Norveรง, diplomatik kisve altฤฑnda casusluk yapmakla suรงladฤฑฤฤฑ 15 Rus yetkiliyi sฤฑnฤฑr dฤฑลฤฑ etti.
Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Anniken Huitfeldt, Moskovaโnฤฑn bรผyรผkelรงiliklerini “gizli istihbarat faaliyetleri” yรผrรผtmek iรงin kullanmasฤฑna izin vermeyeceklerini sรถyledi.
Rus haber ajansฤฑ Tass, Kremlin’in yanฤฑt vereceฤini ve “uygun yanฤฑtโ รผzerinde deฤerlendirmeler yaptฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Hรผkรผmetten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, zaman iรงerisinde izlendiฤi belirtilen Ruslar, istenmeyen kiลi ilan edildi.
15 kiลinin รผlkeyi kฤฑsa sรผre iรงerisinde terk etmesi gerekiyor.
Ancak Norveรง, 15 kiลinin faaliyetleri hakkฤฑnda daha fazla detay aรงฤฑklamadฤฑ.
Norveรง ile Rusyaโnฤฑn Kuzey Kutbu’nda 197 km’lik bir kara sฤฑnฤฑrฤฑ var. ฤฐki รผlke iliลkileri Ukrayna krizi boyunca zarar gรถrdรผ.
Avrupa Birliฤi รผyesi olmayan Norveรง, Rusya’ya karลฤฑ birรงok Avrupa yaptฤฑrฤฑmฤฑnฤฑ da uyguladฤฑ.
Oslo yรถnetimi, istihbarat gรถrevlisi olduฤunu sรถylediฤi รผรง kiลiyi Nisan 2022’de sฤฑnฤฑr dฤฑลฤฑ etmiลti. Rusya ise รผรง Norveรงli diplomatฤฑ sฤฑnฤฑr dฤฑลฤฑ ederek buna cevap vermiลti.
Ekim 2022’de Norveรง polisi, Moskova adฤฑna casusluk yapmakla suรงlanan bir รผniversite รถฤretim gรถrevlisini de tutukladฤฑ.
Norveรง medyasฤฑnda adฤฑ Rus uyruklu Mihail Valerieviรง Mikushin olarak geรงen akademisyenin Brezilyalฤฑ gibi davrandฤฑฤฤฑ iddia edildi. Mikushin, kendisine yรถneltilen suรงlamalarฤฑ reddetti.
Norveรง Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ son sฤฑnฤฑr dฤฑลฤฑ kararฤฑnฤฑ aรงฤฑklarken, Osloโnun Moskova ile normal diplomatik iliลkilerini sรผrdรผrmek istediฤini vurguladฤฑ.
Huitfeldt, “Ancak diplomatik misyonlarฤฑn gizli istihbarat faaliyetleri yรผrรผtmek amacฤฑyla kรถtรผye kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ kabul etmeyeceฤiz” dedi.







