Moody's'den kötü haber

Moody's'den kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan”dan, "negatif"e çevirdi

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan”dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" olan kredi notunu teyit etti.

Moody's'in internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Moody’s, Türkiye’nin not görünümünün "negatife” çevrilmesine gerekçe gerekçe olarak, “Yabancı ve yerli yatırımcının güveninin olumsuz etkileyen artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskılar”ı gösterdi.

Moody's, "Yakın vadede yavaşlayan bir ekonomik büyüme çerçevesi içerisinde orta vadeli büyüme konusundaki belirsizlik” olduğunu belirtirken, “Büyümeyi artırıcı yapıcı yapısal reformlar yerel politik türbülansa eşlik edebilecek daha belirsiz bir politika ortamı içerisinde azalış gösterebilir” ifadesini kullandı.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunun “Baa3” olarak korunmasına gerekçe olarak ise, “Hükümetin güçlü mali ölçütleri, son yıllarda görülen borcun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) kapsamlı azalışı, döviz cinsinden borçlanmadaki azalış ve uzayan borç vadesi yapısı” olarak sıraladı.

Açıklamada, “Türkiye’nin ekonomik gücü, spesifik olarak büyüklüğü, varlığı ve ekonomik çeşitliliği aynı reyting kategorisinde yer alan ülkelere göre kıyasla daha kuvvetli olmaya devam etmektedir” ifadesini kullandı.

Not görünümündeki değişikliğe temel itici unsur olarak, “Artan politik belirsizlikten kaynaklı finansman pozisyonundaki yavaşlamanın” görüldüğü belirtilen açıklamada,  şunlar kaydedildi:

“Moody’s’in Türkiye’nin not görünümünde değişiklik kararı almasındaki temel unsur, politik dinamiklerin ve küresel likidite koşullarının, kur volatilesinde de görülmesi üzerine, uluslararası ve yerel yatırımcıların güveni üzerindeki olumsuz etkisidir. Bu durum ülkenin mevcut finansman zorluklarını artırmaktadır. Türkiye’de yerel politik risk oluşurken, Moody’s, son yerel seçimlerin sonucuna rağmen, Aralık 2013’ten beri yaşanan gelişmelerin iç yoğunlaşan politika bölünmesini vurguladığına işaret etmektedir.

Moody’s bu gerilimlerin  parlamento seçimlerinin olacağı 2015 yılının en az ikinci çeyreğine kadar politik arenada devamlılık göstermesinin beklemektedir. Bu gerilim yerli ve yabancı yatırımcının güvenini azaltmıştır. Moody’s, büyük oranda cari açığına karşı olan finansman ihtiyacı ve Türk şirketlerinin, bankalarının ve kamunun yaklaşık 163 milyar dolarlık geri ödeme yapması yükümlülüğü nedeniyle, ülkenin ödemeler dengesinde baskıların yoğunlaşmasını beklemektedir.”

Türkiye ekonomisinin görece yüksek bir seviyede sermaye akışına bağımlılığı olduğunu belirtilen açıklamada, Türk bankalarının borç çevirme oranının finansal gerilim döneminde bile yüksek olduğunu, bankaların Merkez Bankası’nda tutulan rezervlerinin vadesi gelen borçların ödemesi için kullanılabileceğine işaret edildi.

 "(Not artırılması) Yakın vadede olası değil"

 Türkiye’nin not görünümde yapılan değişikliğe bir diğer önemli sebebinin Türkiye’nin zayıflayan büyümesi olduğu belirtilen açıklamada, 2014 yılında ekonomik büyümenin yüzde 2,5, 2015’te ise yüzde 3 olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye’den ortalama kişi başına düşen milli gelir seviyesinin alım gücü paritesine göre 15,352 dolar olduğunu belirterek, bunun “Baa” olarak değerlendirilen  ülkelerin ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Moody’s nominal GSYH’nın ise 2000-2013 yılları arasında üç kattan fazla artarak geçen 820 milyar dolara ulaştığına ve Türkiye’nin dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin kredi notunun önümüzdeki dönemde artırılması olasılığına ilişkin olarak, “Yakın vadede dış finansman dengesizlikleri büyük ve Türkiye halen dış finansman ve ödemeler dengesi üzerinde baskılara maruzken olası değil” ifadesini kullandı. 

Açıklamada, “Moody’s Türkiye’nin kurumsal yapısından ve rekabetinde gelişmeler olursa, politik tansiyon azalır, yatırımcı güveni artar ve ekonomi gelişirse, Türkiye’nin dış finansmanı üzerindeki baskılar azalırsa reytingin artırılmasın değerlendirilebilir” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin ilerleyen dönemde notunun indirilmesi olasılığına ilişkin olarak ise Moody’s, “Kamu finansmanındaki son dönemdeki gelişmelerin terse dönmesi, artan politik istikrarsızlık ve Türkiye’nin dış finansmanında artan baskılar, yabancı sermaye akışında ani bir duruş riskinin artması aşağı yönlü reyting baskısı oluşturabilir” değerlendirilmesinde bulundu.

 (Bitti)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.