ABD’de mortgage baลvurularฤฑ geride kalan haftada neredeyse sabit kalฤฑrken, 30 yฤฑllฤฑk faiz oranฤฑ Temmuz ayฤฑndan bu yana en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑ.
ABD Mortgage Bankalar Birliฤi (MBA) ipotek baลvuru araลtฤฑrmasฤฑna gรถre, 25 Ekim haftasฤฑnda mevsimsel faktรถrlerden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล, yeniden finansman ve alฤฑm kredilerini iรงeren mortgage baลvuru faaliyetinden oluลan piyasa endeksi %0,1 dรผลรผลle 214,5 puana indi.
MBA’nฤฑn yayฤฑmladฤฑฤฤฑ ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaลtฤฑฤฤฑ haftalฤฑk rapora gรถre, satฤฑn alma endeksi %5,0 artฤฑลla 137,8 puan olurken, refinansman endeksi %6,3 dรผลรผลle 630,0 puana geriledi.
Sรถz konusu haftada, 30 yฤฑllฤฑk mortgage faiz oranฤฑ 21 baz puan artฤฑลla %6,73 seviyesine รงฤฑktฤฑ. Bรถylece faizde 26 Temmuz haftasฤฑndan bu yana en yรผksek seviye gรถrรผldรผ.
MBA Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ve Baล Ekonomist Joel Kan, “Mortgage baลvurularฤฑ geรงen hafta sabit kaldฤฑ, รงรผnkรผ oranlar beล haftada dรถrdรผncรผ kez arttฤฑ; bu artฤฑล baลkanlฤฑk seรงimleri ve bir sonraki FOMC toplantฤฑsฤฑ รถncesindeki tahvil piyasasฤฑ oynaklฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yรถnlendirildi. Yรผzde 6,73 olan 30 yฤฑllฤฑk sabit oran, Temmuz 2024’ten bu yana en yรผksek seviyesindeydi.” dedi.
Kan, “Eylรผl ayฤฑnda oranlarฤฑn neredeyse 60 baz puan dรผลtรผฤรผ kฤฑsa bir aktivite patlamasฤฑndan sonra, genel baลvurular yeniden finansmanlardaki geri รงekilmeyle yรถnlendirilerek yรผzde 27 dรผลtรผ. Kamu yeniden finansmanlarฤฑ dรผลรผลรผn bรผyรผk bir bรถlรผmรผnรผ oluลturdu ve geรงen haftaya gรถre yรผzde 12 geriledi.” dedi.
Toplam baลvurular iรงinde mortgage finansmanฤฑnฤฑn payฤฑ %45,7’den %43,1’e indi.
15 yฤฑllฤฑk faizinde oran 29 baz puan artฤฑลla %6,27 olurken, 5 yฤฑllฤฑk ARM kredi faizi 8 baz puan artarak %6,20 seviyesine geldi. 30 yฤฑllฤฑk jumbo (647.200 dolardan daha bรผyรผk) konut kredisi faizi ise 4 baz puan artฤฑลla %6,77 oldu.







