MİT Yasası Resmi Gazete'de yayınlandı

MİT Yasası Resmi Gazete'de yayınlandı

Kamuoyunda MİT yasası olarak bilinen "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Yasası", Resmi Gazete'de yayımlandı.

A+A-

Kamuoyunda MİT yasası olarak bilinen "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Yasası", Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin 26 Nisan tarihli sayısında yayımlanan yasa ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın denetiminin TBMM tarafından yapılması hüküm altına alındı. Bunun için Meclis çatısı altında gizli çalışan bir komisyon oluşturulacak.

Yasa kapsamında, MİT mensupları görevlerini yerine getirirken cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek. MİT, milli güvenliği tehdit eden konularda terör örgütleri de dahil, irtibat kurabilecek ve yurt dışında operasyon yapabilecek.

MİT ile ilgili olarak yapılan ihbarlarda isimsiz ve imzasız olanlar işleme konulmayacak. Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenlik konularında MİT, Bakanlar Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirecek.

MİT tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi, belge ve verileri alabilecek. Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat ve siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.

MİT, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bazı suçlara ilişkin her türlü belge ve ifade tutanaklarına erişebilecek. MİT müsteşarının yargılanması ancak Yargıtay’da yapılabilecek.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.