Mücevher ihracatı değer bazında arttı

Mücevher ihracatı değer bazında arttı

Türk mücevher sektörü, 11 aylık dönemde külçe altın hariç 2 milyar 71 milyon dolar ihracata ulaşarak, geçen yılki 2 milyar dolarlık toplam ihracatını geride bıraktı

A+A-

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin bu yılın 11 aylık verilerine göre, Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 2 milyar 71 milyon dolara ulaştı.

Türk mücevher sektörünün bu yılın ocak-kasım dönemi ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, yüzde 21 artan altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası 1 milyar 849 milyon dolarlık ihracat ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünleri sırasıyla 100 milyon 209 bin dolar ile gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası, 49 milyon 52 bin dolar ile pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı izledi.

En çok ihracatın yapıldığı ülkeler; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Litvanya, Almanya ve Libya oldu. Bölgeler açısından değerlendirildiğinde ise ilk sırada 863 milyon dolar ile Yakın, Orta ve Doğu Asya ülkeleri yer alırken, bu bölgeyi 459 milyon dolar ile diğer Avrupa ülkeleri ve 396 milyon dolar ile AB ülkeleri takip etti.

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2013 kasım ayı mücevher ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında, değer bazında yüzde 3,2 azalarak 242 milyon 150 bin dolar oldu.

Kasım ayı sonuçlarına göre ihracatta Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak ilk iki sırada yer aldı. Geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 143, miktar bazında ise yüzde 152 artış yakalayan Libya üçüncü sıraya yükselerek Kasım ayında dikkat çekti.

Kasım ayı ihracatını değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, yılın son ayına girerken, 2013'ün 11 ayında gösterilen performansın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Güner:

"Sektör temsilcileri olarak bu yükseliş ivmesini devam ettirebilmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 11 ayın sonunda geçen yılın ihracat rakamına ulaştık. Artık yılsonu hedefimize odaklandık ama bu rakamlar bizim için yeterli değil, bizim gözümüz daha da yukarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz ay sektör ihracatımızın önündeki en büyük engel olan hammadde pırlanta ithaline uygulanan ÖTV'nin kaldırılması için ilk adım atıldı. Bu düzenleme ile birlikte önemli bir vergi yükünden kurtulacağız. Böylece ithal hammadde pırlantayı kullanarak ürettiğimiz işlenmiş mücevheri yurt dışına satarken uluslararası rekabet gücümüze tekrar ulaşacağız.

Sonuç olarak beş yıllık süreçte ihracatımızı rahatlıkla 15-20 milyar dolar seviyelerine çıkaracağız ve ülkemizdeki üretim de katlanarak artacak. Uygulama yürürlüğe girdiğinde İstanbul Elmas Borsası da işlemeye başlayacak ve İsrail ile Belçika borsalarının en büyük rakibi olacak. Borsanın işlerliği sektörümüz için önemli bir gelişmeyi de beraberinde getirecek ve kayıt dışı ortadan kalkacak." dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.