MB beklendiği kadar faiz indirdi

MB beklendiği kadar faiz indirdi

Para Politikası Kurulu, Mayıs ayı toplantısında radikal bir faiz indirimi yerine piyasaların tahminleri doğrultusunda sadece bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9.5’e indirdi.

A+A-

Para Politikası Kurulu (PPK), Mayıs ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9.5’e indirdi. Geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 araca gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranını da yüzde 13.5 düzeyinde sabit bıraktı. 

PPK, Mayıs ayı toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre toplantıya Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranlarına ilişkin aldığı kararları açıkladı.

Buna göre Kurul, Mayıs ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 50 baz puanlık indirimle yüzde 10’dan yüzde 9.5’e düşürdü. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı toplantısında sürpriz bir karar almayan Kurul, 28 Ocak akşamı gerçekleştirdiği ara toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. Kurul, Şubat, Mart ve Nisan ayında ise bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişikliğe gitmemişti.

 

Kurul, Mayıs ayı toplantısında gecelik faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Kurul, marjinal fonlama oranını yüzde 12’de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11.5’te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8’de sabit tuttu.

Hatırlanacağı üzerine Kurul 28 Ocak’ta gerçekleştirdiği ara toplantıda aldığı karar çerçevesinde marjinal fonlama oranını yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5’ten yüzde 8’e yükseltmişti.

Geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 13.5

Kurul, Mayıs ayı toplantısında Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını ise yüzde 13.5’te sabit bıraktı. 

Merkez Bankası borç verme faiz oranını 28 Ocak tarihli ara toplantısında yüzde 10.25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltmiş, Nisan ayı toplantısında ise yüzde 13.5’e çekmişti.

Ölçülü indirim kararı

Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlendiğini vurgulayan Kurul, bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verdi. Kurul, getiri eğrisinin bu karardan sonra da yataya yakın seyretmesi ile para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini değerlendirdi. 

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izleneceğini ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade eden 

Kurul, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğine dikkat çekti.

Son dönemde açıklanan verilerin bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ılımlı bir seyre işaret ettiğini belirten Kurul, net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmasının beklendiğini vurguladı. 

Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etti.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.