Tรผrkiye’nin yรถnetim sistemini deฤiลtirecek Anayasa paketine TBMM’de ret oyu kullanan MHP’li muhalifler referandum sรผrecinde de รผlke รงapฤฑnda โhayฤฑr kampanyasฤฑ’ yรผrรผtecek.
MHP’li muhalifler 18 ลubat’ta Ankara’da toplanarak hayฤฑr kampanyasฤฑna start verecek.
MHP’li muhalifler ลehirlerde kuracaklarฤฑ icra heyetleri ile kampanyayฤฑ yรผrรผtecek, broลรผrlerle de yapฤฑlmak istenen anayasa deฤiลikliklerine neden hayฤฑr denilmesi gerektiฤini anlatacak.
TBMM’deki gรถrรผลmelerde anayasa deฤiลikliklerine hayฤฑr oyu veren muhaliflerden Kayseri Milletvekili Yusuf Halaรงoฤlu, izleyecekleri stratejiyi Sputnik’e anlatฤฑrken, deฤiลikliklere ‘Evet’ diyen MHP Lideri Devlet Bahรงeli’nin son aรงฤฑklamalarฤฑna da yanฤฑt verdi.
MHP lideri Bahรงeli, partisinin Salฤฑ gรผnรผ gerรงekleลen grup toplantฤฑsฤฑnda, anayasa deฤiลikliklerine referandumda da destek vereceklerini bir kez daha aรงฤฑklarken, Vatan Partisi Genel Baลkanฤฑ Doฤu Perinรงek’i de eleลtirmiลti. Bahรงeli, “Eฤer Doฤu Perinรงek ve ‘Hayฤฑrcฤฑ’ yoldaลlarฤฑyla Recep Tayyip Erdoฤan arasฤฑnda bir tercih hakkฤฑmฤฑz olursa, kesinlikle ve istisnasฤฑz Sayฤฑn Erdoฤan’ฤฑ tercih edeceฤimizi herkes bilmeli ve kafasฤฑna sokmalฤฑdฤฑr” dedi. Bahรงeli’nin bu aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ eleลtiren Halaรงoฤlu ลunlarฤฑ sรถyledi:
‘PERฤฐNรEK ฤฐLE ERDOฤAN’I ASLINDA EลDEฤER TUTTU’
“Her ลeyden evvel ลunu sรถyleyeyim, ben genel baลkanฤฑmฤฑzla iki kere gรถrรผลme de yaptฤฑm. Neden anayasaya evet dediฤi konusunda tatmin edici bir cevap vermedi bana. Sadece รผlkenin iรงine dรผลtรผฤรผ sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ durumdan kurtulmasฤฑ gerekiyor ve beka sorununu ortadan kaldฤฑrmamฤฑz gerekiyor diye bรถyle bir cevap verdi ama grup konuลmasฤฑ รงok ilginรงti aslฤฑnda. Yani Doฤu Perinรงek ile Tayyip Erdoฤan’ฤฑ eลdeฤer tuttu.
TABAN BU AรIKLAMAYA BรYรK รAPTA TEPKฤฐ GรSTERฤฐYOR
Bu รถrneฤi neden verdiฤini anlamakta zorluk รงekiyorum. Neden Doฤu Perinรงek รถrnek de baลka deฤil? Tรผrk milliyetรงisi olarak mecbur muyum ikisini tercih etmeye? Deฤilim. Ben mesela her ikisini de tercih etmiyorum, onun yerine tercih edeceฤim baลka bir milliyetรงi olabilir; รงรผnkรผ bizim MHP’nin temel ilkeleri iรงerisinde, Baลbuฤ’dan beri temel ilkeleri iรงerisinde zaten diฤer siyasi partiler yoktur. Bu yรผzden MHP kurulmuลtur. Bu partinin kendine รถzgรผ fikirleri vardฤฑr, hedefleri vardฤฑr, devlet gรถrรผลรผ vardฤฑr, devlet adamlฤฑฤฤฑ gรถrรผลรผ vardฤฑr. Bu aรงฤฑdan baktฤฑฤฤฑmฤฑzda, รงok havada kalan bir รถrnekleme yaptฤฑ genel baลkanฤฑmฤฑz. Dolayฤฑsฤฑyla bunu kabul etmemiz mรผmkรผn deฤil. Zaten taban da bรผyรผk รงapta bir tepki gรถsteriyor bu aรงฤฑklamaya. Biz neden tercih edelim bunlarฤฑ. รรผnkรผ รผlkรผcรผ irade ve MHP’nin milliyetรงi iradesi bรถyle bir ลeyi kabul etmiyor.”
