Moody's açıklamasını neden erteledi

Moody's açıklamasını neden erteledi

Cuma günü Türkiye değerlendirmesini yapması gereken Moody's'in seçim nedeniyle bunu yapmaması Meclis gündeminde

A+A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye ilişkin kredi değerlendirmesini neden ertelediğini, bu konuda herhangi bir yerden baskı gelip gelmediğini kamuoyuna açıklamak zorundadır” dedi.

Öztrak, yazılı açıklamasında, “5 Ağustos tarihinde Ekonomi Bakanını ve bir AKP Genel Başkan Yardımcısının görsel ve sosyal medya aracılığıyla kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s üzerinden başlattığı spekülasyonlar tüm hafta boyunca gerek döviz, gerekse sermaye piyasalarında ciddi çalkantılara neden olmuştur. Bu yetkililerin açıklamaları alenen suçtur ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun 106. ve 107. Maddelerine göre ‘bilgi suiistimali’ ve ‘piyasa dolandırıcılığından’ mutlaka inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmaları gerekir” dedi.

Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 7 Ağustos 2014 tarihinde güncellenen 2014 ülke notları değerlendirme takvimini açıkladığını belirten Öztrak, şunları kaydetti:
“Burada Türkiye’ye ait kredi notu değerlendirmesinin bir gün sonra yani 8 Ağustosta yapılacağı görülmektedir.
Buna rağmen Moody’s daha önce uygulamasına pek rastlanmamış bir şekilde, bir gün sonra Türkiye’ye ilişkin kredi değerlendirmesini kamuoyu ile paylaşmamıştır. Bunun nedenleri konusunda da Moody’s tarafından tatmin edici bir açıklama kamuoyuna yapılmamıştır.

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birine giderken AKP’li siyasilerin Moody’s üzerinden başlattığı spekülasyonlar ve Moody’s in Türkiye’ye ait kredi değerlendirmesini ertelemesi kamuoyunda çok haklı kuşkular uyandırmıştır.
Bu çerçevede aşağıdaki soruların mutlaka yetkili ve ilgili makamlar tarafından kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 7 Ağustos itibariyle, Hazine Müsteşarlığına Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bir değerlendirme göndermiş midir?

Hükümet, uluslararası kuruluşları veya diğer üçüncü tarafları, devreye sokarak Moody’s in kararını seçim sonrasına ertelemesi konusunda bir girişimde bulunmuş mudur?
Yine bu çerçevede Hükümet üçüncü tarafları devreye sokarak Moody’s in kredi derecelendirme kararına yeniden gözden geçirme ya da düzeltme talebinde bulunmuş mudur?

Bu sorulara gerek Hükümet, gerekse Moody’s tarafından yeterli ve doyurucu cevaplar verilmediği müddetçe, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s in baskı altında hareket ettiği kuşkusu haklılık kazanacaktır. Böylece son krizde güvenilirliği zaten dibe vurmuş bu kuruluşların, kalan itibarı da bir kez daha yara alacaktır.”  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.