Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Nebati: Enflasyonla mรผcadelede kararlฤฑyฤฑz!

Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati, "Biz enflasyonla mรผcadelede kararlฤฑlฤฑkla adฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑ atmaya devam edeceฤŸiz. Yeni baลŸarฤฑ hikayelerini hep beraber yazacaฤŸฤฑzโ€™โ€™ dedi.
Nebati: Enflasyonla mรผcadelede kararlฤฑyฤฑz! Borsatek

Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati, ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ (ฤฐTO) ev sahipliฤŸinde dรผzenlenen โ€˜ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ ฤฐลŸ Dรผnyasฤฑ BuluลŸmasฤฑโ€™ programฤฑna katฤฑldฤฑ. Toplantฤฑya ฤฐTO BaลŸkanฤฑ ลžekib Avdagiรงโ€™in yanฤฑ sฤฑra ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ Meclis รœyeleri, Meslek Komitesi รœyeleri, iลŸ dรผnyasฤฑ ve sivil toplum kuruluลŸu liderleri katฤฑldฤฑ. Bakan Nebati yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada enflasyonun kรผresel bir problem olarak ortaya รงฤฑktฤฑฤŸฤฑna dikkat รงekerek enflasyonla mรผcadelenin kararlฤฑlฤฑkla devam edeceฤŸine vurgu yaptฤฑ. Toplantฤฑnฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸ konuลŸmasฤฑnฤฑ yapan ฤฐTO BaลŸkanฤฑ ลžekib Avdagiรง ise Bakan Nebatiโ€™ye iลŸ dรผnyasฤฑnฤฑn talep ve beklentilerini aktardฤฑ.

“ร–zgรผvenimizin altฤฑ boลŸ deฤŸil”

Enflasyonla mรผcadelede kararlฤฑlฤฑkla adฤฑmlar attฤฑklarฤฑnฤฑ ifade eden Bakan Nebati, โ€˜โ€™Enflasyon kรผresel bir sorun olarak ortaya รงฤฑktฤฑ. Enflasyon tรผm dรผnyanฤฑn gรผndeminde bir sorun, bu konuyu daha รงok konuลŸacaฤŸฤฑz. Biz problemleri yok saymฤฑyoruz. Halฤฑnฤฑn altฤฑna sรผpรผrme niyetimiz yok. Kalฤฑcฤฑ รงรถzรผmler iรงin รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Kรถtรผmserler karamsarlฤฑฤŸa devam etsinler. Bizim iyimserliฤŸimiz onlara da yeter. Bizim รถzgรผvenimizin altฤฑ kesinlikle boลŸ deฤŸil. Kimsenin en ufak bir endiลŸesi dahi olmasฤฑn. Gerekirse ecdadฤฑmฤฑz gibi gemileri karadan yรผrรผtรผr, yolumuzdan hedefimizden sapmayฤฑzโ€™โ€™ diye konuลŸtu.

“Kรผresel bรผyรผme tahminleri yรผzde 1 dรผลŸtรผ”

ABDโ€™de katฤฑldฤฑklarฤฑ toplantฤฑlarda enflasyon konusunun da yer aldฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getiren Bakan Nebati, “Dรผnya Bankasฤฑ ve IMF toplantฤฑlarฤฑ iรงin Washingtonโ€™daydฤฑk. ร‡ok yoฤŸun toplantฤฑlar serisini gerรงekleลŸtirdik. KonuลŸulan ลŸeyler aynฤฑ ลŸeyler. Bugรผn kรผresel ekonominin dalgalฤฑ seyrettiฤŸi dรถnemden geรงiyoruz. Dรผnya salgฤฑnฤฑn oluลŸturduฤŸu ekonomik tahribatฤฑ onarmaya รงalฤฑลŸฤฑrken enflasyon kรผresel problem olarak ortaya รงฤฑktฤฑ. Her oturumun en รถnemli maddesi enflasyondu. Enerji ve gฤฑda olmak รผzere fiyatlarda artฤฑลŸlar oldu. Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑ ekonomideki bรผyรผme tahminlerini yรผzde 1 oranฤฑnda dรผลŸรผrdรผ. BM, 2022 kรผresel bรผyรผme tahminlerini 3,6โ€™dan 2,6โ€™ya dรผลŸรผrdรผฤŸรผnรผ aรงฤฑkladฤฑ” dedi.

