Mart'ta ihracat yüzde 4.3 arttı

Mart'ta ihracat yüzde 4.3 arttı

Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti

A+A-

Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2014 Mart ayı mal ihracat verilerini açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin mart ayında ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara ulaşırken, birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracat da ilk 3 ayda yüzde 5,8 oranında arttı.

İlk üç ayda 38.6 milyar dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yılın ilk üç aylık toplam ihracatı, yüzde 6,2 artışla 38 milyar 607 milyon dolara ulaştı" dedi.

Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi amacıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ihracatının mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolara, ilk 3 aylık ihracatın ise yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Mart ayı ihracat verilerini açıklamanın yanı sıra yerel seçimler, büyüme, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, Türkiye’nin hızlı ve yoğun bir seçim maratonundan çıktığını vurgulayarak, "Sandıktan çıkana saygı duy" çağrısının demokratik toplumlarda büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yoğun seçim gündeminin ardından bugünden itibaren tüm Türkiye’yi tekrar ekonomi ve ihracat gündemine dönmeye davet eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Türkiye büyük bir demokrasi sınavını daha başarıyla geçti. Halkımız yoğun bir katılımla demokratik iradesini sandıkta ifade etti. Şimdi ivedilikle gerek siyaset kurumunun gerekse toplumun tüm kesimlerinin yeniden ekonomiye odaklanmasını istiyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz odak noktamız olmalı. Bu maratona şimdiden sıkı bir şekilde hazırlanmak gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmamız için önümüzde 9 koca yıl var ve bu 9 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Son dönemde yaşadığımız olayların tortularını geride bırakalım, geleceğe bakalım. Su akarken bardağı dolduralım. Avrupa’daki fırsatlardan, dünya ekonomilerindeki olumlu gelişmelerden istifade edelim. Ülkemizin temel gündemi rekabet gücünün geliştirilmesi olmalıdır."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.