New York borsası düşüşte 5. gününde

New York borsası düşüşte 5. gününde

New York Borsası, haftanın ilk işlem gününü Çin'e ilişkin endişelerin artması nedeniyle sert düşüşle tamamladı.

A+A-

New York Borsası, haftanın ilk işlem gününü Çin'e ilişkin endişelerin artması nedeniyle sert düşüşle tamamladı.

Kapanışta, Dow Jones Endeksi 304,49 puan (yüzde 1,87) değer kaybederek 16.010,18 puana, Standard Poor's 500 Endeksi 49,40 puan (yüzde 2,56) azalışla 1.881,94 puana geriledi. Günün en kötü performansını gösteren Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 142,53 puan (yüzde 3,04) kayıpla 4.543,97 puana indi.

Bu sonuçlarla düşüşünü 5. güne taşıyan endekslerin üzerinde Çin'den gelen olumsuz veriler etkili oldu. Söz konusu verilere göre, Çinli sanayi şirketlerinin karları, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,8 geriledi.

ABD'de açıklanan verilere göre, kişisel gelirler, ağustosta yüzde 0,3 artışla beklentinin hafif altında kaldı. Kişisel harcamalar ise yüzde 0,4 ile beklenenden hızlı arttı. Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakından izlediği Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, ağustosta aylık bazda sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 0,3 oldu.

Piyasaları etkileyen bir başka gelişme, New York Fed Başkanı William Dudley'in faiz oranlarına yönelik açıklamasıydı. ABD ekonomisinin küresel büyümeye ilişkin belirsizliklere rağmen iyi durumda olduğunu savunan Dudley, "Benim beklentime göre, faizleri muhtemelen yılın geri kalanında artırmaya başlayacağız" dedi.

Analistler, piyasalardaki panik havasının hafta boyunca devam edebileceğini belirtirken, yatırımcıların Fed yetkililerinin konuşmalarına ve cuma günü açıklanacak istihdam verilerine odaklanacağını vurguluyor.

Öte yandan emtia fiyatları düşük talep korkularıyla son birkaç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bununla beraber emtia işlemcisi Glencore'un Hong Kong'da işlem gören hisseleri bugün yüzde 28'e varan düşüşler yaşarken, dün de Londra'da işlem gören hisseler sert düşüşler yaşamıştı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 2.2 düşerek Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Çin'de ise CSI300 ve Shanghai bileşik endeksi yüzde 1.8 düştüler.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.