Merkez Bankasฤฑ, finans piyasalarฤฑnda รถnemli bir deฤiลikliฤe imza attฤฑ. Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), zorunlu karลฤฑlฤฑklara uygulanan faizlerin hesaplanmasฤฑnda artฤฑk politika faizi yerine aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama fonlama faizini baz alacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Bankalara gรถnderilen yeni talimat doฤrultusunda, zorunlu karลฤฑlฤฑk faiz oranlarฤฑ gรผnlรผk likidite iลlemlerinden oluลan aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama fonlama faizi esas alฤฑnarak belirlenecek.
Bรถylece daha รถnce %46 seviyesinde olan politika faizi รผzerinden yapฤฑlan hesaplamalar, Para Politikasฤฑ Kuruluโnun son kararlarฤฑyla birlikte %49โa yรผkselen yeni oran รผzerinden yapฤฑlacak.
Merkez Bankasฤฑ deฤiลikliฤiyle bankalara ek gelir fฤฑrsatฤฑ

Yapฤฑlan deฤiลiklikle birlikte, bankalarฤฑn zorunlu karลฤฑlฤฑk gelirlerinde yaklaลฤฑk รผรง puanlฤฑk bir artฤฑล yaลanacak. Analistler, bu adฤฑmฤฑn bankalarฤฑn fonlama maliyetlerini sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa dรผลรผrebileceฤini ve Tรผrk lirasฤฑnฤฑ destekleyebileceฤini ifade ediyor.
Uzmanlar, sรถz konusu uygulamanฤฑn bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ iรงin olumlu etkiler yaratacaฤฤฑnฤฑ ve finansal sistemin likidite dengesini gรผรงlendireceฤini belirtti. Merkez Bankasฤฑ, sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลunu sรผrdรผrรผrken, bankacฤฑlฤฑk sistemine destek olmayฤฑ da amaรงlฤฑyor.
Yenilenen hesaplama yรถntemi, bankalar iรงin ek gelir fฤฑrsatฤฑ doฤuracak ve sektรถrde faiz geliri kaleminde iyileลme saฤlayacak. Bu adฤฑmฤฑn, ekonominin genel likidite gรถrรผnรผmรผne de pozitif katkฤฑ saฤlamasฤฑ bekleniyor.








