Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Mรผsilaj sadece yรผzeyde azaldฤฑ, durum daha vahim

Aylardฤฑr Marmara Denizi'nde suyun yรผzeyini ve derinlerini saran ve 'deniz salyasฤฑ' olarak da bilinen mรผsilaj bugรผnlerde suyun yรผzeyinde daha az gรถrรผlรผyor.
Mรผsilaj sadece yรผzeyde azaldฤฑ, durum daha vahim Borsatek

Ancak denizin altฤฑndaki yoฤŸunluฤŸunun gรผn geรงtikรงe arttฤฑฤŸฤฑ ve ekosistemi tehdit etmeye devam ettiฤŸi ifade ediliyor.

BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre Bandฤฑrma On yedi Eylรผl รœniversitesi Denizcilik Fakรผltesi Dekanฤฑ Prof. Dr. Mustafa Sarฤฑ, mรผsilaj yoฤŸunluฤŸunun denizin yรผzeyinden 7 metre derinliฤŸe kadar olan kฤฑsฤฑmda hafiflediฤŸini, ancak 7 metre ile otuz metre arasฤฑnda, yani denizin derinlerinde geรงtiฤŸimiz haftalardan daha yoฤŸun bir olduฤŸunu sรถylรผyor:

“Yรผzeyde bir azalma sรถz konusu, ancak dalฤฑลŸ sฤฑrasฤฑnda derinlere doฤŸru gittiฤŸimizde durum geรงen haftalara gรถre daha vahim. Artฤฑk dalฤฑลŸ esnasฤฑnda 7 metreden aลŸaฤŸฤฑlara indikรงe suyu elimizle aรงarak inmek zorunda kalฤฑyoruz. Geรงen hafta Marmara Adasฤฑ aรงฤฑklarฤฑnda yaptฤฑฤŸฤฑmฤฑz dalฤฑลŸta 30 metrenin aลŸaฤŸฤฑsฤฑnda su altฤฑnฤฑn yoฤŸun mรผsilaj tabakasฤฑndan dolayฤฑ tamamen zifiri karanlฤฑk olduฤŸunu gรถrdรผk. 40 metre derinlikte el fenerlerimizle dolaลŸtฤฑk.

SฤฑcaklฤฑฤŸฤฑn etkisi ile tabaka yรผzeye รงฤฑkamadan parรงalanฤฑyor

Prof. Dr. Sarฤฑ, yรผzeyindeki mรผsilaj tabakasฤฑnฤฑn hafiflemesine raฤŸmen, sorunun derinlerde yoฤŸun bir ลŸekilde yaลŸanฤฑyor olmasฤฑnฤฑ birden fazla etkene baฤŸlฤฑyor ve birinci sebebin denizin yรผzeyindeki su sฤฑcaklฤฑฤŸฤฑnฤฑn artmasฤฑ olduฤŸunu ifade ediyor: 

“Su sฤฑcaklฤฑฤŸฤฑnฤฑn artmasฤฑ mikrobiyal faaliyetleri de hฤฑzlandฤฑrdฤฑ, mรผsilajฤฑn parรงalanma sรผresi kฤฑsaldฤฑ. Artฤฑk yรผzeye yaklaลŸan mรผsilaj kรผmeleri tabaka haline dรถnรผลŸmeden parรงalanฤฑyor. Bu sebeple de yรผzeyde daha az gรถrรผyoruz.

“ฤฐkinci sebep, yรผzeydeki temizlik ve mรผsilaj toplama รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑn baลŸarฤฑya ulaลŸmฤฑลŸ olmasฤฑ. Kฤฑyฤฑlarda birikmiลŸ olanlar toplanฤฑyor, bunun da mutlaka katkฤฑsฤฑ var.

