Piyasalarฤฑn merakla beklediฤi Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) faiz kararฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.
ฤฐki haftadฤฑr bankalarฤฑ yรผzde 10 faiz ile fonlama yaparak geรง likidite penceresine yรถnlendiren Merkez Bankasฤฑ, bugรผnkรผ toplantฤฑsฤฑnda beklentileri karลฤฑlamadฤฑ.
Merkez Bankasฤฑ, repo faizini yรผzde 8’de sabit tuttu, marjinal fonlama oranฤฑnฤฑ yรผzde 9,25’e yรผkseltti, borรงlanma faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 7,25 olarak bฤฑraktฤฑ. Geรง likidite penceresi faizini ise yรผzde 10’dan yรผzde 11’e yรผkseltti.
Ekonomistler, politika faizi, faiz koridorunun รผst bandฤฑ ve geรง likidite penceresi borรง verme faiz oranฤฑnda artฤฑล bekliyordu.
Geรงen ayki PPK toplantฤฑsฤฑnda, politika faizi yรผzde 8, faiz koridorunun รผst bandฤฑ yรผzde 8,50, faiz koridorunun alt bandฤฑ yรผzde 7,25, geรง likidite penceresi borรง verme faiz oranฤฑ ise yรผzde 10 seviyesinde sabit bฤฑrakฤฑlmฤฑลtฤฑ.
Gรผne 3.76 seviyesinde baลlayan ve Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn faiz kararฤฑ รถncesinde 3.74 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrasฤฑnda 3.83’e รงฤฑktฤฑ. Ancak daha sonra tekra karar รถncesi seviyesi olan 3.77’lere geriledi
TCMB geรงen yฤฑl faiz koridorunun รผst bandฤฑnda art arda yedi seferde 250 baz puan indirdikten sonra Ekim ayฤฑnda faiz indirimlerine son verdi.
TCMB son olarak Kasฤฑm ayฤฑnda ise ABD baลkanlฤฑk seรงimleri, siyasi risk ve gรผvenlik kaygฤฑlarฤฑyla TL’de yaลanan sert deฤer kaybฤฑna karลฤฑ adฤฑm atabileceฤini ortaya koyarak politika faizini 50 baz puan, koridorun รผst bandฤฑnฤฑ ise 25 baz puan yรผkseltmiลti.
Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn konu ile ilgili yayฤฑnladฤฑฤฤฑ basฤฑn bรผlteni ise ลu ลekilde:
PARA POLฤฐTฤฐKASI KURULU KARARI
Toplantฤฑya Katฤฑlan Kurul รyeleri
Murat รetinkaya (Baลkan), Ahmet Faruk Aysan, Erkan Kilimci, Emrah ลener, Murat Uysal, Abdullah Yavaล.
Para Politikasฤฑ Kurulu (Kurul), Merkez Bankasฤฑ bรผnyesindeki Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑ ve Borsa ฤฐstanbul RepoโTers Repo Pazarlarฤฑnda uygulanmakta olan faiz oranlarฤฑ ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranฤฑnฤฑn aลaฤฤฑdaki gibi belirlenmesine karar vermiลtir:
a) Gecelik faiz oranlarฤฑ: Marjinal fonlama oranฤฑ yรผzde 8,5โten yรผzde 9,25โe yรผkseltilmiล, Merkez Bankasฤฑ borรงlanma faiz oranฤฑ yรผzde 7,25 dรผzeyinde sabit tutulmuลtur.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranฤฑ yรผzde 8โde sabit tutulmuลtur.
c) Geรง Likidite Penceresi faiz oranlarฤฑ: Geรง Likidite Penceresi uygulamasฤฑ รงerรงevesinde, Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑโnda saat 16.00โ17.00 arasฤฑ gecelik vadede uygulanan Merkez Bankasฤฑ borรงlanma faiz oranฤฑ yรผzde 0 dรผzeyinde sabit tutulurken borรง verme faiz oranฤฑ yรผzde 10โdan yรผzde 11โe yรผkseltilmiลtir.
Son dรถnemde aรงฤฑklanan veriler iktisadi faaliyetin kฤฑsmi bir toparlanma sergilediฤine iลaret etmektedir. ฤฐรง talep gรถreli olarak daha zayฤฑf seyrederken Avrupa Birliฤi รผlkelerinin talebindeki artฤฑลฤฑn ihracat รผzerindeki olumlu etkisi sรผrmektedir. Alฤฑnan destekleyici teลvik ve tedbirlerin katkฤฑsฤฑyla iktisadi faaliyetteki ฤฑlฤฑmlฤฑ toparlanma eฤiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapฤฑsal reformlarฤฑn uygulamaya geรงirilmesinin bรผyรผme potansiyelini รถnemli รถlรงรผde artฤฑrabileceฤini deฤerlendirmektedir.
Toplam talep geliลmeleri enflasyona dรผลรผล yรถnรผnde katkฤฑ vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantฤฑsฤฑndan bu yana dรถviz kurlarฤฑnda gรถzlenen aลฤฑrฤฑ hareketlilik enflasyon gรถrรผnรผmรผne dair yukarฤฑ yรถnlรผ riskleri artฤฑrmฤฑลtฤฑr. Dรถviz kuru geliลmelerinin gecikmeli etkisi ve iลlenmemiล gฤฑda fiyatlarฤฑndaki oynaklฤฑk nedeniyle kฤฑsa vadede enflasyondaki belirgin yรผkseliลin devam edebileceฤi รถngรถrรผlmektedir. Bu รงerรงevede Kurul, enflasyon gรถrรผnรผmรผndeki bozulmayฤฑ sฤฑnฤฑrlamak amacฤฑyla parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmanฤฑn gรผรงlendirilmesine karar vermiลtir.
Merkez Bankasฤฑ fiyat istikrarฤฑ temel amacฤฑ doฤrultusunda elindeki bรผtรผn araรงlarฤฑ kullanmaya devam edecektir. รnรผmรผzdeki dรถnemde para politikasฤฑ kararlarฤฑ enflasyon gรถrรผnรผmรผne baฤlฤฑ olacaktฤฑr. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranฤฑลlarฤฑ ve enflasyonu etkileyen diฤer unsurlardaki geliลmeler yakฤฑndan izlenerek ihtiyaรง duyulmasฤฑ halinde ilave parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma yapฤฑlabilecektir. Ayrฤฑca, dรถviz piyasasฤฑnda iktisadi temellerle uyumlu olmayan saฤlฤฑksฤฑz fiyat oluลumlarฤฑ gรถzlenmesi halinde likidite araรงlarฤฑ ile gerekli tedbirler alฤฑnacaktฤฑr.
Aรงฤฑklanacak her tรผrlรผ yeni verinin ve haberin Kurulโun geleceฤe yรถnelik politika duruลunu deฤiลtirmesine neden olabileceฤi รถnemle vurgulanmalฤฑdฤฑr.
Para Politikasฤฑ Kurulu Toplantฤฑ รzeti beล iล gรผnรผ iรงinde yayฤฑmlanacaktฤฑr.







