Yunanistan MB Baลkanฤฑ Sturnarasโฤฑn evi basฤฑldฤฑ. Hรผkรผmet baskฤฑnฤฑn yolsuzlukla mรผcadele kapsamฤฑnda yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylese de Sturnaras-รipras arasฤฑnda gรถrรผล ayrฤฑlฤฑฤฤฑ olduฤu iddialarฤฑ gรผndemde
Komลu’da mali mรผfettiลler Merkez Bankasฤฑ (MB) Baลkanฤฑ Yannis Sturnaras’ฤฑn evine baskฤฑn dรผzenledi. Baskฤฑnฤฑn nedeninin baลkan Sturnaras’ฤฑn eลi Lina Nikolopoulou’nun yรถnettiฤi Keelpno adlฤฑ “Hastalฤฑklarฤฑ รnleme Merkezi” ile ilgili yapฤฑlan mali araลtฤฑrmalarla ilgili olduฤu sรถyleniyor. รlkedeki yolsuzluklara karลฤฑ mรผcadele kapsamฤฑnda olduฤu aรงฤฑklanan baskฤฑnda, mali mรผfettiลler suรง teลkil edecek herhangi bir usulsรผzlรผฤe rastlamadฤฑ. รlkenin parasฤฑnฤฑ yรถneten baลkanฤฑn evine yapฤฑlan baskฤฑn Yunanistan’da bรผyรผk yankฤฑya neden olmuล durumda. Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Yannis Sturnaras’ฤฑn evinin Yunanistan Baลbakanฤฑ Aleksis รipras ile arasฤฑndaki gรถrรผล ayrฤฑlฤฑklarฤฑndan dolayฤฑ basฤฑldฤฑฤฤฑ iddialarฤฑ gรผndemde.
ATTฤฐCA รYELERฤฐNฤฐ REDDETTฤฐ
Sturnaras, SYRIZA hรผkรผmetinin ilk dรถnemlerinde uygulanan ekonomi politikalarฤฑnฤฑ eleลtirmiลti. รnceki gรผn de baลkan Sturnaras, SYRIZA hรผkumetinin himayesi altฤฑnda bulunduฤu รถne sรผrรผlen Attica Bankasฤฑ’nฤฑn yeni yรถnetim kurulu รผyelerini reddetti. Bu olayฤฑn ardฤฑndan Sturnaras’ฤฑn evine baskฤฑn dรผzenlenmesi, hรผkรผmet ile merkez bankasฤฑ baลkanฤฑ arasฤฑndaki gรถrรผล ayrฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑ yeniden su yรผzรผne รงฤฑkardฤฑ. Attica Bankasฤฑ, Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) denetimi altฤฑnda deฤil. Bu nedenle de diฤer bankalara gรถre kredi verirken daha fazla manevra yapabiliyor. Attica’nฤฑn bu รถzerkliฤi hรผkรผmetin iลine yarasa da ECB’ye hesap vermek zorunda olan Yunan Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn elini oldukรงa zorlaลtฤฑrฤฑyor.
‘EลฤฐMฤฐ KORKUTMAK ฤฐSTฤฐYORLAR’
Sturnaras’ฤฑn eลi Lina Nikolopoulou, evlerine dรผzenlenen baskฤฑnฤฑn eลini korkutmayฤฑ hedef aldฤฑฤฤฑnฤฑ iddia etti. Baลkan Sturnaras ise baskฤฑndan sonra Baลbakan Aleksis รipras’ฤฑ telefonla arayarak izahat istedi. รipras ise baskฤฑndan haberi olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
YUNAN BASINI ‘ฤฐNTฤฐKAM’ DEDฤฐ
รipras-Sturnaras arasฤฑndaki gรถrรผล ayrฤฑlฤฑklarฤฑndan yola รงฤฑkan Yunan basฤฑnฤฑ, hรผkรผmetin Attica Bankasฤฑ iรงin gรถsterdiฤi yรถnetim kurulu รผyelerini Sturnaras’ฤฑn reddetmesi รผzerine intikam iรงin evine baskฤฑn dรผzenlendiฤini yazdฤฑ.
ZAPYON SARAYI ฤฐลGAL EDฤฐLDฤฐ
Yunanistan ‘da kemer sฤฑkma politikalarฤฑnฤฑ protesto eden grup, baลkent Atina’daki Zapyon Sarayฤฑ’nฤฑ kฤฑsa sรผre iลgal etti. Yunanistan Mรผcadeleci ฤฐลรงiler Cephesi (PAME) รผyesi gรถstericiler ve bir grup emeklinin iลgali, bazฤฑ bakanlarฤฑn da katฤฑlacaฤฤฑ toplu iล sรถzleลmelerine iliลkin sempozyumun ertelenmesine yol aรงtฤฑ. Sarayฤฑn รงevresinde toplanan yรผzlerce kiลi, “Kirli ellerinizi maaลlarฤฑmฤฑzdan รงekin” ve “ฤฐลรงi boyun eฤme, hakkฤฑnฤฑ alacaksฤฑn” sloganlarฤฑ attฤฑ. Grup, yaklaลฤฑk 3 saatlik iลgalin ardฤฑndan daฤฤฑldฤฑ.
Yannis Sturnaras, Haziran 2014’te gรถreve gelmiลti. Atina รniversitesi’nde ekonomi profesรถrlรผฤรผ yapmฤฑล bir isim. Avrupa Birliฤi’nin Ekonomi ve Parasal ฤฐลler Heyeti รyesi de olan Sturnaras, Andonis Samaras’ฤฑn baลkanlฤฑฤฤฑndaki koalisyon hรผkรผmetinde Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ (2012- 2014) yaptฤฑ.(Sabah)







