New York borsasındaki yükseliş ABD'de servet uçurumunu derinleştirdi

New York borsasındaki yükseliş ABD'de servet uçurumunu derinleştirdi

New York borsasında hala devam eden son yükseliş trendi ülkedeki servet uçurumunu daha da derinleştirdi

A+A-

New York borsında dört yıldır devam eden yükseliş trendi, ABD'de servet dağlımındaki bozukluğun daha da artmasına neden oldu. New York FED tarafından hazırlanan bir rapor, borsadaki yükselişine rağmen Siyah ve Latin kökenli toplulukların sınırlı kazanç elde ettiğini ve ABD'deki ırksal servet eşitsizliğinin derinleştiğini ortaya koydu.

Beyaz Zenginliği Siyah ve Latin Zenginliğinin Önünde:

Rapora göre, beyaz Amerikalılar, hisse senedi sahipliği gibi faktörlerin de etkisiyle 2019-2023 yılları arasında servetlerinde %29'luk bir artış yaşadı. Buna karşın, Siyahların serveti %1,4 oranında azalırken, Latinlerin serveti %20 gibi daha düşük oranlı bir artış gösterdi. Bu eşitsizlik, servet oluşturma imkanlarına eşit olmayan erişimi de gözler önüne seriyor.

Uçurumu Derinleştiren Anahtar Faktörler:

  • Hisse Senedi Sahipliği: Beyaz ailelerin Siyah ailelere kıyasla hisse senedi sahibi olma olasılığı iki kat daha fazla ve bu durum piyasanın yükselişinden önemli kazanç elde etmelerini sağlıyor.
  • Tarihsel Güvensizlik: Ayrımcılık geçmişi ve finansal okuryazarlık eksikliği, Siyahların borsaya katılımını düşürüyor.
  • Yaş ve Yatırım: Beyazlar da dahil olmak üzere daha genç bireyler, hisse senedi varlıklarını artırarak daha yaşlı gruplara kıyasla daha hızlı servet artışı yaşıyor.

Rapora göre pandemi de servet dağılımındaki uçurumun artmasında etkili oldu. Bazı toparlanma belirtilerine rağmen, siyahların serveti pandemi sırasında bir miktar düşerek beyazların servetine kıyasla kırılganlığını ortaya koydu. Bu durum, ırksal servet uçurumunu kapatmak için özel politikalara duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Rapor, aşağıdakilere olan ihtiyacın önemine vurgu yapıyor:

  • Hisse Senedi Sahipliği Açığının Kapatılması: Siyah ve Latin toplulukların borsaya katılımını teşvik edecek eğitim ve farkındalık çalışmaları.
  • Tarihsel Güven Sorunlarının Çözümü: Finansal kurumlara güveni yeniden inşa edecek ve bu topluluklarda finansal okuryazarlığı teşvik edecek programlar.
  • Hedefli Politikalar: Azınlık işletmelerine vergi indirimleri veya uygun fiyatlı konut programları gibi servet uçurumunu kapatmayı amaçlayan önlemler.

İlgili Haberler