AKP’li Hayati Yazฤฑcฤฑ’nฤฑn oฤŸlunun mal varlฤฑฤŸฤฑna tedbir konuldu

Fon soruลŸturmasฤฑnda AKP'li Hayati Yazฤฑcฤฑ'nฤฑn oฤŸlu Mustafa Yazฤฑcฤฑ'nฤฑn mal varlฤฑฤŸฤฑna tedbir konuldu.
Hayati Yazฤฑcฤฑ

ฤฐstanbul Cumhuriyet BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑ Terรถrizmin Finansmanฤฑ ve Aklama Suรงlarฤฑ SoruลŸturma Bรผrosu tarafฤฑndan yรผrรผtรผlen fon soruลŸturmasฤฑ kapsamฤฑnda, AKP Siyasi ve Hukuki ฤฐลŸlerden Sorumlu Genel BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Hayati Yazฤฑcฤฑ’nฤฑn oฤŸlu Mustafa Yazฤฑcฤฑ’nฤฑn tรผm mal varlฤฑฤŸฤฑna tedbir kararฤฑ getirildi. Karar TฤฐP Milletvekili Ahmet ลžฤฑk tarafฤฑndan sosyal medya hesabฤฑndan duyuruldu.

SoruลŸturma kapsamฤฑ ne iรงeriyor

Cumhuriyet BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑ, 5237 sayฤฑlฤฑ Tรผrk Ceza Kanunu’nun 282. Maddesinde dรผzenlenen suรงtan kaynaklanan mal varlฤฑฤŸฤฑ deฤŸerlerini aklama suรงu ile 6362 sayฤฑlฤฑ Sermaye Piyasasฤฑ Kanunu’na muhalefet suรงlarฤฑna dair 2026/149004 sayฤฑlฤฑ soruลŸturmayฤฑ yรผrรผtรผyor.

SoruลŸturma dosyasฤฑna gรถre, Borsa ฤฐstanbul Pay Piyasasฤฑnda iลŸlem gรถren bazฤฑ hisselerde portfรถy yรถnetim sektรถrรผ aracฤฑlฤฑฤŸฤฑyla manipรผlatif eylemler gerรงekleลŸtirildiฤŸine dair ihbarlar รผzerine re’sen incelemeler baลŸlatฤฑldฤฑ. ฤฐncelemelerde bazฤฑ hisselerin deฤŸerinde yaklaลŸฤฑk 100 kata varan artฤฑลŸlar tespit edildi ve sรถz konusu artฤฑลŸlarฤฑn anormal fiyat hareketi niteliฤŸinde olduฤŸu deฤŸerlendirildi.

https://x.com/ahmetsahmets/status/2105364243059204588?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 30, 2026</a></blockquote> <script async src=”https://platform.x.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>
Borsatek'i Facebook'ta takip et
Facebook'ta takip et

BaลŸsavcฤฑlฤฑk evraklarฤฑnda, hisselerin bรผyรผk bรถlรผmรผnรผn fonlar aracฤฑlฤฑฤŸฤฑyla toplandฤฑฤŸฤฑ, fon iลŸlemleriyle piyasadan yapฤฑlan alฤฑmlarฤฑn hem ilgili ลŸirketin hisse deฤŸerinde hem de alฤฑm yapan fonlarฤฑn deฤŸerinde eลŸ zamanlฤฑ artฤฑลŸa yol aรงtฤฑฤŸฤฑ belirtildi. 6362 sayฤฑlฤฑ Kanunun 107. Maddesinde tanฤฑmlanan piyasa dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑฤŸฤฑ suรงunun, sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn fiyat ve arz-talep koลŸullarฤฑna iliลŸkin yanlฤฑลŸ veya yanฤฑltฤฑcฤฑ izlenim uyandฤฑrma amacฤฑyla yapฤฑlan alฤฑm satฤฑmlarฤฑ kapsadฤฑฤŸฤฑ hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.

ลžirketlerin piyasa deฤŸeri, sermayesi, รถz sermayesi ve dรถnemsel kรขr aรงฤฑklamalarฤฑ incelendiฤŸinde, defter deฤŸeri ile piyasa deฤŸeri/defter deฤŸeri oranlarฤฑ arasฤฑnda gรผncel iลŸlem fiyatlarฤฑyla uyuลŸmayan belirgin bir fark bulunduฤŸu ifade edildi.

Borsa ฤฐstanbul

131 fonun TEFAS iลŸlemleri durduruldu

SoruลŸturma evraklarฤฑna gรถre fon sahiplerinin bireysel olarak ilgili hisselerde alฤฑm yaptฤฑฤŸฤฑ, bu alฤฑmlarฤฑn talep yaratarak hisse deฤŸerini yรผkselttiฤŸi, aynฤฑ hisselerin ardฤฑndan fon sahipleri ve yรถneticileri tarafฤฑndan fonlara satฤฑldฤฑฤŸฤฑ kaydedildi. Bu iลŸlemlerin hem hisse deฤŸerinde yeniden artฤฑลŸa hem de fon deฤŸerinde yรผkseliลŸe neden olduฤŸu belirtildi.

