MB faizde temkinli davranacak

MB faizde temkinli davranacak

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu için daha önce yüzde 7.6 olarak belirlenen enflasyon tahminini değiştirmezken, faizlerde 25-75 baz puan aralığındaki ölçülü indirim söylemini korudu.

A+A-

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu için daha önce yüzde 7.6 olarak belirlenen enflasyon tahminini değiştirmezken, faizlerde 25-75 baz puan aralığındaki ölçülü indirim söylemini korudu, koridorun üst bandında indirim için ise temkinli davranacakları sinyali verdi.

Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporuna dair yaptığı sunumda, 2014 ve 2015 enflasyon tahminlerinin orta noktalarını değiştirmezken, alt ve üst bantlarda revizyona gitti.

Buna göre enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2014 sonunda yüzde 6.7-8.5 aralığında, orta noktasının yüzde 7.6; 2015 sonunda ise yüzde 3.3-6.7 aralığında, orta noktasının yüzde 5 olacağı öngörülüyor.

Başçı, enflasyon yıl sonunda ise yüzde 5 hedefinin belirgin üzerinde kalacağını söyledi.

Yılın ikinci enflasyon raporunda 2014 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 6.4-8.8 aralığında, orta noktasının yüzde 7.6, 2015 sonunda ise yüzde 3.2-6.8 aralığında, orta noktasının yüzde 5 olacağı öngörülüyordu.

Gıda ithalatında sorun

Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunu vurgulayan Başçı, yurt içi gıda fiyatlarındaki yakın dönem gerçekleşmelerin uluslararası gıda fiyatlarından önemli derece ayrıştığını belirterek hükümete de gıdada ithalat politikasına müdahale çağrısında bulundu.

Sunumda yurt içi fiyatlar ilk çeyrekte yurt dışı fiyatlar ile beraber yükselirken, yurt dışı fiyatlardaki önemli düşüşlerin aksine, ikinci çeyrekte de artmaya devam ettiğini belirten Başçı, kuraklığın yurt içi gıda fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptığını vurgulayarak, belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikasının gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamada etkili olabileceğini belirtti.

Halihazırda gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 12.47 seviyesinde bulunurken, TCMB yılsonu gıda enflasyonu varsayımını değiştirmeyerek yüzde 9'da tuttu.

Başçı, yılın ikinci çeyreğinde petrol fiyatlarının Nisan enflasyon raporunda öngörülenin bir miktar üstünde, ithalat fiyatlarının ise öngörülenin bir miktar altında gerçekleştiğini söyleyerek, mevcut görünüm altında petrol fiyatları ve ithalat fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon açısından birbirini dengelediği değerlendirmesinde bulundu.

ÖLÇÜLÜ İNDİRİM

Başçı, soru-cevap bölümünde de önümüzdeki dönemde faiz indirimine devam edilip edilmeyeceği yönündeki bir soruya, "Bir hareket yaparsak bunun ölçülü olması gerektiği söylemini koruyoruz. Önümüzdeki üç ay için piyasa bizden 50 baz puan ilave faiz indirimi fiyatlıyor. Bunu illa yapacağız diye bir kural yok ama bu 50 baz puan ölçülü faiz indirimi sınıfına girer. Gerekirse ondan biraz daha ileri de gidebiliriz 25, 75 baz puan hepsine ölçülü diyebiliyoruz, daha önceki söylemlerimiz ile tutarlı" dedi.

Başçı, 16 Haziran'da yaptığı bir sunumda, "Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 ya 50 ya 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar. Ölçülü dedikten sonra daha farklı bir değişiklik yaptığımız olmadı şimdiye kadar. Olmayacak diye söylemiyorum ama şu ana kadar öyle bir örnek yok" demişti.

Yılsonu enflasyon tahminlerinin değişmemesi ve faiz indirimlerine devam edilebileceği beklentileri ardından 10 yıllık tahvil faizi 2013 Ekim sonundan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, hisse senetleri piyasası da bankalar öncülüğünde kazanımlarını artırdı.

Üst bant sigorta gibi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası belirsizliği ve iç siyasi belirsizlikler gibi iki büyük şok döneminde faiz koridorunun üst bandında yüzde 12 seviyesinin yeterli olduğunu söyleyen Başçı, "Şimdi bunu neden indirmiyorsunuz sorusunun cevabı; sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. O yüzden koridoru indirmedik" dedi ve şöyle devam etti:

"TCMB'nin bundan sonra gelebilecek şoklara karşın, bundan sonra nasıl şok gelir bilmiyorum ama, ilave gelecek şoka karşı her zaman tedbir almaya hazır olduğunu belki de olağanüstü toplantı yapmadan bir hafta içinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini hemen yüzde 10'a, interbank faizlerini de yüzde 12'ye çekme imkanına sahip olduğumuzu gayet iyi biliyorlar... Bunu yeni bir para politikası belirsizliğine göre sigorta olarak düşünebilirsiniz… İleride bu kadar sıkı olmak gerekmiyor diye düşünürsek belki daha sonra değerlendirilebilir ancak şimdi biz bunu korumayı tercih ettik.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.