Musul düştü, IŞİD kontrolüne geçti

Musul düştü, IŞİD kontrolüne geçti

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmek için dört gündür çarpışan radikal Sünni isyancılar, kentin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi. 28 Türk şöförün durumu belirsiz

A+A-

 Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmek için dört gündür çarpışan radikal Sünni isyancılar, kentin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.

Kentteki askeri üsleri ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞID) militanları, hapishanelerdeki yüzlerce mahkumu serbest bırakırken, Irak'ın Şii hükümetinin ülkede güvenliği sağlama çabalarına da darbe vurdu.

IŞİD dört gün önce Musul'un yanı sıra ülkenin kuzeyindeki diğer kentlere yönelik taarruza başladı.

Musul'da kontrolün yitirilmesi Irak hükümetinin geçen yıldan bu yana ülkede güç kazanan Sünni isyancıları bastırmakta zorlandığını gösteriyor.

Suriye'de üç yıldır Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan IŞİD militanları, Suriye'nin Irak sınırına komşu doğu topraklarında kontrolü elinde bulunduruyor.

Irak'ın batısı ve Suriye'nin doğusunda kontrol altında tuttuğu toprakları birleştirmeye çalışan IŞİD, Suriye'deki diğer militan gruplardan da destek alıyor.

Irak güvenlik kaynakları, RPG bombaları, nişancı tüfekleri ve araçlara monte edilmiş ağır makinelilerle saldıran isyancıların kentteki neredeyse tüm polis ve ordu kontrol noktalarını ele geçirdiğini söylüyor.

Irak ordusunun Musul'daki bir üssünde görevli bir albay, "Bu sabah Musul'u kaybettik. Asker ve polis pozisyonlarını terk etti. Tüm kontrol IŞİD teröristlerinin eline geçti... Güvenlik güçleri için tam bir kayıp" dedi.

28 Türk tanker şöförünün durumu

Basında yer alan haberlerde, 28 Türk tanker şoförü Musul'da militanlarca rehin alındığı belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de tanker şoförlerinin kaçırıldığına dair haberleri şu aşamada ne yalanlayabildiklerini ne de doğrulayabildiklerini söyledi.

IŞİD militanlarının Musul'un güneyindeki Ghizlani üssünü ele geçirdiği ve üsteki yüksek güvenlikli hapishanede 200'den fazla mahkumu serbest bıraktığı güvenlik güçlerine kenti terk etmeleri için emir verildiği belirtiliyor.

Üslerini terk eden asker ve polislerin IŞİD'in eline geçmemesi için cephanelikleri ve yakıt depolarını ateşe verdi. Militanların başka bir hapishaneye daha girdikleri ve çoğu IŞİD ve el Kaide mensubu 1,000'in üzerinde mahkumu serbest bıraktıklarını bildiriliyor.

Musul vilayetinde binlerce aile çarpışmalar nedeniyle başta özerk Kürt yönetimi olmak üzere ülkenin başka bölgelerine kaçmış durumda.

Musul valisi Athil Nuceyfi dün televizyondan Musul halkına hitap ederek Irak'ta gücünü giderek artıran ve Cuma günü kente giren isyancılara karşı savaşmalarını istemişti. Nuceyfi dün geç saatlerde militanlarca abluka altına alınan vilayet merkez binasından kaçmayı son anda başardı.

Etiketler : , , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.