New York borsasında hafta başlarken öne çıkan hisseler

New York borsasında hafta başlarken öne çıkan hisseler

S&P 500’de 4330 desteğini trend değişimi açısından kritik destek olarak takip etmeye devam ediyoruz.

A+A-

ABD endeksleri, dört haftalık kazanç serisini sonlandırarak geçtiğimiz haftayı satıcılı bir seyirde kapattı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, piyasadaki yükseliş momentumunu destekleyen ‘yedi’ mega - cap hissedeki kâr satışları da endeksleri baskılayan unsurlardan birisi oldu. Başkan Powell’ın iki günlük sunumundaki şahin tonda parasal sıkılaştırmanın devamına işaret etti. S&P 500’de 4330 desteğini trend değişimi açısından kritik destek olarak takip etmeye devam ediyoruz. 4395 – 4410 bandı da gün içi direnç olarak izlenebilir. Ekonomik ajanda açısından yoğun haftada dayanıklı mal siparişleri ve PCE Fiyat Endeksi endeks fiyatlamaları açısından katalizör etki oluşturacaktır. (Değerlendirmeler Yatırım Finansman'dan alınmıştı)

Pre – Market’ta En Hareketli Hisseler

 Tesla Inc (NASDAQ:TSLA) – Goldman Sachs, Tesla’nın derecelendirmesini ‘satın al’dan ‘nötr’e indirdi. Goldman, dayanak olarak elektrikli araçlar için zorlu fiyatlandırma ortamının yanı sıra hisse senedinin son zamanlardaki yükselişini gösterdi. Hedef fiyat beklentisini 185 $’dan 248 $’a revize eden banka, %3,35 düşüş potansiyeli öngörüyor. TSLA hisseleri raporun ardından seans öncesinde %1’in üzerinde ekside. Hissedeki negatif momentum NASDAQ’taki fiyatlamaları da baskılıyor.

 Moderna Inc (NASDAQ:MRNA) – UBS, ilaç şirketinin derecelendirmesini nötr’den satın al’a yükseltti. Banka, hisse senedinin mevcut değerlemesinin diğer emsallerinden potansiyel olarak yukarı yönlü fiyatlamaya işaret ettiğini belirtti. UBS, fiyat hedefini 191 $’dan 221 $’a revize etti. Bu da Cuma günkü kapanışa kıyasla %61 potansiyel getiriye işaret ediyor. UBS, Alphabet Inc (GOOGL) için ise teknoloji devinin üretken AI rekabetinden kaynaklanan kısa vadeli ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Hisseyi nötr olarak derecelendiren bankanın görüşünün ardından GOOGL %1,40 ekside.

 Pfizer Inc (NYSE:PFE) – Şirket, deney aşamasındaki obezite ve diyabet ilacı olan lotiglipron’un klinik gelişimini durdurduğunu açıkladıktan sonra hisseler %2,4 düştü. Çalışmalar, denekler üzerinde karaciğer enzimlerinin yükseldiğini gösterdi. ABD’de vaka sayıları artarken şirketler çalışmalarını hızlandırıyor. Novo Nordisk, obezite ilacına ilişkin pozitif veriler paylaştı.

 Carnival Corp (NYSE:CCL) – Carnival’ın bugün 2Ç23 finansallarını açıklaması bekleniyor. Konsensüs beklentisi şirketin 4,77 milyar $ hasılat üzerinden 0,34 $ hisse başına zarar bildirmesi yönünde. Kruvaziyer sektörü, Kovid pandemisinden çıkış ile birlikte yıl başından bu yana güçlü bir toparlanma kaydetti. CCL hisseleri %1,9 artıda.

 Lucid Group Inc (NASDAQ:LCID) - İngiliz lüks otomobil üreticisi Aston Martin, ABD’li elektrikli araç (EV) üreticisi Lucid Group ile bir anlaşma imzaladı. LCID hisseleri %12 yükseldi. Hissedarların onayına tabi olarak Aston Martin, Lucid Group’a yaklaşık 28,4 milyon yeni adi hisse senedi ihraç edecek. Ayrıca Lucid’e yaklaşık 232 milyon $ tutarında aşamalı olarak nakit ödeme yapacak. Aston Martin, elektrikli araç segmentinde üretim için diğer şirketlerin teknolojik alt yapılarını kullanıyor. Aston’un benzer bir anlaşması da Mercedes ile mevcut. Şirket, ilk EV’sini 2025 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor.

 

ABD Hisse Senedi Piyasalarında Son Gelişmeler

Snowflake (NYSE:SNOW)
 58,09 milyar $ piyasa değerine sahip yazılım şirketi, 26 – 29 Haziran arasında yıllık konferansını düzenleyecek. Summer Summit olarak adlandırılan konferansta, üretken yapay zeka ve dil modelleri (LLM'ler), esnek programlanabilirlik, uygulama geliştirme gibi Snowflake'in teknolojik atılımları hakkında detaylar açıklanması bekleniyor. Yıllık konferans öncesinde Morgan Stanley, şirket için hedef fiyat beklentisini 215 $ olarak teyit etti. Kurum, hissenin portföyde ağırlığının artırılmasını öneriyor. %20,62 potansiyel getiri öngörüyor. Yılbaşından bu yana hisseler %24,2 arttı, ancak yine de fiyat Aralık 2020 zirve seviyesi olan 428,68$'ın yaklaşık %60 altında. Orta vadeli ortalamalarının üzerinde işlem gören hissede momentumun devamı halinde, 222,33 $ (Fibo %38,2) hedeflenebilir. 189,96 $ ara direnç olarak izlenebilir.


Workiva Inc (NYSE:WK)
 Citi, şirket için derecelendirmesini ‘satın al’ olarak teyit etti. Hedef fiyat beklentisini ise 110 $’dan 128 $’a yükseltti. Potansiyel getiri %27,72. 5,38 milyar $ piyasa değerine sahip bulut tabanlı yazılım şirketinin ESG yatırımlarına atıfla Citi, dalgalı marjlara rağmen ikinci çeyrek sonuçlarının bir mihenk taşı olmasını bekliyor. Teknik açıdan orta vadede bir yükseliş trendi yakalayan hisse senedi fiyatının, oluşturduğu kanalın üst bandını kırdığı ve sonrasında ise satış baskısı ile karşılaşarak onay hareketi yaptığı gözlemleniyor. 104,15 – 107,90 $ direnç, 97,70 – 95,60 $ destek olarak takip edilebilir.

International Business Machines (NYSE:IBM) – IBM, otomasyon teknolojisine yönelik yatırımlarının bir parçası olarak yazılım şirketi Apptio'yu satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Reuters’ın haberine göre, anlaşmanın 5 milyar $ değer ile gerçekleşmesi bekleniyor. 2018'de Vista Equity Partners tarafından 1,94 milyar $’a satın alınan Apptio’nun IBM için bulut tabanlı ve hibrit iş yönetimi yazılımı gibi ürünler sağlaması bekleniyor. 2007 yılında kurulan Apptio, bilgi teknolojisi sistemleri ile bütçeleri, tahminleri ve analizleri yönetmeye yardımcı olan online hizmetler pazarlıyor.

Goldman Sachs (NYSE:GS) – Bloomberg’in haberine göre, Goldman Sachs satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle personel sayısını azaltırken dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. Bazıları yatırım bankacılığında olmak üzere yaklaşık 125 genel müdürün işten çıkarılması planlanıyor. 
Söz konusu haberde, işten çıkarmaların tamamının henüz gerçekleşmediği belirtildi. Bu hamleler, bir yıldan kısa bir süre içinde en az üç kez işten çıkarma yaşayan bankadaki derin maliyet tasarrufu çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ek olarak JPMorgan (JPM) da ABD’de 40 yatırım bankası çalışanını işten çıkardığını açıkladı.

Novo Nordisk (NYSE:NVO) – Novo Nordisk, obezite ilacına ilişkin deneme verilerini paylaştı. Verilere göre, 68 haftalık bir süreçte ilaç %15’lik bir kilo kaybı sağlıyor. Benzer şekilde geliştirmelerde bulunan Eli Lilly’nin (LLY) orta aşama deneyinin sonuçları, deneysel hapının en yüksek dozunun, obez veya fazla kilolu kişilerin 36 hafta sonra vücut ağırlıklarının %14,7'sini kaybetmelerine yardımcı olduğunu gösterdi. ABD’de artan vakalar ile ilaç şirketlerinin çalışmaları hız kazanıyor. Novo, bu yılın sonlarında ilacı için ABD ve Avrupa düzenleyici onayını almayı planlıyor.

Boeing Co (NYSE:BA) – Almanya, Boeing'den 6,27 milyar € değerle 60 Chinook helikopteri satın almayı hedefliyor. Anlaşmanın, CH-47 ağır yük helikopterlerinin tedarikini, 700 milyon €’luk kısmının hizmet için, 240 milyon € ulusal sözleşmeler için ve 750 milyon €’luk kısmının ise altyapı için kullanılması planlandığı belirtildi.
Anlaşmanın, yaz tatilinden önce Alman parlamentosunun bütçe komitesi tarafından onaylanması gerekiyor. Almanya geçen yıl amorti olan CH-53 filosunun yerine Boeing'den 60 adet Chinook ağır menzil helikopteri satın almayı hedeflediğini açıkladı. Başlangıçta, helikopterler için 6 milyar € bütçe ayrılmıştı. Haber, Boeing’in 737 MAX üretiminin sekteye uğradığı bir dönemde geliyor.

e-004.png
 

İlgili Haberler