‘TรRK MฤฐLLฤฐYETรฤฐLERฤฐ ASLA BUNU TERCฤฐH ETMEZ’
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn MHP Lideri Bahรงeli’ye yรถnelik yaptฤฑฤฤฑ bazฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑ hatฤฑrlatan Halaรงoฤlu, “Erdoฤan baลbakan iken, cumhurbaลkanฤฑ iken genel baลkanฤฑmฤฑza ‘aฤzฤฑndan salyalar akฤฑyor’ dedi. Yani her tรผrlรผ hakarette bulundu ve ben de bunu tercih edeceฤim? Bu mรผmkรผn deฤil, Tรผrk milliyetรงileri de hiรงbir zaman bunu tercih etmez” dedi.
‘HAYIR DฤฐYENLER TERรRฤฐST ฤฐSE BU รLKENฤฐN YARISI TERรRฤฐSTTฤฐR’
Anayasa deฤiลikliklerine karลฤฑ รงฤฑkanlarฤฑn terรถre destek vermekle itham edildiฤini ifade eden Halaรงoฤlu, “Hayฤฑr diyenleri bu kadar kรถtรผleyeceklerse o zaman referanduma neden gidiyorlar” diye sordu. Referandumun bir konunun millet tarafฤฑndan evet veya hayฤฑr oylarฤฑyla kabul veya reddedilmesi anlamฤฑna geldiฤini vurgulayan Halaรงaoฤlu, “Eฤer demokrasinin onlar tarafฤฑndan anlaลฤฑlฤฑr kฤฑsmฤฑ buysa, o zaman hiรง referanduma sunmasฤฑnlar, ‘Evet’i otomatik kabul etsinler gitsin. Ama bu milletin en az yarฤฑsฤฑ hayฤฑr diyor. Hayฤฑr diyenler terรถrist oluyorsa yandฤฑ Tรผrkiye, yarฤฑsฤฑ terรถrist o zaman Tรผrkiye’nin. Bรถyle saรงma bir ลey olabilir mi? Nasฤฑl bir demokrasi anlayฤฑลฤฑ, nasฤฑl ‘millete gidelim de millet karar versin’ diyebilir bรถyle dรผลรผnen insanlar” ลeklinde konuลtu.
