Milletvekilleri yarın yemin edecek

Milletvekilleri yarın yemin edecek

Seçimlerin ardından yarın ilk kez toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda 550 milletvekili yemin edecek

A+A-

Seçimlerin ardından yarın ilk kez toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda 550 milletvekili yemin edecek; Meclis başkanı seçiminin ilk turu ise Pazar günü yapılacak.

Yasama döneminin ilk birleşimi en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında saat 1500'te başlayacak. Milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla yemin edecek.

Başka herhangi bir konuyu ele almayacak olan Meclis Genel Kurulu'nda yemin töreninin ardından ilk gündem Meclis başkanının seçimi olacak.

Meclis başkanlığına aday olanlar yarından itibaren 27 Haziran Cumartesi gece yarısına kadar başvuruda bulunabilecekler.

Bunun ardından 28 Haziran Pazar günü TBMM başkanının seçilmesi için ilk tur oylama yapılacak. Beş gün içinde seçilmesi gereken TBMM başkanı için birinci ya da ikinci turda 367 milletvekilinin oyu aranacak. Bu desteğin sağlanamaması halinde üçüncü turda adaylardan birinin 276 oy alması gerekiyor.

Bunun da olmaması halinde ise en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak dördüncü tur seçimde fazla oy alan aday Meclis başkanı olarak seçilmiş olacak.

7 Haziran genel seçimlerinde AKP tek başına iktidara gelmek için gerekli olan milletvekili sayısına ulaşamamıştı. Seçimde AKP 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili çıkarmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam MÜSİAD'ın iftar yemeğinde yaptığı konuşmada milletvekili yemin töreni ve Meclis başkanlık divanının oluşturulmasının ardından hükümeti kurmak için görevlendirmeyi anayasa, yasalar ve teamülleri değerlendirerek yapacağını söyledi.

Erdoğan'ın ilk görevlendirmeyi TBMM'de en çok sandalyesi bulunan AKP'nin Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesi ve koalisyon hükümeti için görüşmelere resmen başlanması bekleniyor.

Erdoğan, seçimlerin ardından bir an önce hükümet kurulması gerektiğini belirterek, siyasetçilerin bu işi çözememesi halinde çözecek tek mercinin millet olduğunu ve bunu yapmak gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın hükümetin kurulması için görevlendirme yapmasının ardından 45 gün içinde bu başarılamazsa seçime gidilmesi gerekecek.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.