Microsoft ve Alphabet'in gelirlerinde artış

Microsoft ve Alphabet'in gelirlerinde artış

Microsoft ve Alphabet'in gelirleri temmuz-eylül döneminde arttı. Microsoft'un geliri yüzde 13, Alphabet'in geliri yüzde 11 arttı.

A+A-

Microsoft ve Google'ın ana şirketi Alphabet, 2023'ün üçüncü çeyreğinde gelirlerinde yükselme kaydetti.

Microsoft, 30 Eylül 2023'te sona eren bu dönemi 2024 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul ederek mali tablosunu açıkladı. Buna göre, şirketin geliri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artarak 56,5 milyar dolara yükseldi. 2022'nin aynı döneminde Microsoft 50,1 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Ayrıca, şirketin net karı da aynı dönemde yüzde 27 artarak 22,3 milyar dolara yükseldi.

Geçen yılın aynı döneminde şirketin net karı 17,6 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Microsoft'un hisse başına net karı ise geçen yılın temmuz-eylül döneminde 2,35 dolar iken, bu yıl 2,99 dolar olarak kaydedildi. Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka çağını dünyanın dört bir yanında insanlar ve işletmeler için gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, yapay zekayı teknolojinin her katmanına hızla entegre ettiklerini söyledi.

Ayrıca, Microsoft CFO'su Amy Hood, şirketin bulut biriminin gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 31,8 milyar dolara ulaştığını ve mali yıla güçlü bir başlangıç yaptıklarını vurguladı.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 artarak 76,7 milyar dolara yükseldi. 2022'nin üçüncü çeyreğinde Alphabet 69,1 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Şirketin net karı ise üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 artarak 19,7 milyar dolara ulaştı.

Alphabet, geçen yılın aynı çeyreğinde 13,9 milyar dolar net kar elde etmişti. Alphabet'in hisse başına karı da geçen yılın temmuz-eylül döneminde 1,06 dolar iken, bu yıl aynı dönemde 1,55 dolara yükseldi. Alphabet CEO'su Sundar Pichai, arama motoru, YouTube, Pixel cihazları ve bulut gibi ürünlerinde yapay zeka destekli yeniliklerle elde edilen finansal sonuçlardan memnun olduklarını ifade ederek, yapay zekayı herkes için daha faydalı hale getirmeye devam ettiklerini söyledi.

Alphabet CFO'su Ruth Porat da, arama motoru ve YouTube'daki anlamlı büyüme ile bulut hizmetlerindeki ivme sayesinde kayda değer gelir artışıyla işlerinin temel gücünün yeniden ortaya çıktığını vurguladı. Porat, sürdürülebilir mali değer sağlamak için makul sermaye tahsisine odaklandıklarını belirtti.

İlgili Haberler