Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) Baลkanฤฑ Murat รetinkaya, 2016 sonunda enflasyonun, yรผzde 70 olasฤฑlฤฑkla orta noktasฤฑ yรผzde 7,5 olmak รผzere yรผzde 6,3 ile yรผzde 8,7 aralฤฑฤฤฑnda gerรงekleลeceฤini tahmin ettiklerini bildirdi.
รetinkaya, yฤฑlฤฑn ikinci Enflasyon Raporu’nu aรงฤฑkladฤฑ.
Ekonomik koลullar, politika duruลu ve varsayฤฑmlarฤฑ รงerรงevesinde gelecek dรถneme dair enflasyon tahminlerinde bir รถnceki rapora gรถre deฤiลiklik yapmadฤฑklarฤฑnฤฑ belirten รetinkaya, “Enflasyonu dรผลรผrmeye odaklฤฑ ve kararlฤฑ bir politika duruลu altฤฑnda, enflasyonun yรผzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakฤฑnsayacaฤฤฑnฤฑ; 2016 yฤฑlฤฑnda yรผzde 7,5’e; 2017 yฤฑlฤฑnda ise yรผzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yฤฑlฤฑnda yรผzde 5 dรผzeyinde istikrar kazanacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz. Bu รงerรงevede enflasyonun, yรผzde 70 olasฤฑlฤฑkla, 2016 yฤฑlฤฑ sonunda yรผzde 6,3 ile yรผzde 8,7 aralฤฑฤฤฑnda (orta noktasฤฑ yรผzde 7,5), 2017 yฤฑlฤฑ sonunda ise yรผzde 4,2 ile yรผzde 7,8 aralฤฑฤฤฑnda (orta noktasฤฑ yรผzde 6) gerรงekleลeceฤini tahmin ediyoruz.” diye konuลtu.
Ocak Enflasyon Raporu sonrasฤฑ dรถnemde Tรผrk lirasฤฑnฤฑn istikrarlฤฑ bir seyir izlediฤini aktaran รetinkaya, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn bir miktar yรผkseldiฤini, ithalat fiyatlarฤฑnฤฑn ise sฤฑnฤฑrlฤฑ oranda gerilediฤini kaydetti.
รetinkaya, bu รงerรงevede Tรผrk lirasฤฑ cinsi ithalat fiyatlarฤฑnฤฑn, enflasyon tahminlerinde deฤiลime yol aรงabilecek bir etkisinin ortaya รงฤฑkmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayarak, gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑn katkฤฑsฤฑyla tรผketici enflasyonunun kฤฑsa vadede dรผลmeye devam edeceฤini รถngรถrdรผklerini dile getirdi.
Daha sonra baz etkileri kaynaklฤฑ yรผkselmesi beklenen enflasyonun, yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda dalgalฤฑ bir seyir izleyerek 2016 sonunda yรผzde 7,5 seviyesinde gerรงekleลeceฤini tahmin ettiklerini bildiren รetinkaya, “Gฤฑda fiyatlarฤฑndaki oynaklฤฑklar dikkate alฤฑnarak gฤฑda enflasyonu varsayฤฑmlarฤฑ korunmakla birlikte, bu kalem kaynaklฤฑ yฤฑl sonu enflasyon tahmini รผzerinde aลaฤฤฑ yรถnlรผ risklerin bulunduฤu belirtilmelidir.” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.







