Mısır'dan Erdoğan'a çok sert tepki

Mısır'dan Erdoğan'a çok sert tepki

Mısır, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin meşruiyetini sorgulayan konuşması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı şiddetle eleştirdi.

A+A-

Mısır, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin meşruiyetini sorgulayan konuşması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı şiddetle eleştirdi.

Mısır dışişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Erdoğan'ın dün BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmadaki sözleri, teröristleri desteklemek ve Ortadoğu'yu karıştırmak olarak nitelendi.

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler, daha önce genelkurmay başkanı olan Sisi'nin, seçimle cumhurbaşkanlığına gelen Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'yi, yaygın halk gösterilerinin ardından iktidardan devirmesi üzerine gerilmişti.

Erdoğan konuşmasında Sisi'nin iktidara geliş biçimini ve Mursi'nin devrilmesi karşısındaki tepkisizliği eleştirdi ve "Irak'ta, Suriye'de işlenen cinayetlere, Mısır'da demokrasinin katledilmesine itiraz edenler, yine bir takım haksız ve asılsız ithamlara maruz kalıyor, anında teröre destek vermekle itham ediliyorlar" dedi.

Erdoğan Mursi'nin devrilmesi ve gelişen olaylarda güvenlik güçlerinin çok sayıda Mursi yanlısı sivil göstericiyi öldürmesine karşı Birleşmiş Milletler'i de hareketsiz kalmakla suçladı.

Erdoğan, "Mısır'da, halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de, demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor" diye konuştu.

Mısır dışişleri bakanlığının açıklamasında, "Böylesi yalanların üretilmesinin terör örgütleri ve gruplarına verdiği destekle Ortadoğu'da kaosu kışkırtmak ve bölünmelerin tohumunu ekmek isteyen Türkiye Cumhurbaşkanından gelmesine şaşmamak lazım" denildi.

Erdoğan'ın konuşması üzerine Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükrü'nün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmeyi iptal etiği duyuruldu.

Müslüman Kardeşler örgütü Türkiye'de iktidardaki AK Parti ile yakın ilişkileri olan bir hareket. Türkiye, Sisi'nin Mursi'yi devirmesini "kabul edilemez bir darbe" olarak nitelemişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.