Sarฤฑ, buna sebep olan bir etkeni de ฤฐstanbul BoฤŸazฤฑ ile Karadeniz akฤฑntฤฑlarฤฑndan, ร‡anakkale BoฤŸazฤฑ ile ise Ege ve Akdeniz akฤฑntฤฑlarฤฑndan etkilenen Marmara Denizi’nin yรผzeyindeki su karฤฑลŸฤฑmlarฤฑnฤฑn mevsime ve sฤฑcaklฤฑฤŸa baฤŸlฤฑ deฤŸiลŸimler sebebiyle artmฤฑลŸ olmasฤฑ olarak aรงฤฑklฤฑyor:

“ลžu anda Marmara Denizi’ne Karadeniz’den gelen su miktarฤฑ arttฤฑ. Yรผzeydeki sirkรผlasyon kuvvetlendiฤŸi iรงin ilk 7 metredeki mรผsilaj yoฤŸunluฤŸu azaldฤฑ” diyerek ifade ediyor.

Mรผsilaj, Marmara Denizi gibi kapalฤฑ denizlerde zaman zaman ortaya รงฤฑkan bir salgฤฑ.

Son haftalarda Ege Denizi ve Karadeniz’de de gรถrรผlen mรผsilaj oluลŸumunun geรงmiลŸi aylara, hatta yฤฑllara dayanฤฑyor. Marmara Denizi’nde gรถrรผlmesinin temel sebepleri arasฤฑnda denize yeterince arฤฑtฤฑlmadan bฤฑrakฤฑlan atฤฑk sular, derin deniz deลŸarjlarฤฑ, denizi etkileyen akฤฑntฤฑlar ve su sฤฑcaklฤฑฤŸฤฑnฤฑn artmasฤฑna da sebep olan iklim deฤŸiลŸikliฤŸi yer alฤฑyor.

Temizlik รงalฤฑลŸmalarฤฑ sรผrรผyor

Marmara Denizi’ne kฤฑyฤฑsฤฑ olan bรถlgelerde deniz yรผzeyinde yoฤŸun bir ลŸekilde gรถrรผlmeye baลŸlamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, ร‡evre ve ลžehircilik BakanlฤฑฤŸฤฑ 8 Haziran 2021 tarihinde “Marmara Denizi Eylem Planฤฑ’nฤฑ” kamuoyu ile paylaลŸtฤฑ ve mรผsilaj temizlik รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑ baลŸlattฤฑ.

Kurum, 5 Temmuz’da yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada eyleme geรงtikleri gรผnden itibaren karadan ve denizden yapฤฑlan รงalฤฑลŸmalarda 10 bin 664 metrekรผp mรผsilajฤฑn temizlendiฤŸini aรงฤฑkladฤฑ. 

ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesi ise 29 Haziran itibariyle, 2 bin 765 metrekรผp mรผsilajฤฑn bertaraf edildiฤŸini belirtti.

Denizin yรผzeyinde oluลŸturduฤŸu koyu renkli tabakanฤฑn altฤฑnda kalan deniz canlฤฑlarฤฑnฤฑn gรผn ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑ ve oksijen almasฤฑnฤฑ engelleyen ve kรถtรผ bir gรถrรผntรผ oluลŸturan, su altฤฑnda ise รถzellikle hareketsiz canlฤฑlarฤฑnฤฑn yaลŸamฤฑnฤฑ ciddi bir ลŸekilde tehdit eden mรผsilaj sadece ekosistemi deฤŸil, balฤฑkรงฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผ de olumsuz etkiliyor. Bu sorunun devam etmesi ve ilerlemesi gemicilik sektรถrรผ, endรผstri ve turizm aรงฤฑsฤฑndan da risk oluลŸturuyor.

‘Sorun devam ederse, canlฤฑlar nefes alamaz hale gelecek’

Bandฤฑrma รœniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarฤฑ mรผsilajฤฑn ekosisteme, hareketsiz tรผrlere olan etkisinin gittikรงe arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getiriyor: 

“Kฤฑrmฤฑzฤฑ mercanlarฤฑn รผzerinde yoฤŸun mรผsilaj kรผmeleriyle kaplanmฤฑลŸ ne yazฤฑk ki, hasar var. Mรผsilaj sorunu devam ederse bu hasar daha รงok artacak, nefes alamaz hale gelecekler” diyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarฤฑ aynฤฑ zamanda Marmara Belediyeler BirliฤŸi bรผnyesinde oluลŸturulan ve mรผsilaj รงalฤฑลŸmalarฤฑna odaklanan Bilim ve Teknik kurulunda yer alฤฑyor. 

Sarฤฑ, temizlik รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑn sonuรง verdiฤŸini, ancak daha kalฤฑcฤฑ รงรถzรผmlere odaklanฤฑlmasฤฑ gerektiฤŸini belirtiyor.

“Eylem planฤฑna yรถnelik faaliyetler sรผrรผyor ama baลŸarฤฑlฤฑ olabilmemiz iรงin yapฤฑlmasฤฑ gereken en รถnemli adฤฑm atฤฑklarฤฑn รถnรผnรผ kesmek. Marmara Denizi’ne giden evsel atฤฑklarฤฑ, endรผstriyel atฤฑklarฤฑ, tarฤฑmsal atฤฑklarฤฑ ve gemi atฤฑklarฤฑnฤฑn denize gitmesini engellememiz lazฤฑm” diye konuลŸtu.

“ฤฐlk olarak sanayi kuruluลŸlarฤฑnฤฑn atฤฑklarฤฑnฤฑn engellememiz lazฤฑm. ร‡รผnkรผ ruhsatlarฤฑnฤฑ alฤฑrken uymalarฤฑ gereken ลŸart, atฤฑklarฤฑnฤฑ arฤฑtmadan denize bฤฑrakmamaktฤฑ. Bunu etkin uygulamalarฤฑnฤฑ saฤŸlayacak denetimleri hฤฑzlandฤฑrmalฤฑyฤฑz. Bรถylece denizin yรผkรผnรผ bir parรงa azaltabiliriz

‘Denizin zamanฤฑ yok, denize destek olmamฤฑz lazฤฑm’

Mรผsilaj sorununu ortadan kaldฤฑrmada ileri biyolojik arฤฑtma tesislerinin รถnemine de dikkat รงeken Prof. Dr. Sarฤฑ, bu gibi tesislerin inลŸasฤฑnฤฑn zaman alacaฤŸฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงiziyor ve bireysel olarak da faaliyete geรงilebileceฤŸini sรถylรผyor:

“Denizin zamanฤฑ yok. Deniz ลŸu an periลŸan durumda. Bireysel olarak ne yapabiliriz? Her gรผn 1 litre daha az atฤฑk รงฤฑkarabiliriz. Evde kullandฤฑฤŸฤฑmฤฑz kimyasallarฤฑn miktarฤฑnฤฑ tamamen ortadan kaldฤฑramasak da azaltabiliriz. KullandฤฑฤŸฤฑmฤฑz atฤฑk yaฤŸlarฤฑ lavaboya dรถkmek yerine ลŸiลŸelerde biriktirerek ilgili yerlere teslim edebiliriz. Bunlar ลŸimdiye arฤฑtma tesislerinde alฤฑnmasฤฑ gereken รถnlemler olsa da ลŸu anda yapmamฤฑz gereken ลŸey atฤฑk yรผkรผnรผ azaltmak. Bireysel olarak bunlarฤฑ yaparak denizin imdadฤฑna koลŸmamฤฑz lazฤฑm, denize destek olmamฤฑz lazฤฑm.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63977.81 0.28%
Ethereum 1726.57 0.0696%
Tether USDt 1.00 -0.0095%
BNB 589.60 0.8401%
Solana 73.97 3.1364%
USDC 1.00 -0.008%
XRP 1.14 -0.21%
Dogecoin 0.08 0.1401%
Toncoin 1.67 3.1269%
Cardano 0.16 0.0384%
Shiba Inu 0.00 -0.3334%
Avalanche 6.22 1.6856%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam