TCMB Para Politikasฤฑ Kurulu, piyasa beklentileri doฤrultusunda politika faizini deฤiลtirmeyerek yรผzde 19’da bฤฑraktฤฑ.
Karar metninde, sรถz konusu karara gerekรงe olarak, “Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yรผksek seviyeler” gรถsterilirken, para politikasฤฑ duruลuna iliลkin “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasฤฑndaki belirgin dรผลรผล saฤlanana kadar para politikasฤฑndaki mevcut sฤฑkฤฑ duruล kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผrรผlecektir.” mesajฤฑ verildi.
Para politikasฤฑ duruลuna iliลkin geรงen ay kullanฤฑlan “mevcut duruล sรผrdรผrรผlecektir” ifadelerine “sฤฑkฤฑ” ve “kararlฤฑlฤฑkla” ibarelerinin eklenmesi ise karar metninde en รถne รงฤฑkan noktalar oldu.
Capital Economics Geliลmekte Olan Piyasalar Baลekonomisti William Jackson, konuya iliลkin olarak AA muhabirine yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, TCMB’nin รผรงรผncรผ รงeyrekte gevลemeye gidebileceฤini belirtti.
TCMB’nin aรงฤฑklamasฤฑndaki “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasฤฑndaki belirgin dรผลรผล saฤlanana kadar para politikasฤฑndaki mevcut sฤฑkฤฑ duruล kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผrรผlecektir” ifadesinin tekrarlandฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Jackson, “TL baskฤฑ altฤฑndayken bugรผn zaten bir faiz indirimi olasฤฑ gรถrรผnmรผyordu.” ifadelerini kullandฤฑ.
Politika faizinin yรผzde 19 ve yฤฑllฤฑk enflasyonun yรผzde 16,59 seviyesinde bulunduฤunu anฤฑmsatan Jackson, politika faizinin enflasyonun รผzerinde olduฤunu ve TCMB’ye parasal gevลemeye iรงin aรงฤฑk kapฤฑ bulunduฤunu ifade etti.
Jackson, TCMB’nin cari dengenin iyileลeceฤi konusunda emin olduฤunu dile getirerek, bunun da gevลeme konusunda daha fazla alan saฤlayabileceฤini aktardฤฑ.
ฤฐhracatฤฑn gรผรงlรผ seyretmesi, kredi bรผyรผmesinin yavaลlamasฤฑ ve altฤฑn ihracatฤฑnฤฑn gerilemesini cari aรงฤฑฤฤฑ dรผลรผrecek sebepler olarak gรถrรผldรผฤรผnรผ vurgulayan Jackson, TCMB yetkililerinin turizm faaliyetlerinin da canlanacaฤฤฑ beklentisine sahip olduฤunu kaydetti.
TCMB’nin temmuz ayฤฑnda parasal gevลemeye baลlayabileceฤini belirten Jackson, bu yฤฑl sonuna kadar politika faizinin yรผzde 14’e gerileyebileceฤini ifade etti.
Enflasyon yรผzde 15-16 seviyelerine gerileyebilir
Societe Generale Geliลmekte Olan Piyasalar Strateji Direktรถrรผ Phoenix Kalen de TCMB’nin kararฤฑnฤฑn beklentiler dahilinde gerรงekleลtiฤini aktardฤฑ.
2021 sonunda TรFE’nin yรผzde 15-16 seviyelerine gerileyebileceฤini dile getiren Kalen, TCMB Baลkanฤฑ Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ ลahap Kavcฤฑoฤlu’nun politika faizini gerรงekleลmiล ve beklenen enflasyonun รผzerinde bir dรผzeyde oluลturulmaya devam edileceฤine dair sรถz verdiฤini anฤฑmsattฤฑ.
Kalen, Merkez Bankasฤฑnฤฑn politika faizinde 4. รงeyrekte 100 baz puan indirime gidilebileceฤi รถngรถrรผsรผnde bulundu.
TD Securities Geliลen Piyasalar Strateji Baลkanฤฑ Cristian Maggio ise TCMB’nin temmuz ayฤฑnda indirime gitmeyebileceฤini kaydetti.
Maggio, faiz indiriminin en erken aฤustos ayฤฑnda gerรงekleลebileceฤini sรถyledi.







