŸacak olursak, biz doฤŸrultu atฤฑmlฤฑ faylanmalarฤฑn yaลŸanacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyoruz. Bir deprem oluลŸacak olursa, รถyle Japonya, ลžili, Endonezya gibi deฤŸil orada yaลŸananlardan รงok daha az tsunami dalgalarฤฑ bekliyoruz. En kรถtรผ senaryolarฤฑmฤฑzda 1,5-2 metre yรผksekliฤŸinde bir tsunami dalgasฤฑ bekliyoruz. Buradaki en รถnemli nokta, Marmara Denizi iรงerisinde oluลŸabilecek heyelanlardฤฑr. Bir depremin ardฤฑndan bu heyelanlar tetiklenecek olursa, รถzellikle lokal bazda kฤฑyฤฑlarฤฑmฤฑzda 3 ile 6 metre yรผksekliฤŸinde tsunami dalgalarฤฑ gรถrebiliriz. Ancak bu tรผm Marmara bรถlgesinde deฤŸil, รถzellikle heyelanฤฑn oluลŸtuฤŸu alanlara yakฤฑn yerlerde 3 ile 6 metre yรผksekliฤŸinde bir tsunami dalgasฤฑ gรถrebiliriz. Bu anlamda Bรผyรผkรงekmece, Yenikapฤฑ civarฤฑ, Yalovaโ€™ya yakฤฑn yerlerde ร‡ฤฑnarcฤฑkโ€™ta bir risk olabilir, bu alanlarda รถnlemler almamฤฑz gerekiyorโ€ dedi.

“OLUลžACAK 20 SANTฤฐMLฤฐK BฤฐR DALGA BฤฐLE BรœYรœK HASARLAR VERECEK”

Marmara Deniziโ€™nde yaลŸanabilecek tsunami sonrasฤฑnda dalga boylarฤฑnฤฑn Japonyaโ€™daki gibi yรผksek seviyelerde olmayacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Ergin UlutaลŸ, โ€œร–zellikle eฤŸimin dรผลŸรผk olduฤŸu yerlerde รถnlemler almamฤฑz lazฤฑm, eฤŸer kฤฑyฤฑlarda eฤŸim dรผลŸรผkse dalgalar iรงeriye daha รงok girebilir. Bu konuda Japonyaโ€™da yapฤฑlmฤฑลŸ รถnemli bir รงalฤฑลŸma var. Tsunami dalgalarฤฑnฤฑ Japonyaโ€™daki gibi bรผyรผk dev dalgalar ลŸeklinde dรผลŸรผnmememiz gerekiyor. Tรผrkiyeโ€™de yaลŸanabilecek bir tsunamide รงok kรผรงรผk dalgalar bekliyoruz. Fakat o dalgalarฤฑn boyu deฤŸil, kฤฑyฤฑdan ne kadar iรงeriye girdiฤŸi รถnemlidir. ร–rneฤŸin ฤฐstanbul iรงin kฤฑyฤฑdan yaklaลŸฤฑk 300 metre girebilen bir dalga daha sonra geri รงekilecek ve ciddi hasar oluลŸturacak. ร–rneฤŸin 20 santimlik bir dalgayฤฑ dรผลŸรผnecek olursak, bu dalga รถyle deniz kฤฑyฤฑlarฤฑnda gรถrdรผฤŸรผmรผz 20 santimlik dalgalarฤฑn etkisi gibi deฤŸildir. ร‡รผnkรผ hacim deฤŸiลŸikliฤŸiyle geldiฤŸi iรงin etkisi bir insanฤฑ ayakta tutamayacak boyutta olabilir. Dolayฤฑsฤฑyla bu tรผr dalgalar bizler iรงin bรผyรผk tehlikeler oluลŸturabilirโ€ diye konuลŸtu.

‘ERKEN UYARI SฤฐSTEMLERฤฐ ร‡OK ร–NEMLฤฐ’

YaลŸanabilecek depremlerin ardฤฑndan Kandilli Rasathanesiโ€™nde bulunan tsunami erken uyarฤฑ sistemlerinin hayati รถnem taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten UlutaลŸ, ลŸรถyle konuลŸtu:

โ€œDepreme hazฤฑr รผlkeler, tsunamiyle ilgili รงeลŸitli araลŸtฤฑrmalar yapฤฑyorlar ve halkฤฑ bu konuda bilinรงlendiriyorlar. Bir depremin hemen ardฤฑndan kฤฑyฤฑda bulunan insanlar tsunami olabileceฤŸini biliyor ve buna gรถre daha yรผksek yerlere รงฤฑkmaya รงalฤฑลŸฤฑyor ya da evlerinin รผzerinde kalฤฑyor. Hiรงbir zaman aลŸaฤŸฤฑya inip kฤฑyฤฑya doฤŸru gitmiyorlar, รงรผnkรผ biz deniz kenarฤฑnda olan bir รผlkeyiz bu nedenle buna dikkat etmemiz lazฤฑm. Daha yรผksek bรถlgeleri tercih etmekte fayda var. Erken uyarฤฑ sistemleri bu anlamda รงok รถnemli, Kandilli Rasathanesi tarafฤฑndan bu erken uyarฤฑ sistemleri kuruldu.

Bu erken uyarฤฑ sistemleri deprem olduktan hemen sonra dalgalar kฤฑyฤฑya ulaลŸmadan haber verebilirler. Deprem erken uyarฤฑcฤฑ sistemi gibi deฤŸildir tsunami uyarฤฑcฤฑ sistemi. Tsunami uyarฤฑ sisteminde biraz daha vaktimiz var. ร‡รผnkรผ deprem olduktan sonra oluลŸan dalganฤฑn kฤฑyฤฑya gelmesi sรผre alฤฑyor. Marmara Denizi iรงin en รถnemli ลŸey ลŸu, kรผรงรผk bir deniz olduฤŸumuz iรงin depremden sonra tsunami dalgalarฤฑnฤฑn kฤฑyฤฑya ulaลŸma sรผreci รงok daha kฤฑsa. ร–rneฤŸin Japonyaโ€™da 30-40 dakika sonra bir tsunami kฤฑyฤฑlara ulaลŸฤฑyorsa, bizde bu 5 ile 7 dakika arasฤฑnda bazฤฑ yerlerde ise 10 dakika civarฤฑnda oluyor. Dolayฤฑsฤฑyla kฤฑsa bir sรผremiz var ve o sรผrede mรผmkรผn olduฤŸu kadar รถnlem almamฤฑz gerekiyor.โ€

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.980746.98850.18%
EURO 53.76353.77160.07%
JAPON YENฤฐ 3.4363.444-0.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.234558.26580.22%
STERLฤฐN 63.165863.18280.28%
ร‡ฤฐN YUANI 6.92986.93260.44%
RUS RUBLESฤฐ 0.61210.6129-0.48%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4107.83-0.38%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.21-0.21%
GRAM ALTIN SERBEST P.6189.67-0.66%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)89.85-0.67%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131400.00-0.68%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.19-0.21%
SPOT ALTIN KG (TL)131407.00-0.39%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41634.00-0.43%
GรœMรœลž/ONS ($)59.39-1.02%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64413.76 2.6607%
Ethereum 1796.60 2.7492%
Tether USDt 1.00 0.0068%
BNB 576.08 1.0593%
Solana 79.45 2.1742%
USDC 1.00 -0.0019%
XRP 1.12 2.06%
Dogecoin 0.07 2.7715%
Toncoin 1.65 4.388%
Cardano 0.17 0.3276%
Shiba Inu 0.00 2.1283%
Avalanche 6.76 1.153%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam