Uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu Moody’s tarafฤฑndan hazฤฑrlanan raporda, dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑ nedeniyle Kรถrfez รผlkelerinin mali ve cari iลlemler dengesinin baskฤฑ altฤฑnda kalabileceฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑldฤฑ.
Moody’s raporunda, Kuveyt dฤฑลฤฑndaki diฤer Kรถrfez รผlkelerinin gelecek yฤฑl mali aรงฤฑk vereceฤi ileri sรผrรผlรผrken, bu รผlkelerin toplam mali aรงฤฑklarฤฑnฤฑn 2015 ve 2016’da gayrisafi yurtiรงi hasฤฑlalarฤฑnฤฑn yรผzde 10’una denk geleceฤi belirtildi. Raporda, bu oranฤฑn 2010 ila 2014 yฤฑllarฤฑnda toplam yรผzde 9 olduฤu hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.
Dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑna adapte olabilmek iรงin enerji sรผbvansiyon reformlarฤฑnฤฑn mali seรงeneklerden biri olabileceฤi ifade edilen raporda, bunun Kรถrfez รผlkeleri iรงin fazladan ihraรง edilebilecek ham petrol hacmi yaratabileceฤine dikkat รงekildi.
Moody’s raporunda, Kรถrfez รผlkeleri iรงinde sadece Birleลik Arap Emirlikleri’nin petrol tรผrevi yakฤฑtlarฤฑn perakende satฤฑลฤฑnda reform yaptฤฑฤฤฑ anฤฑmsatฤฑlarak, Bahreyn ve Umman’ฤฑn, dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑndan en รงok etkilenen รผlkeler olduฤu kaydedildi.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol ihracatรงฤฑsฤฑ konumundaki Suudi Arabistan ise daha fazla borรง iรงine girebileceฤini vurgulayan Moody’s, รผlkenin artan bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑnฤฑn kredi profilinin รผzerinde de olumsuz baskฤฑ oluลturduฤunu bildirdi.
Moody’s, dรผลรผk hidrokarbon gelirlerinin, Kรถrfez รผlkelerinin gelecek yฤฑl sรผbvansiyon harcamalarฤฑnda dรผลรผล ve petrol dฤฑลฤฑ gelirlerin artฤฑrฤฑlmasฤฑ gibi kamusal finansmanlarฤฑna etki ederek bazฤฑ dรผzenlenmelere neden olabileceฤini รถngรถrdรผ.
Raporda, Kรถrfez รผlkelerinin artan finansman ihtiyaรงlarฤฑ nedeniyle borรงlanmalarฤฑn artacaฤฤฑnฤฑ ve hรผkรผmetlerin toplam borรง ihtiyacฤฑnฤฑn 2015 ve 2016 yฤฑllarฤฑnda 180 milyar dolara, yani bu รผlkelerin toplam gayrisafi yurtiรงi hasฤฑlanฤฑn yรผzde 12,5’ine denk gelebileceฤi uyarฤฑsฤฑna yer verildi.
Moody’s, dรผn yayฤฑmladฤฑฤฤฑ bir baลka raporda petrol fiyatlarฤฑ tahminini revize etmiล, fiyatlardaki artฤฑลฤฑn 2016 yerine 2017 yฤฑlฤฑnda yรผkselmeye baลlayacaฤฤฑ รถngรถrรผsรผnde bulunmuลtu.
Uluslararasฤฑ en yaygฤฑn kullanฤฑlan brent tรผrรผ ham petrolรผn varil baลฤฑna fiyatฤฑnฤฑn bu yฤฑl varil baลฤฑna ortalama 55 dolar olacaฤฤฑnฤฑ tahmin eden Moody’s, 2016’da Brent petrolรผn varil baลฤฑna fiyatฤฑnฤฑn 53 dolar, 2017’de ise 60 dolar olmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.