Evrakta, ลŸirketlerin gerรงek deฤŸerinin yรผzlerce katฤฑ bir seviyede gรถsterildiฤŸi, fiyat artฤฑลŸฤฑnฤฑn ลŸirketlerin faaliyetleriyle baฤŸlantฤฑsฤฑ bulunmadฤฑฤŸฤฑ ve yapay yรผkseliลŸ yoluyla ciddi miktarda menfaat elde edildiฤŸi vurgulandฤฑ. Bu durumun piyasa dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑฤŸฤฑ suรงuna karลŸฤฑlฤฑk geldiฤŸi ve suรง geliri elde edildiฤŸi yรถnรผnde kuvvetli ลŸรผphe oluลŸtuฤŸu belirtildi. Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu Karar Organฤฑ’nฤฑn 17 Eylรผl 2026 tarihli ve 57/1707 sayฤฑlฤฑ kararฤฑ uyarฤฑnca 131 fonun TEFAS’ta alฤฑm satฤฑm iลŸlemleri durduruldu.

EลŸ ve รงocuklar dahil kapsamlฤฑ tedbirler istendi

Tespitlerin ardฤฑndan kimlik bilgileri belirtilen kiลŸiler ve bu kiลŸilerin temsil ettiฤŸi ลŸirketler hakkฤฑnda araลŸtฤฑrma yapฤฑlmasฤฑ iรงin ilgili kurumlara resmi yazฤฑ gรถnderildi. Yazฤฑda, listede yer alan kiลŸiler ile eลŸ ve รงocuklarฤฑ dahil aile bireylerinin banka ve รผye kuruluลŸlar nezdinde yapacaฤŸฤฑ devir, temlik, satฤฑลŸ, baฤŸฤฑลŸ, ipotek tesisi, hesap kapatma, yรผksek tutarlฤฑ nakit รงekimi ve EFT/havale gibi mal varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ azaltฤฑcฤฑ iลŸlemler bakฤฑmฤฑndan tedbir alฤฑnmasฤฑ istendi. Bu kiลŸilerce bรถyle bir iลŸlem talep edilmesi halinde, iลŸlem gerรงekleลŸtirilmeden รถnce BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑn gรถrรผลŸรผnรผn alฤฑnmasฤฑ gerektiฤŸi bildirildi.

Yazฤฑda ayrฤฑca olaฤŸan faaliyet dฤฑลŸฤฑ, tutar veya sฤฑklฤฑk bakฤฑmฤฑndan dikkat รงekici, mal varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ azaltฤฑcฤฑ ya da muvazaalฤฑ sayฤฑlabilecek ลŸรผpheli iลŸlemlerden BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑn gecikmeksizin haberdar edilmesi talep edildi.

Tรผrkiye Bankalar BirliฤŸi, Tรผrkiye Katฤฑlฤฑm Bankalarฤฑ BirliฤŸi ve Tรผrkiye Noterler BirliฤŸi’nden yazฤฑnฤฑn tรผm รผye banka ve noterliklere duyurulmasฤฑ istendi. Tapu ve Kadastro Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ, Denizcilik Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ ve Sivil Havacฤฑlฤฑk Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden ise listedeki kiลŸiler ve eลŸleri adฤฑna kayฤฑtlฤฑ taลŸฤฑnmaz, gemi ve hava aracฤฑ bulunup bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn tespit edilmesi ve varlฤฑk listesinin BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸa iletilmesi talep edildi. Yazฤฑda son olarak, ilgili kiลŸilerin hesaplarฤฑndaki sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn dondurulmasฤฑ ve mal varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ azaltฤฑcฤฑ iลŸlem taleplerinin Mali Suรงlarฤฑ AraลŸtฤฑrma Kurulu BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’na (MASAK) gecikmeksizin bildirilmesi istendi.

Mustafa Yazฤฑcฤฑ kimdir?

Mustafa Yazฤฑcฤฑ, AKP Siyasi ve Hukuki ฤฐลŸlerden Sorumlu Genel BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ve eski bakan Hayati Yazฤฑcฤฑ’nฤฑn oฤŸlu. Fon soruลŸturmasฤฑ kapsamฤฑnda tรผm mal varlฤฑฤŸฤฑna tedbir kararฤฑ getirilmiลŸtir.

Fon soruลŸturmasฤฑ kapsamฤฑnda kaรง fonun iลŸlemi durduruldu?

Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu Karar Organฤฑ’nฤฑn 17 Eylรผl 2026 tarihli kararฤฑ uyarฤฑnca 131 fonun TEFAS’ta alฤฑm satฤฑm iลŸlemleri durdurulmuลŸtur.

Gรผnรผn videosu hazฤฑrlanฤฑyor.

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013663.11 -2.13%
BIST 5010259.22 -2%
BIST 10010945.78 -1.97%
BIST 50012454.57 -2.08%
BIST TUM-10036180.07 -2.66%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.941249.95330.08%
EURO 55.988556.00110.15%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.775460.80290.41%
ร‡ฤฐN YUANI 7.50917.51070.16%
AVUSTRALYA DOLARI 35.121535.13950.14%
KANADA DOLARI 35.777135.79590.3%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3980.78-1.01%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6396.41-0.87%
GRAM ALTIN SERBEST P.6378.29-1.92%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)81.27-2.93%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)127900.00-1.46%
HAS ALTIN GRAM (TL)6364.43-0.87%
Kripto verisi ลŸu anda gรถrรผntรผlenemiyor.

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam