Meksika, ABD'nin ithalatında Çin'i geçti, ilk sıraya yükseldi

Meksika, ABD'nin ithalatında Çin'i geçti, ilk sıraya yükseldi

Meksika, Çin'i geçerek ABD'nin en çok ithalat yaptığı ülke oldu.

A+A-

ABD'nin Çin'e başlattığı ekonomik yaptırımlar sonuçlarını vermeye başladı. Meksika, Çin'i geçerek ABD'nin en çok ithalat yaptığı ülke oldu.

Meksika zirvede: 20 yılı aşkın bir süredir ilk kez, Meksika 2023 yılında ABD'ye yapılan ithalatta lider ülke konumuna yükselerek küresel ticaret dengelerinde önemli bir değişime imza attı. Bu değişim, artan ABD-Çin gerilimi, ithalat kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve dost ülkelerle "near-shoring"e öncelik verilmesi gibi faktörlerin bir sonucu olarak yorumlanıyor.

Ticaret Dengesi Değişiyor: ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılında Meksika'dan yapılan ithalat %5 artarak 475 milyar dolara ulaşırken, Çin'den yapılan ithalat %20 düşüşle 427 milyar dolar seviyesine geriledi. Uzmanlar bu değişimin sadece bir gecede gerçekleşen bir durum olmadığını, uzun vadeli bir eğilimin başlangıcı olduğunu savunuyorlar.

Ticaret Sürtüşmeleri ve "Friend-Shoring": Yıllardır artan ticaret gerilimleri ve Çin'in artan askeri gücü bu değişime katkıda bulunan önemli etkenler arasında yer alıyor. Trump yönetiminin başlattığı ve Biden yönetiminin de devam ettirdiği Çin mallarına uygulanan gümrük vergileri, ticaret ihlallerini engellemeyi ve alternatif kaynaklara yönelmeyi amaçlıyor. Biden yönetimi ayrıca müttefik ülkelere "friend-shoring" ve ABD'ye "reshoring" olarak bilinen üretim geri döndürme politikalarını da teşvik ediyor.

Pandemi Etkisi ve Tedarik Zinciri: COVID-19 pandemisi, daha yakın tedarikçilere yönelme eğilimini güçlendirerek Meksika ile "near-shoring"e olan ilgiyi artırdı. Ancak bu tabloda dikkat çeken bir nokta da var. Bazı Çinli üreticiler, USMCA'nın sağladığı gümrüksüz ticaret avantajlarından yararlanmak için üretim tesislerini Meksika'ya taşımaya başladı.

Meksika'nın Gücü ve Sınır Bağımlılığı: Meksika Devlet Başkanı López Obrador, ABD'nin göçmen politikası kapsamında gündeme getirdiği sınır kapatma tehdidine karşı Meksika'nın elindeki kozları kullanacağını belirterek yeni ticaret dengesine dikkat çekiyor. Otomotiv gibi bazı sektörlerin de sınır ötesi tedarik zincirlerine dayalı olması değişimin karmaşıklığını gözler önüne seriyor.

Jeopolitik Endişeler ve Çin'in Geleceği: Çin uzmanı Derek Scissors, elektronik ve ilaç gibi siyasi açıdan hassas ürünlerde yaşanan ithalat düşüşlerine işaret ederek, Xi Jinping yönetimindeki Çin'in ekonomi politikalarına karşı uzun vadeli bir hassasiyet oluştuğunu vurguluyor. Xi'nin katı COVID-19 kısıtlamaları ve algılanan kurumsal casusluk faaliyetleri de bu hassasiyete katkıda bulunuyor.

ABD Ticaret Açığı Daralıyor: Genel olarak bakıldığında, ABD'nin 2023 yılındaki ticaret açığı %10 azalarak 1,06 trilyon dolara geriledi. Bu durum, ithalat kaynaklarının çeşitlendirilmesi stratejisinin olumlu etkilerinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

 

İlgili Haberler