Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati, kamu bankalarฤฑnฤฑn sermayelerinin hazineden kaynak aktarฤฑlmasฤฑ yoluyla gรผรงlendirileceฤini, bรถylece yatฤฑrฤฑmcฤฑlar iรงin yeni kredi imkรขnlarฤฑnฤฑn geniลletileceฤini kaydetti. Bakan Nebati, son dรถnemde sฤฑk sฤฑk bir araya geldiฤi milletvekilleri, ekonomist, akademisyen ve iล dรผnyasฤฑ temsilcilerine finans sektรถrรผne yรถnelik atฤฑlacak yeni adฤฑmlarla ilgili bilgi verdi.
Takvim yok!
Tรผrkiye internet sitesinde yayฤฑnlanan habere gรถre Bakan Nebati, yeni ekonomik modelin bir takvime baฤlฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ da kaydetti. Nebati โBir takvime dayalฤฑ program ilan etmeyeceฤiz. Reform programฤฑmฤฑz olmayacak. Adฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑ sฤฑrayla uygulamaya koyacaฤฤฑz. Takvime baฤlamayacaฤฤฑz. Atacaฤฤฑmฤฑz adฤฑmlar olgunlaลtฤฑkรงa Cumhurbaลkanฤฑ ilan edecek ve hemen uygulamaya girecekโ dedi.
Edinilen bilgilere gรถre Nebatiโnin basฤฑna kapalฤฑ toplantฤฑlarda verdiฤi bazฤฑ รถnemli mesajlar ลรถyle:
รnรผmรผzdeki sรผreรงte, kamu bankalarฤฑnฤฑn sermayelerine hazineden transfer yapฤฑlacak. Kaynak aktarฤฑmฤฑ ile kamu bankalarฤฑnฤฑn kredi imkรขnlarฤฑ geniลleyecek. Kamu gelirlerine dayalฤฑ ve altฤฑna dayalฤฑ sertifika รงฤฑkarฤฑlacak. BOTAล gibi KฤฐTโlerin gelirlerine dayalฤฑ hisse senedi รงฤฑkarฤฑlacak. Merkez Bankasฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla uzun vadeli repo uygulamasฤฑ gรผndemde. Bu uygulamalarla tasarruflarฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ ve Tรผrk lirasฤฑnฤฑn cazip hรขle getirilmesi hedefliyoruz. Sermaye piyasalarฤฑnฤฑn bรผyรผtรผlmesi iรงin vergisel iyileลtirmeler olabilecek. Bankalarฤฑn sanayicilere daha fazla kredi aรงmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan adฤฑmlar olacak.
Kur korumalฤฑ mevduat sistemine ลirketlerin de dahil edilmesine yรถnelik kanun รงฤฑktฤฑ. Buna gรถre dรถviz ve altฤฑn hesaplarฤฑnฤฑ kur korumalฤฑ TL mevduat ve katฤฑlma hesaplarฤฑna dรถnรผลtรผren ลirketlere kurumlar vergisi istisnasฤฑ saฤlanacak. Uygulama yรถnetmeliklerini yayฤฑnlanacaฤฤฑz, ลirketlere ait 90 milyar dolar civarฤฑnda mevduat sรถz konusu. Bunun 10 milyar dolarฤฑnฤฑn รงรถzรผlmesini bekliyoruz. Yaptฤฑฤฤฑmฤฑz hesaplamalarda 10 milyar dolar bozdurulursa, ลirketler 13 milyar lira vergi istisnasฤฑndan yararlanmฤฑล olacak. Yeni baลka enstrรผmanlarla รถnรผmรผzdeki gรผnlerde kurlarda daha fazla gerileme bekliyoruz.
ฤฐhracata ve istihdama dรถnรผk bรผyรผme modeli hedefimiz var. Kredi Garanti Fonu (KGF) aracฤฑlฤฑฤฤฑyla kredi vereceฤiz. Ama bu kredileri รงok sฤฑkฤฑ takip edeceฤiz. Evvelden, sunulan kredilerin yรผzde 70โi kata, yata, dรถvize gitmiล. Bunlarฤฑ tespit ettik. Artฤฑk kontrollรผ ve proje bazlฤฑ verilecek. Gereken takip yapฤฑlacak.
Hedefimiz enflasyonu aลaฤฤฑ รงekmek. Bir sรผre yรผzde 40โlar civarฤฑnda olacak. Yaz aylarฤฑnda bir miktar dรผลme olacak. Yฤฑl sonunda baz etkisiyle yรผzde 30โlarฤฑn altฤฑna indirmeyi hedefliyoruz.
Doฤrudan yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemde artmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Tรผrkiye yรถnelik bir ilgi olduฤunu gรถrรผyoruz. Bunun istihdama da katkฤฑsฤฑ olacak. Yakฤฑn tarihte yurt dฤฑลฤฑna bazฤฑ ziyaretlerimiz olacak. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarla gรถrรผลeceฤiz