‘MHP’DE HAYIR DฤฐYENLER KAMPANYAYA 18 ลUBAT’TA BAลLIYOR’
MHP’li Yusuf Halaรงoฤlu, referandum sรผrecinde de hayฤฑr kampanyasฤฑ yรผrรผteceklerini ifade ederek ลunlarฤฑ sรถyledi: “Hayฤฑr diyen milletvekilleri, eski milletvekilleri, รผlkรผ ocaklarฤฑnฤฑn eski genel baลkanlarฤฑ, milliyetรงi camianฤฑn รถnde gelen, duayeni dediฤimiz aksakallฤฑlardan oluลan bir komite oluลturduk. Bu komite ลehirlerde icra heyetleri kuracak. Tรผrkiye genelinde hayฤฑr kampanyasฤฑnฤฑ bu heyet yรผrรผtecek. Bu icra heyetinin 18 ลubat’ta Ankara’da basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑ olacak. Basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn temelinde ลu yatฤฑyor; hiรงbir parti veya kiลi hedefimizde yoktur. Bu Tรผrkiye’nin geleceฤi aรงฤฑsฤฑndan, Tรผrk milliyetรงilerinin Tรผrkiye’nin bekasฤฑ, Tรผrk milletinin geleceฤi aรงฤฑsฤฑndan, รงocuklarฤฑmฤฑzฤฑn geleceฤi aรงฤฑsฤฑndan nasฤฑl bir karar verilmesi gerektiฤiyle ilgilidir. Tabi ki hukukรงularฤฑmฤฑz, arkadaลlarฤฑnฤฑz ve bizler anayasa deฤiลikliฤinin Tรผrkiye’yi nerelere gรถtรผreceฤini iyi hesapladฤฑk, deฤerlendirdik ve bunu halkฤฑmฤฑza anlatacaฤฤฑz. Kรผรงรผk broลรผrlerle halkฤฑmฤฑza anlatacaฤฤฑz. Gidip bizzat birebir halkla temas kuracaฤฤฑz ve bunu anlatacaฤฤฑz. Halkฤฑmฤฑz da ona gรถre kararฤฑnฤฑ verecek.”
SPOR SALONUNDAKฤฐ TOPLANTI ฤฐรฤฐN BAลVURU YAPTILAR
18 ลubat’ta Ankara’da Ahmet Taner Kฤฑลlalฤฑ Spor Salonu’nda yapฤฑlacak toplantฤฑ iรงin izin baลvurularฤฑnฤฑ yaptฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden MHP’li Halaรงoฤlu, toplantฤฑya izin verilip verilmeyeceฤi konusunda da “Baลvuruda bulunduk, spor salonlarฤฑnda veya kapalฤฑ alanlarda yapฤฑlan toplantฤฑlarla ilgili herhangi bir yasaklama yok” dedi.
ฤฐHRACI GรNDEME GELฤฐRSE MAHKEMEYE BAลVURMAYI DรลรNMรYOR
MHP’de anayasa deฤiลikliklerine ‘Hayฤฑr’ diyen ve referandumda hayฤฑr kampanyasฤฑ yรผrรผtecek olan milletvekilleri ve partililerle ilgili bir disiplin sรผreci baลlatฤฑlabilir mi, bu yรถnde endiลeleri var mฤฑ? Halaรงoฤlu, bu sorular รผzerine “Baลlatabilirler, baลlatmayabilirler ona ben bir ลey sรถyleyemiyorum. O, parti genel merkezinin bileceฤi bir iลtir. Baลlatฤฑrlarsa cevabฤฑnฤฑ veririz” dedi.
Partiden ihracฤฑnฤฑn gรผndeme gelmesi durumunda karลฤฑ dava aรงmayacaฤฤฑnฤฑ da belirten Halaรงoฤlu, “ฤฐhraรง edilirsek ben mahkemeye baลvurarak MHP’ye geri dรถnmek gibi bir iลin iรงerisinde ลimdilik olmayacaฤฤฑmฤฑ dรผลรผnรผyorum.”
DP ฤฐLE GรRรลECEKLER
Bu arada MHP’deki muhalifler, referandum sรผrecine iliลkin gรถrรผล alฤฑลveriลinde bulunmak iรงin bazฤฑ partileri de ziyaret edecek.
Bu รงerรงevede Baฤฤฑmsฤฑz Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. รmit รzdaฤ, MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaรงoฤlu, MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, MHP Genel Baลkan Adayฤฑ Sinan Oฤan ve Nevzat Bor’dan oluลan heyet, Demokrat Parti (DP) Genel Baลkanฤฑ Gรผltekin Uysal ile gรถrรผลecek. Gรถrรผลme yarฤฑn (9 ลubat Perลembe) saat 16.00’da DP Genel Merkezi’nde gerรงekleลecek.







