Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Mehmet ลimลek, ฤฐstanbulโda Tรผrkiye’nin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmanฤฑnda aรงฤฑklamalarda bulundu.
Bakan ลimลek, “Biz yatฤฑrฤฑmฤฑ, istihdamฤฑ, รผretimi ve รถzellikle ihracatฤฑ รถnceliklendireceฤiz. Biz verimlilik ekonomisi peลindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptฤฑฤฤฑnฤฑz รถlรงรผde yatฤฑrฤฑmlarฤฑ artฤฑrabilirsiniz.” dedi.
ลimลek, Cumhurbaลkanฤฑ Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cevdet Yฤฑlmaz ile birlikte tasarruf ve verimlilik paketinin gelecek hafta pazartesi gรผnรผ aรงฤฑklanacaฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Vergileri artฤฑrmayacaklarฤฑnฤฑ belirten ลimลek, “Enflasyon kalฤฑcฤฑ bir ลekilde aลaฤฤฑ gelecek. En รถnemli hedefimiz enflasyonun tek haneye inmesi, bunun iรงin ne gerekiyorsa yapacaฤฤฑz.” ลeklinde konuลtu.
Bakan ลimลek’in aรงฤฑklamalarฤฑndan รถne รงฤฑkanlar:
Nihai amacฤฑmฤฑz sรผrdรผrรผlebilir yรผksek bรผyรผme. Bu program bir geรงiล dรถnemi iรงeriyor. รzellikle dezenflasyona geรงiล dรถnemi รถngรถrdรผk. Ekonomi programฤฑ รงalฤฑลฤฑyor. Programฤฑn merkezinde yeniden dengelenme var yani makroekonomide dengesizlik giderilmesi var. Kur ve faiz sรผbvansiyonuya bir yere varamayฤฑz. Sรผrdรผrebilir yรผksek bรผyรผmeye doฤru รถnemli bir รงฤฑkฤฑล olacak.
Cari aรงฤฑฤฤฑ yรผzde 2,5’in altฤฑna dรผลรผreceฤiz. Tรผrkiye, yรผzde 2,5’lik cari aรงฤฑk ile รงok hฤฑzlฤฑ rezerv birikimine gidebilir.
Altฤฑna yรถnelik kota uygulamasฤฑna gittik, รงฤฑkar รงevreleri memnun deฤil, kusura bakmasฤฑnlar. รlkede olmayan metali ithal edeceksiniz, bir kรถลede atฤฑl olarak duracak. Vatandaลฤฑn tercihine saygฤฑlฤฑyฤฑm. รlkemizin menfaatine kaynaklarฤฑmฤฑzฤฑ yatฤฑrฤฑma, รผretime, istihdama ve nihai olarak ihracata dรถnรผลtรผreceฤiz.
Biz yatฤฑrฤฑmฤฑ, istihdamฤฑ, รผretimi ve รถzellikle ihracatฤฑ รถnceliklendireceฤiz. Biz verimlilik ekonomisi peลindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptฤฑฤฤฑnฤฑz รถlรงรผde yatฤฑrฤฑmlarฤฑ artฤฑrabilirsiniz. Biz isteriz ki tasarruflarฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ artฤฑralฤฑm, doฤru alanlara bunlarฤฑ kanalize edelim. Cari aรงฤฑk 60 milyar dolardan 30’un altฤฑna dรผลmesi muhtemelse bu programฤฑn รงok iyi รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor.
Bankalara finansmana eriลimi iyi bir noktaya geldi, finansmana eriลimde sorun yok. Program รงok iyi รงalฤฑลฤฑyor, kรผresel finansmana eriลimde sorun yok. Uluslararasฤฑ bankalarda Tรผrkiye’nin konumu รงok gรผรงlรผdรผr. Hazinemiz รงalฤฑลฤฑyor, programฤฑmฤฑz da รงalฤฑลtฤฑฤฤฑna gรถre Tรผrkiye’ye ilgi artacaktฤฑr.
ลu anda kredi derecelendirme kuruluลlarฤฑ notumuzu artฤฑrฤฑyor. Hepsinde gรถrรผnรผm pozitif, bu ne demek, notumuzu daha da artฤฑracaklar. Tรผrkiye’nin risk primi geriliyor, bu sayede finansman maliyetimiz azalฤฑyor.
Enflasyon yรผksek, mayฤฑsta da yรผkselecek diyebilirler ama son 12 ayda รผlkemizde deprem yaลandฤฑ. Bunun sektรถrel olarak bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑ olarak baskฤฑsฤฑ var. Bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑnฤฑn yรผzde 10’lara รงฤฑkmamasฤฑ iรงin aldฤฑฤฤฑmฤฑz tedbirlerin bir kฤฑsmฤฑ enflasyonistti ama bir kerelikti.
Bazฤฑ vergileri artฤฑrdฤฑk, bu sene artฤฑrmayacaฤฤฑz. O zaman bu etkiler temmuz, aฤustos ayฤฑnda ortadan kalkacak. Enflasyon kalฤฑcฤฑ bir ลekilde aลaฤฤฑ gelecek.
En รถnemli hedefimiz enflasyonun tek haneye inmesi, bunun iรงin ne gerekiyorsa yapacaฤฤฑz.
รnรผmรผzdeki dรถnemde kamu maliyesine iliลkin birรงok hususta adฤฑm atacaฤฤฑz. Pazartesi gรผnรผ Sayฤฑn Cumhurbaลkanฤฑ Yardฤฑmcฤฑmฤฑzla birlikte tasarruf verimlilik paketini aรงฤฑklayacaฤฤฑz.
รnรผmรผzdeki dรถnemde bu dezenflasyon sรผrecini nasฤฑl yรถneteceฤiz, onunla ilgili รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz aralฤฑksฤฑz devam edecek.
ฤฐhracatรงฤฑmฤฑzฤฑ gรผรงlรผ bir ลekilde destekleyeceฤiz, verimlilik ve rekabet gรผcรผ artฤฑลฤฑ noktasฤฑnda Hiรง tereddรผt etmeyeceฤiz.
Yatฤฑrฤฑm ortamฤฑnฤฑn iyileลtirilmesi en kritik hedeflerimizden biri, bunun รถn koลulu fiyat istikrarฤฑdฤฑr.
Yapay zeka aรงฤฑklamasฤฑ
ฤฐlk defa bรผyรผk bir belirsizlikle karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz, yapay zeka. Yapay zeka รถnemli, รถnรผmรผzdeki dรถnemde gรผndem maddesi olacak. Bu yรผzden insanฤฑmฤฑza sรผrekli yatฤฑrฤฑm yapmamฤฑz lazฤฑm.







