Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati Bloomberg HT-Habertรผrk ortak yayฤฑnฤฑnda gรผndeme iliลkin sorularฤฑ yanฤฑtladฤฑ.ย
Nebati’nin yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalar ลรถyle:
20 Aralฤฑk tarihi bir gรผndรผ. Tรผrkiye’nin makroekonomik gรถstergelerinde sorun yoktu. O gรผn ile psikolojik etkiyi ortadan kaldฤฑrdฤฑk.
Kuru korumalฤฑ mevduatta Dรถvizden dรถnรผลlerin payฤฑ yรผzde 49’a yรผkseldi.
Dรผn akลam itibariyle 340 milyar TL’ye ulaลtฤฑ KKM bรผyรผklรผฤรผ.
Yasanฤฑn verdiฤi imkan 31 Aralฤฑk 2022’ye kadar. Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn bu tarihten sonra bunu 1 yฤฑl uzatma ya da vaktinden รถnce kesme yetkisi var.
Bu enstrรผmandan รงฤฑkฤฑล optimal noktaya vardฤฑฤฤฑmฤฑz zaman olacak.
Tรผrkiye’de enflasyon iรงeriden ve dฤฑลarฤฑdan kaynaklanฤฑyor. Dรผnyada enflasyon temel bir problem. 1973 krizi sonrasฤฑnda da aynฤฑ ลeyler yaลandฤฑ. Batฤฑ รผlkeleri ciddi bir mรผdahalede bulundu.
Bu enflasyon baลlarken bir รถngรถrรผde bulunmuลtum. Dรผnya enflasyonu konuลmaya devam edecek. รok sert de tedbir alamฤฑyorlar.
ฤฐรงeride biz kurdan etkileniyoruz. 20 Aralฤฑk akลamฤฑna kadar dรถviz kurlarฤฑndaki fiyatlama hep bir sonraki adฤฑmlarla yapฤฑldฤฑ. Spekรผlatif, manipรผlatif iลlemler de oldu.
Model deฤiลimindeki temel problem kur ve enflasyondu. รzerimizde bir yรผk var. 3 ayฤฑn enflasyon yรผkรผ yรผzde 27-28 civarฤฑnda. Biz bu yรผkle bu yฤฑla devam edeceฤiz. Enflasyonda yaz aylarฤฑnda gevลeme bekliyoruz.
Tรผrkiye’de toprak suya doydu, barajlar kapaklarฤฑ aรงmak zorunda kaldฤฑ. Tarฤฑmsal รผretimde sฤฑkฤฑntฤฑ yaลanmayacak.
Yarฤฑn bir paket aรงฤฑklayacaฤฤฑz. Psikolojiyi tersine รงevirmek iรงin bir adฤฑm atacaฤฤฑz. Yฤฑl sonunda yรผzde 24’ler civarฤฑ bir enflasyon gรถreceฤiz. Haziran ayฤฑ seรงimlerinden รถnce Mayฤฑs ayฤฑnda enflasyonu tek hanede gรถreceฤiz. Seรงime tek haneli enflasyonla gideceฤiz.
Yastฤฑk altฤฑ altฤฑn paketi
Tรผrkiye’de altฤฑn bir gerรงek. Dรผฤรผnlere giderken altฤฑn gรถtรผrรผrรผz. Bu altฤฑnlar yastฤฑk altฤฑnda duruyor. Bu altฤฑnlarฤฑn ekonomiye kazandฤฑrฤฑlmasฤฑ noktasฤฑndaki adฤฑmlarฤฑ biraz daha geniลletelim. Darphaneyi ve bankalarฤฑ bunun iรงine sokacaฤฤฑz. Akredite olan kuyumcular iลbirliฤi ile bunu da Tรผrkiye’ye yayacaฤฤฑz. Bรผtรผn paydaลlarla birlikte geniล bir ลekilde geleceฤiz. 5 bin ton, 250 milyar dolar eder. Yรผzde 10’u gelse 25 milyar dolar eder. Beklentimiz bunu รงekebileceฤimiz yรถnรผnde. Burada psikoloji รงok รถnemli. Temenni, istikrar, gรผven bunlarฤฑn hepsini bir araya getirdiฤiniz zaman, KKM’ye olan ilgiyi altฤฑnla taรงlandฤฑrdฤฑฤฤฑmฤฑz zaman yatฤฑrฤฑmcฤฑ belli bir noktaya gelecek.
“ลu an en bรผyรผk sorunumuz enflasyon”
Modelimiz รผretim, ihracat odaklฤฑ. Biliลimde รงok รงok iyiyiz. 15-20 yฤฑlฤฑnฤฑn รถncesi deฤiliz. Bรถylesi bir noktada รผst dรผzey teknoloji รผretimini merkeze alan bir model. Bu model bir Tรผrkiye modeli. Tรผrkiye รถzgรผn bir รผlke. Tรผrkiye 21 Aralฤฑk itibariyle yeni bir dรถnรผลรผm yaparak gรผveni artฤฑrฤฑcฤฑ adฤฑmlarฤฑ saฤlฤฑyor.
Model deฤiลiminde her zaman sancฤฑlฤฑ bir dรถnem vardฤฑr. Biz enflasyon ve kur riskini รผzerimize aldฤฑk. Bu riskin temizlenmesi lazฤฑm. Bir taraftan yatฤฑrฤฑm รผretim adฤฑmlarฤฑ atarken bir taraftan da aldฤฑฤฤฑmฤฑz riskleri รผzerimizden atacaฤฤฑz. Yarฤฑn yeni KGF’nin ayrฤฑntฤฑlarฤฑnฤฑ paylaลacaฤฤฑz.
ลu an en bรผyรผk sorunumuz enflasyon. Kur sabit deฤil stabil gidiyor. Oynaklฤฑk en az seviyede. Yรผzde 5 bรผyรผme hedefimiz var. Ama bunu dengeli bir bรผyรผme olarak ele alacaฤฤฑz. Enflasyonu azdฤฑrmasฤฑna izin vermeyeceฤiz. Bรผtรงe disiplini bizim en bรผyรผk avantajฤฑmฤฑz. Dolayฤฑsฤฑyla disiplinden taviz vermeden bรผyรผyeceฤiz.
ลeffaf olan bir insanฤฑm. ฤฐnandฤฑฤฤฑm ลeyi sรถylerim. Londra’da enflasyonun kรผltรผrel sebeplerden yรผksek olduฤu sรถzรผ uydurma bir sรถzdรผr. Ama altฤฑn รถrneฤinde olduฤu gibi biz altฤฑna รถnem veririz.







