MKYK'dan Davutoğlu'na yetki

MKYK'dan Davutoğlu'na yetki

Hükümetin kurulması için MKYK Davutoğlu'na yetki verdi. Başbakan hükümetin kurulması sonrası yeni anayasa için partilerle görüşecek.

A+A-

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yeni hükümetin kurulması konusunda AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) olarak yetki verdiklerini, Davutoğlu'nun hükümetin kurulmasının ardından yeni anayasa konusunda siyasi partilerle görüşeceğini söyledi.

Çelik dün akşam AKP MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar oluşturacak şekilde bir sonuç aldığımız için, yeni hükümeti kurma noktasında yetki vermemiz öngörülüyor. Davutoğlu'na onun başbakanlığında hükümetin kurulması için MKYK tarafından oy birliği ile yetki verilmiştir" diye konuştu.

1 Kasım'da yapılan seçimde AKP yüzde 49.4 oy ve 317 sandalye ile tek başına hükümet kurma çoğunluğuna ulaşmıştı.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesi, milletvekillerinin yemin etmesi ve Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Davutoğlu'nu yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

Yeni anayasanın AKP'nin 2023 hedefleri için bir zorunluluk olduğunu da dile getiren Çelik, "Bununla ilgili olarak, Başbakanımız hükümeti kurmanın ardından siyasi parti liderleriyle görüşmelerde bulunacak" dedi.

Davutoğlu da hükümeti kurmalarının ardından olumlu cevap almaları durumunda anayasa ile ilgili olarak muhalefet parti liderleriyle biraraya gelebileceğini söylemişti.

Herhangi bir partinin anayasayı doğrudan değiştirmek için 367 milletvekiline sahip olması gerekirken, 330 milletvekilinin desteği ile anayasa değişikliği referanduma götürülebiliyor.

TBMM'de bulunan muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP yeni anayasa çalışmalarına sıcak bakarken, başkanlık sisteminin getirilmesine karşı çıkıyorlar.

AKP ve Erdoğan yeni anayasada yönetim şeklinin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesi gerektiğini savunuyorlar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.