“Turizmde Rusya ve Ukraynaโ€™dan gelemeyecek turist sayฤฑsฤฑnฤฑ alternatiflerle kapatacak kapasitedeyiz”

Rusya ve Ukrayna savaลŸฤฑnฤฑn turizme etkisinden de konuลŸan Nebati, “Turizmde Rusya ve Ukraynaโ€™dan gelemeyecek turist sayฤฑsฤฑnฤฑ diฤŸer รผlkelerden saฤŸlayacak kapasitedeyiz, รงeลŸitliliฤŸe sahibiz. Sadece turizmde deฤŸil tรผm alanlarda krizden รงok farklฤฑ รงฤฑkacak bir Tรผrkiyeโ€™nin sesini duyuyoruz. SavaลŸ ortamฤฑ emtia fiyatlarฤฑnฤฑn artmasฤฑna neden oluyor. Sรถz konusu sorunlarฤฑn enflasyon ve cari dengeye yansฤฑmalarฤฑnฤฑ ortadan kaldฤฑracak รถnlemleri almaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandฤฑ.

“Kรผresel risklerin farkฤฑndayฤฑz tรผm adฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑ buna gรถre atฤฑyoruz”

Bakan Nebati konuลŸmasฤฑna ลŸรถyle devam etti: “KDV iadelerinin zamanฤฑnda รถdenmesi รถnceliklerimiz arasฤฑna aldฤฑk. Son 4 ayda hayata geรงirdiklerimizle gerรงekten bir รงok sorunun รผstesinden geldik. Enflasyonla mรผcadele konusunda denetimler yapmaya devam ediyoruz. ฤฐลŸyerinde usulsรผzlรผk tespit edilenler ceza alฤฑyor. Bizim kulaklarฤฑmฤฑz sizde, reel sektรถr olmaksฤฑzฤฑn adฤฑm atmฤฑyoruz.ฤฐลŸ dรผnyasฤฑnฤฑn sorunlarฤฑnฤฑ CumhurbaลŸkanฤฑmฤฑz รถnderliฤŸinde รงรถzmeye devam edeceฤŸiz. SavaลŸฤฑmฤฑz enflasyonla ilgili olacak. Enflasyon belasฤฑyla mรผcadelede รถnemli adฤฑmlar atฤฑyoruz. Kararlฤฑlฤฑkla ortaya koyacaฤŸฤฑz. Kรผresel risklerin farkฤฑndayฤฑz tรผm adฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑ buna gรถre atฤฑyoruz. ฤฐลŸ dรผnyasฤฑ ile istiลŸare altฤฑnda olacaฤŸฤฑz. ฤฐลŸ dรผnyasฤฑnฤฑn fikirlerini asla kulak arkasฤฑ etmeyeceฤŸiz. GeรงmiลŸ 20 yฤฑlda elde ettiฤŸimiz baลŸarฤฑlar gelecek iรงin baลŸarฤฑlarฤฑn teminatฤฑdฤฑr. Tarihsel birikimimizi yarฤฑnlara taลŸฤฑyarak dรผnyanฤฑn birรงok sorunu aลŸmasฤฑnฤฑ saฤŸlayacak avantajlara sahibiz. Biz bu topraklara รถzรผmรผze gรผven duyuyoruz. Yarฤฑna yรถn veren hedef รผlke Tรผrkiye olma yolunda karamsarlฤฑฤŸa kapฤฑlmamฤฑz asla sรถz konusu olmayacaktฤฑr. Biz bu topraklarฤฑn insanฤฑna tam bir inanรงla baฤŸlฤฑyฤฑz. Her zorlukta bir kolaylฤฑk vardฤฑr. ฤฐลŸler iyimserlikle bakฤฑlarak, alternatifler gรถzeterek รงรถzรผlรผr. Karamsarlar yolumuzdan รงekilsin. Yapฤฑcฤฑ her tรผrlรผ sรถz baลŸฤฑmฤฑzฤฑn รผstรผndedir”.

Toplantฤฑnฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸ konuลŸmasฤฑnฤฑ yapan ฤฐTO BaลŸkanฤฑ ลžekib Avdagiรง ise โ€™โ€™Bizim ihtiyaรง duyduฤŸumuz en รถnemli ลŸey; รผretimin devamฤฑ, ticaret ve ihracatฤฑn aynฤฑ ivmeyle sรผrdรผrmesi iรงin gerekli olan elveriลŸli iklimin muhafaza edilmesidir. Bunu saฤŸlayacak ลŸartlar ise istihdam รผzerindeki yรผklerin indirilmesi, makul vergi oranlarฤฑ, hukuksal reformlar gibi unsurlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra enflasyonla mรผcadeledir. Bundan sonra tรผm gรผcรผmรผzle enflasyonla mรผcadeleye odaklanmalฤฑyฤฑzโ€™โ€™ dedi.

Avdagiรง: “Tรผrkiye Modeliโ€™ni destekliyoruzโ€™โ€™

Tรผrkiyeโ€™nin bir tercihte bulunarak, โ€˜รผretim, yatฤฑrฤฑm, istihdam ve ihracatโ€™ odaklฤฑ bir ekonomik modeli uygulamaya soktuฤŸunu hatฤฑrlatan Avdagiรง, โ€œCumhurbaลŸkanฤฑmฤฑzฤฑn ortaya koyduฤŸu, Bakanฤฑmฤฑzฤฑn yolunu aรงtฤฑฤŸฤฑ โ€˜Tรผrkiye Modeliโ€™, yรผzlerce defa denenmiลŸi yeniden denemeye odaklฤฑ reรงetelerden farklฤฑ bir yaklaลŸฤฑm getiriyor. Biz de bu ekonomik modeli destekliyoruz. ฤฐnanฤฑyoruz ki, Hรผkรผmetin uygulamaya soktuฤŸu tedbirlerle Tรผrkiye, bu kรผresel kriz sรผrecini en az zarar, hatta baลŸarฤฑyla atlatacaktฤฑrโ€ dedi.

KDV indirimi talebi

ฤฐลŸ dรผnyasฤฑnฤฑn taleplerini de aktaran Avdagiรง, โ€˜โ€˜ฤฐstihdam konusu รงok รถnemli. Bu konuda verilen teลŸvikler รงok รถnemli. Sanayicinin beklentisi enflasyonla mรผcadelede girdi maliyetlerinin dรผลŸรผrรผlmesi. Son dรถnemde KDV konusunda รงok รถnemli adฤฑmlar atฤฑldฤฑ. SaฤŸlฤฑk hizmetleri, yeme iรงme sektรถrรผ, optik sektรถrleri, KDVโ€™nin yรผzde 1โ€™e dรผลŸรผrรผlmesini istiyorlar. Kamuyla iลŸ yapan iลŸletmelerimizin enflasyona oranlฤฑ olarak otomatik gรผncellenecek dinamik bir fiyat farkฤฑ kararnamesi beklentileri mevcut. Tasfiye hakkฤฑ iรงin tamamlanma oranฤฑnฤฑn yรผzde 50โ€™ye รงekilmesi talep ediliyor. Rusya-Ukrayna arasฤฑndaki รงatฤฑลŸmalar sebebiyle รผyelerimizin ve bu bรถlgede ticaret yapan firmalarฤฑmฤฑzฤฑn zorluklarฤฑnฤฑn bir an evvel รงรถzรผlmesi iรงin desteklerinizi bekleniyor. ฤฐstanbulโ€™daki sanayi tesislerinin; yeni teknoloji ile hat yenileme ve bu kapsamda kapasite artฤฑrma, yeลŸil mutabakata yรถnelik รผretim araรงlarฤฑnda yapฤฑlacak yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn teลŸvik kapsamฤฑna alฤฑnmasฤฑ iรงin desteฤŸinizi talep ediyoruzโ€™โ€™ aรงฤฑklamalarฤฑnda bulundu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.643446.66850.02%
EURO 53.198653.2952-0.14%
JAPON YENฤฐ 3.4693.4780.12%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.669657.7226-0.1%
STERLฤฐN 61.774461.8241-0.17%
ร‡ฤฐN YUANI 6.86316.86810.09%
RUS RUBLESฤฐ 0.60560.6060%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59950.16 0.4732%
Ethereum 1591.25 1.0242%
Tether USDt 1.00 0.0259%
BNB 556.25 0.5445%
Solana 74.63 3.6673%
USDC 1.00 0.0002%
XRP 1.05 0.4169%
Dogecoin 0.07 -0.5657%
Toncoin 1.60 0.9441%
Cardano 0.14 0.2646%
Shiba Inu 0.00 1.9583%
Avalanche 6.65 2.0873%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam