Microsoft yapay zeka çipli bilgisayarını resmen tanıttı

Microsoft yapay zeka çipli bilgisayarını resmen tanıttı

Microsoft, Windows yazılımının yapay zeka özelliklerini pil ömrünü hızla tüketmeden çalıştırmak üzere tasarlanmış gelişmiş ve Qualcomm imzalı çiplere sahip yeni bilgisayarlarını tanıttı.

A+A-

Microsoft Pazartesi günü bir Surface Laptop ve Qualcomm'lu bir Surface Pro tablet duyurdu. İnternet bağlantısı olmadan bazı yapay zeka görevlerini çalıştırabilen çip bu bilgisayarlara güç verecek. Lenovo, Dell, HP, Asus, Acer ve Samsung gibi diğer bilgisayar üreticileri de Qualcomm'un daha uzun pil ömrü vaat eden ve Microsoft'un Copilot AI sohbet robotunu çalıştıracak olan Snapdragon X Elite ve X Plus işlemcileriyle çalışan yapay zekaya hazır bilgisayarları piyasaya sürüyor.

Microsoft, Redmond, Washington'daki kampüsündeki basın açılış konuşmasında, Copilot+ standardına daha sonra uyacak Intel çipleri ile birlikte çalışacaklarını söyledi. Bilgisayarlar sesleri tercüme edebilecek, gelen mesajlara yanıtlar önerebilecek ve Ayarlar uygulamasında değişiklikler önerebilecek ve hatta ekranda ne olduğu hakkında insanlarla konuşabilecek.

Copilot+ bilgisayarlar 999 dolardan başlayacak. Microsoft Pazartesi gününden itibaren ön siparişleri kabul ediyor ve cihazlar Haziran ayında satışa sunulacak.

Geri Çağırma özelliği, bilgisayarlarda önceki eylemlerin günlüğünde arama yapabilecek. Bu özellik, doğrudan cihaz üzerinde çalışan yapay zeka modellerine dayanıyor, böylece çevrimdışı çalışabilir ve verilerin bir dizini asla uzak sunuculara gitmez. Yapay zeka modelleri, çizimlerin yanı sıra yazılı açıklamalara dayalı görüntüler de oluşturabilecek.

Microsoft, tüketicileri ve iş kullanıcılarını ChatGPT benzeri yeteneklerle kuşatma çabasını genişletiyor. Microsoft'un desteklediği OpenAI, ChatGPT sohbet robotunu 2022'nin sonlarında piyasaya sürdü ve bilgisayar tarafından oluşturulan metinleri, e-posta taslaklarını ve tarihi olayların özetlerini hızlı bir şekilde elde etmek için bir araç olarak kullanılmaya başlandı.

Microsoft da dahil olmak üzere diğer büyük teknoloji şirketleri de kısa süre içinde ürünlerini üretken yapay zeka ile güçlendirmeye başladı. ChatGPT'nin temel yapay zeka modellerinden yararlanan bir Copilot sohbet robotu, Windows 10 ve 11 işletim sistemleriyle birlikte Bing arama motoruna geldi. Office üretkenlik yazılımı aboneliği olanlar ekstra ödeme yaparak bir Copilot'un yazılı yanıtlar için belgelerine başvurmasını sağlayabiliyor.

ChatGPT'nin içindeki GPT-4 modeli, gerekli bilgi işlem çalışmalarını yalnızca Microsoft'un Azure bulutunda yapıyor. Yeni bilgisayarlar bazı yapay zeka modellerini internet bağlantısı olmadan yerel olarak çalıştırabiliyor.

Lansman, Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın şirketin kazanç çağrısında analistlere 2024 yılında yapay zekanın her bilgisayarın birinci sınıf bir parçası haline geleceğini söylemesinden yaklaşık dört ay sonra gerçekleşti.

Microsoft, insanların Intel veya AMD çalıştıran bilgisayarlar kadar iyi performans göstermeyen Arm tabanlı Windows bilgisayarları benimsemesini sağlamada çok az başarı elde etti.

Üretken yapay zekayı yerel olarak çalıştırmak, bilgisayarların daha fazla güce ihtiyaç duyacağı ve güçlü pil ömrünün daha kritik hale geleceği anlamına geliyor. Bu da Windows on Arm'ı daha cazip hale getirebilir.

Morgan Stanley analistleri, bu ayın başlarında müşterilere dağıtılan bir nota göre, Arm sistemlerinin 2023'te %0 olan tüm Windows PC sevkiyatlarının 2026'da %14'ünü oluşturmasını bekliyor.

Microsoft hisseleri Pazartesi öğleden sonra %1,2 artışla 425,34$'a yükselerek Mart ayında ulaşılan rekor seviyenin hemen altında kapandı. Qualcomm %2 artışla 197,76$'a yükselerek rekor bir kapanış yaptı.

İlgili Haberler