Nisan'da ihracat yüzde 11.5 arttı

Nisan'da ihracat yüzde 11.5 arttı

Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar olarak gerçekleşti

A+A-

Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Büyükekşi, nisan ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. İhracata "bahar havası" yaşandığını belirten Büyükekşi, yılın ilk 4 ayındaki toplam ihracatın ise yüzde 9.5 artışla 53 milyar 428 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, Nisan ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi amacıyla Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, mart ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını, nisanda da artışın sürdüğünü, ihracatın bu yıl yüzde 10 artış temposunu yakaladığını söyledi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Büyükekşi, "Artış performansın devamı halinde, 2014 yılı hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Döviz kurları ve faizlerin gevşemesi, siyasetin gölgesinin ekonominin üzerinden kalktığının göstergesi. Son 12 aylık ihracat, yüzde 1,6 artışla 155 milyar 765 milyon dolara yükseldi" diye konuştu.

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelere değinen Büyükekşi, küresel ekonominin kademeli olarak canlandığını, IMF'nin en son tahminlerine göre dünya genelinde büyümenin yüzde 3,6 olacağını hatırlattı.

"Hızlı büyüyen Avrupa, Türkiye için her zaman avantaj demektir" diyen Büyükekşi, "FED’in faizlerle ilgili aldığı kararla ekim ayında beklenen faiz arttırımının 2015’e ertelenebileceği beklentisi oluştu. Dünya ticaretinin 2014 yılı için artış beklentisi yüzde 4,5’ten yüzde 4,7’ye çıkartıldı. 2015 ise yüzde 5,3 olarak revize edildi. Dolayısıyla dünyadan gelen haberler, 2014’ün Türkiye için fırsat yılı olabileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

ABD ile AB arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin Türkiye açısından önemine dikkati çeken Büyükekşi,  Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye’nin, bu anlaşmalara dahil edilmemesinin haksızlık olduğunu, bunu her platformda dile getirdiklerini vurguladı.

"Merkez Bankası’nın kademeli bir faiz indirimi gerçekleştirmesini bekliyoruz"

Yerel seçimlerin ardından, Türkiye’nin risk görünümünün azaldığına işaret eden Büyükekşi, ocak ve şubat aylarında sanayi üretim rakamlarının arttığını, kapasite kullanım oranındaki hızlanmanın da olumlu gelişmelerin öncüsü olduğunu söyledi.

Büyükekşi, döviz kurları ve faizlerin gevşemesinin, siyasetin gölgesinin ekonominin üzerinden kalktığının göstergesi olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"İstihdamda güçlü artış devam ediyor. Ocak ayında işsizlik oranı yıllık 0,5 puan düşüşle yüzde 10,1 oldu. Ekonomideki bu olumlu gelişmelerle birlikte faizlerin daha da gerilemesi bizim en büyük temennimiz. Bu noktada Merkez Bankası’nın gerekli aksiyonları optimum zamanlama ile alacağına inanıyoruz. Seçim sonrası belli bir güven ve istikrar ortamı oluştu, özel sektör yatırımlarının artmaya devam etmesi, sanayinin rekabetçiliğinin etkilenmemesi için Merkez Bankası’nın kademeli olarak, bir plan dahilinde faiz indirimini düşürmesini anlamlı buluyoruz."

Güçlenen dış taleple kurların etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracata yansımaya başladığını ifade eden Büyükekşi, "İhracatımız 2014 yılına son derece güzel bir başlangıç yaptı. Böylece rekabetçi kur seviyesi ile ihracatçılarımızın daha iyi performans sergilediği bir kere daha kanıtlandı. Nitekim Türkiye’nin mal ihracatı ilk dört ayda yüzde 7.2 arttı. Dünyanın ilk 70 ihracatçı ülkesinin ortalama artış oranı ise ilk iki ayda yüzde 1,6’da kaldı" ifadesini kullandı.

"En fazla ihracat otomotivde" 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Büyükekşi, seçim sonrası siyasi tansiyonun düşmesini beklediklerini belirtti.

İhracat ve üretim temelli bakış açısı ile yabancı sermayenin önemine dikkati çeken Büyükekşi, "Sadece iç pazara odaklanarak bir yere kadar gidebiliriz. Dengeli, sürdürülebilir büyümenin yolu ihracattır. Nisan ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 97 milyon dolar ile Otomotiv sektörü yaparken, Hazır-Giyim ve Konfeksiyon sektörü 1 milyar 549 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, Kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 481 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 161 ile Gemi-yat sektörü, yüzde 32 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller sektörü ve yüzde 27 ile Süs Bitkileri sektörü yakaladı" şeklinde konuştu.

"Nisan ayında ihracatta öne çıkan ülkeler"

TİM Başkanı Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nisan ayında Malta’ya ihracat yüzde 625, Ekvator’a yüzde 240, Vietnam’a yüzde 200, Dominik Cumhuriyeti’ne yüzde 186, Kolombiya’ya yüzde 185 ve Gabon’a yüzde 177 artış gösterdi. Nisan ayında AB’ye ihracat yüzde 22 artarak 5 milyar 884 milyon dolara yükseldi. Orta Doğu ülkelerine ihracatı yüzde 17 artarak 2 milyar 574 milyon dolara yükseldi. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 100 artışla Sakarya oldu."

TÜİK tarafından dün açıklanan 14,8 milyar dolarlık mart ayı ihracatının, aynı zamanda aylık bazda Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük ihracat rekoru olarak tarihe geçtiğine dikkati çeken  Büyükekşi, "Verriler, ihracatta gelişmelerin olumlu yönde olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayı ihracat rakamları ile birlikte bu performansın devamı halinde, 2014 yılı hedefimiz olan 166,5 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.