Meclis 19 Mart'ta olağanüstü toplanıyor

Meclis 19 Mart'ta olağanüstü toplanıyor

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin talebi üzerine dört eski bakanla ilgili fezlekelerin okunması için TBMM Genel Kurulu'nu 19 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi.

A+A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin talebi üzerine dört eski bakanla ilgili fezlekelerin okunması için TBMM Genel Kurulu'nu 19 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, Genel Kurulun saat 15:00'te toplanacağını bildirdi.

CHP, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları kapsamında İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında hazırlanan fezlekelerin Genel Kurul'da okunması için 18 Mart'ta Meclis'in olağanüstü toplanması talebiyle bu hafta başvuruda bulunmuştu.

MHP ve BDP daha önce CHP'nin girişimine destek vereceğini açıkladığı için TBMM'nin toplanması açısından herhangi bir sıkıntı beklenmiyor. TBMM'nin toplanması için 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır bulunması gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu'ndaki son sandalye dağılımına göre AKP'nin 318, CHP'nin 134, MHP'nin 52, BDP'nin 26, HDP'nin ise 4 milletvekili bulunuyor. Bağımsızların sayısı ise 14.

Konunun Meclis'te çok sık başvurulmayan bir yöntem olan Meclis soruşturması talebi merkezinde değerlendirdiklerini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu bir yasama faaliyeti değildir, bir siyasi denetim faaliyeti de değildir. Bir Meclis araştırması gibi, gensoru gibi, genel görüşme gibi bir siyasi denetim faaliyeti değil, bir adli faaliyettir. Adli faaliyet olduğunda bizim bakmamız gereken birkaç husus var... Bu madem adli faaliyettir ve ceza muhakemesi faaliyetidir, o halde biz gelen talepleri kimden gelirse gelsin, kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin bunları saygıyla ama ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde değerlendirmek mecburiyetindeyiz."

Yerel seçimler dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nun Nisan başında toplanması bekleniyordu. Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Gülen ise bu iddiaları reddediyor.

AKP dosyaları açmayacak sinyali

Çiçek'ten önce TBMM'de açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin tutulup, dosyaların savcılığa iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nda fezlekelerin okunmasının ardından milletvekillerinin bunlara ulaşıp ulaşmayacağı konusunda, "Fezleke ile dosya farklı bir şey... Savcılık sadece üst yazıyı gönderdikten sonra Meclis Soruşturma Komisyonu kurulduğu andan itibaren komisyonunun ilgili kurumlardan müracaat ederek bilgilere ulaşma imkanı mevcut. Peki bu dosyalar şimdi burada ne geziyor? Savcılık fezleke dediğimizi gönderebilirdi ancak dosyaları göndermemesi gerekirdi. Meclis Başkanlığı fezlekeleri tutup dosyaları savcılığa iade etmesi gerekir" dedi.

Dosyalarda fezlekeyi destekleyen deliller ve bilgiler bulunuyor. Dosyaların savcılığa iade edilmemesi halinde içerikleri milletvekilleri tarafından görülebilecek, ancak AKP dosyaların sadece kurulması öngörülen soruşturma komisyonu üyelerine açılmasını istiyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.