Moody's: Negatif reel faiz yatırımcı güvenini zayıflatacak

Moody's: Negatif reel faiz yatırımcı güvenini zayıflatacak

Moody's, Türkiye'nin negatif reel faiz oranlarının büyük olasılıkla yatırımcı güvenini zayıflatacağı öngörüsünü paylaştı

A+A-

Moody's Investors Service, TCMB'in bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 10,75'e indirmesi sonrasında reel negatif faizin yüzde 1,45'e yükseldiğine işaret etti ve bunun büyük olasılıkla  yatırımcı güvenini zayıflatacağını savundu.

Bugün yayınladığı haftalık "Kredi Görünüm" raporunda Türkiye'nin  reel faizinin TCMB PPK'nın Ocak 2020'deki toplantısından bu yana negatif  olduğuna dikkat çeken Moody's, "Negatif reel faiz bankalara ve  yatırımları Türk Lirası cinsinden kredi vermeyi diğer gelişmekte olan  piyasalara göre daha az cazip yapıyor. Bu, merkez bankasının  kredibilitesini büyük olasılıkla negatif şekilde etkileyecek. Düşük  merkez bankası fazilreninin yurt içi mevduat faizlerinde ödenen  faizin daha da düşürülmesine, ekonomide dolarizasyonun daha yüksek bir  dereceye çıkması sonucuna yol açması büyük olasılık" değerlendirmesini  yaptı.

Moody's negatif reel faizlerin artmasının Türk bankalarının ara sıra  yaşanan risk azaltım vakalarına karuz kalmaları riskini artırdığını  belirtirken, böyle bir senaryonun gerçekleşmesinin sermaye pişyasalarnına  erişimi olağanüstü zorlu hale getirebileceğini vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.